Väder, vind & påverkan på kroppen

Jag påverkas av väderomslag och får känningar i mina leder när vädret ena dagen är torrt och soligt till att bli kyligt och blåsigt till exempel. Förr fick jag riktigt ont i knäna eller i mina armbågar vid väderomslag. Nu är det som sagt mycket bättre, efter att jag har lagt om kosten och börjat läka, men jag kan fortfarande bli lite stel i lederna vid väderomslag.

Skiftande väder kan även vara orsaken till allt från dina sömnbesvär och migrän till dina stela leder och förkylningar.

Biologiskt väder

Visste du att man i Tyskland och Österrike ger biologiska väderrapporter?

Det är sedan länge vanligt att presentera det biologiska vädret i både Tyskland och Österrike. Hur människors kroppar påverkas av väderförändringar, såsom temperatur och lufttryck. Nu har tvärvetenskapen biometeorologi börjat få fäste även i Sverige.

Det är ofta snabba väderomslag som orsakar problem. Det vanligaste är huvudvärk och migrän.  Det drabbar många då det är fuktigt,  varmt och det ligger åska i luften. Det beror på de snabba förändringarna i lufttrycket.

Lufttryck – Ledvärk

Lederna innehåller ledvätska som trycks ihop om trycket ökar. Ofta är det lågt lufttryck som kopplas till ledsmärtan. När lufttrycket sjunker expanderar ledvätskan och spänner ut ledkapseln vilket skapar smärtan.

Åska & Vind – Migrän

Åskan den utlösande faktorn – tyska forskare har studerat sambandet mellan migrän och de elektromagnetiska fält som bildas när det blixtrar. De såg att under hösten – mellan oktober och december – fick de 37 patienter som skrev smärtdagbok oftare migrän i samband med blixtaktivitet. Men under sommaren fanns ingen sådan koppling. Då förekom migrän oftare när det var varmt och fuktigt. Studien rapporteras i tidskriften Headache.

Värme, kyla, blåst och de förändringar i lufttrycket som sker vid väderomslag kan sätta i gång migränanfall.

Kyla – Hjärt & kärlsjukdomar

Det är bevisat att människor som lever länge i kallt klimat löper högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Kyla ökar förbränningen i kroppen för att kunna höja temperaturen inombords, och hjärtat måste då arbetar hårdare.

Vissa bakterier tycker också om vinterns fuktiga luft och drar sig inomhus för att undvika solstrålarnas steriliserande effekt. Därför drabbas vi oftare av förkylningar och influensor under senhösten och vintern när vi vistas mer inomhus.

Även astma kan orsakas av köld.

Sol – solsting, D-vitaminbrist och mindre sömnbehov

Det är förstås välkänt att stark sol kan orsaka brännskador på huden. Kraftig solstrålning på huvudet kan orsaka solsting, vilket betyder att hjärnan sväller. Det ökade trycket kan ge illamående, yrsel och i värsta fall medvetslöshet.

Enligt biometeorologisk expertis minskar sömnbehovet vid vackert väder. Vi får även ökad arbetslust, högre blodtryck och puls samt snabbare reaktionsförmåga.

För lite sol är inte heller bra. Solstrålningen hjälper till att skapa d-vitaminer i huden, vilket kroppen behöver för att kunna ta upp kalcium och fosfor. Senare års forskning har även visat på en rad följdproblem vid d-vitaminbrist och risken att få svårare sjukdomar som cancer ökar avsevärt.

Påverkas du också av väder och vind?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *