Klimakteriet

Redan när vi kvinnor föds innehåller våra äggstockar en depå av omogna ägg, eller ägganlag som det kallas. När vi kommer in i puberteten börjar sedan några av dessa anlag varje månad genomgå en mognadsprocess till ägg. Det mest livskraftiga ägget frigörs vid månadens ägglossning och kan sedan befruktas. Men om ingen graviditet inträffar så kommer mensen ca 14 dagar efter ägglossningen och en ny cykel startar.

När man kommer upp i 45–50 års åldern  börjar ägganlagen ta slut och mensen förändras. Till att börja med så kan den komma oftare, men sedan med längre intervaller, innan den till slut upphör helt. Det är inte helt ovanligt att det hoppar lite fram och tillbaka. Menopaus är kvinnans allra sista menstruation. Det är vanligt att den inträffar mellan 40 och 57 års ålder, men den genomsnittliga åldern för svenska kvinnors sista mens är 51 år.  Om man är rökare inträffar sista mensen i genomsnitt ett par år tidigare än för de kvinnor som inte röker.

När det gått sex månader sedan den senaste blödningen kan man vara ganska säker på att menopausen, den sista mensen, inträffat. Har det gått ett helt år så kommer man förhoppningsvis inte att få någon mer mens 🙂

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet, övergångsåldern, eller perimenopaus som det också brukar kallas, är den tid i livet då den fertila perioden avslutas och kroppen ställer om. Det är en normal fas i kvinnors åldrande.

Under klimakteriet genomgår kroppen flera hormonella förändringar, detta kan orsaka både känslomässiga och kroppsliga symptom. Hur man upplever den förändrade hormonbalansen är individuellt. Vissa lider och påverkas kraftigt i sin vardag, medan andra knappt märker av den alls. Vi är upplärda att det är normalt att ha olika symtom under klimakteriet, men ska det vara så?

Under klimakteriet minskar östrogennivåerna och även nivåerna av progesteron. Detta kan medföra förändringar i hår, hud, vikt, libido (sexualdrift), energi, humör, sömn och minne,. Men genom att se över din kost och ditt näringsintag kan du börja kontrollera dina symptom snarare än att låta dina symptom kontrollera dig!

Låga nivåer av östrogen, progesteron och testosteron är ofta för-tecken och symptom på klimakteriet, men hypofysen spelar också en viktig roll.
Till exempel uppstår heta blinkningar i kroppen när hypofysen och hypothalamus i hjärnan blir förvirrade och försöker tvinga äggstockarna att producera östrogen som kroppen behöver. Genom att bli överaktiv kan det oavsiktligt öka kroppstemperaturen och släppa för mycket follikelstimulerande hormon.

Klimakteriet brukar starta något år innan den sista menstruationen. Hur länge klimakteriet varar varierar stort, från något år och upp till 15 år, men genomsnittligt brukar det handla om 5–10 år. Men vi kvinnor ska inte behöva ha alla dessa besvär. Kika på Hilde Larsens video så förstår du att du att det inte behöver vara så.

Genom detox och genom att få körtlarna att fungera normalt kan du alltså slippa allt vad klimakteriebesvär heter. I vår shop hittar du våra olika örter som stöttar dina körtlar