Vi kan äta oss friska

Vi kan äta oss friska precis lika väl som vi kan äta oss sjuka.

Det bästa är att äta växtbaserad kost och frukt då det minskar inflammationer och har också visat sig vara effektivt mot övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar m.m. Det finns en del studier gjorda och mer om dessa studier kan man läsa i Läkare för framtiden

Det kanske inte passar dig att äta enbart Rawfood men under läkeprocessen är det bra att försöka äta så mycket frukt och raw som möjligt och minimera fettintaget. Börja din hälsoresa med en två till fyraveckors detox. Låt din kropp och dina tarmar få vila och återhämta sig. Här kan du köpa vårt detoxprogram.

Vi bor i Norden och det är kan vara svårt att enbart äta kall mat under vintermånaderna. Det handlar även om Yin o Yang, att få balans.  Känner du att kroppen behöver något varmt så är det inte fel då det finns mycket bra näring i kokta grönsaker också. Försök äta så mycket ekologiskt och bra kvalitet som möjligt. Om du inte har möjlighet att köpa ekologiskt, skölj frukten i ljummet vatten och låt den ligga i lite bikarbonatvatten en stund för att rena frukten/grönsakerna.

Syra- och slembildande kost

Kosten vi äter idag är syra- och slembildande och är processad fabriksproducerad mat. Det skapar inflammationer i vår kropp och gör oss sjuka och överviktiga. Maten är ofta näringsfattig och saknar både vitaminer och mineraler. Vi äter snabba kolhydrater som bröd, pasta och maten är ofta halvfabrikat så som korv, charkuterier med en massa tillsatser och socker. Tillsatser och kemikalier i maten kan rubba din ämnesomsättning och den gör oss trötta och hängiga.

Vi protein hypar och det ska drickas proteinshakes efter varje träningspass. Vi proppar i oss kött, ägg och fisk, och vi är rädda att få i oss för lite protein. Men att få proteinbrist är ingen risk, men det är värre med ett högt proteinintag då det påverkar dina njurar och blodfetter.

Man kan i stort sett äta vilka vegetabilier som helst för att täcka proteinbehovet. Vi behöver alltså inte bekymra oss om proteinbrist eller för att inte få i oss alla essentiella aminosyror. Det är i praktiken nästan omöjligt att komponera en kost, ens en vegankost, med för lite protein eller för lite av alla nödvändiga aminosyror tack vare kroppens »återvinningsprogram« av fria aminosyror.

Stanna upp

Stanna upp och lyssna inåt. Det är lätt att bara rusa på utan att lyssna på kroppen och de signaler som den skickar ut. Vi vill gärna ha en quick-fix, ett piller som gör att vi mår bra. Vad är det du behöver för att må bra? Det kanske inte bara handlar om kosten utan det handlar om hela ditt välbefinnande. Kanske sitter du i ett gammalt förhållande och skulle må mycket bättre av att frigöra dig, eller har du drömmar om ett nytt jobb? Sluta stressa, planera dina dagar lite bättre och frigör egentid. Avstå från tv-tittande, surfandet på mobilen, ta en promenad eller spendera tiden med familjen. Ät hälsosamt, rör på dig minst 30 minuter per dag, sluta med godis/sötsaker och dra ner på alkoholen. Lyssna inåt och gör det din kropp skulle må bra av. Hitta ditt sätt att leva!

 

Källa: www.lakartidningen.se