Tillsatser & hudvård

När man börjar sin hälsoresa så blir man lite mer medveten och uppmärksam på vad livsmedel och andra produkter innehåller. Tittar man lite närmare på innehållsförteckningarna blir man mörkrädd hur mycket tillsatser som det finns i allt.

Konserveringsmedel, citronsyra, emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel finns i vart och vartannat livsmedel. Detta kan ge oss allergier och kroniska inflammationer. På ett år får vi i oss 6-7 kilogram tillsatser per person.

För att inte tala om allt socker som också tillsätts och finns i nästan allt. Socker som göder cancerceller, ger fetma ökar risken att drabbas av kroniska inflammationer, Alzheimerssjukdom och som ger oss andra kroniska problem.

Vi låter våra barn äta smågodis och läsk, som inte bara är sockerbomber utan som ofta innehåller azofärgämnen. Azofärgämnen återfinns även i fiskrom, cocktailbär, alkohol och konserverade ärtor med mera. Azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner som astma och allergi. Även aluminium används som överdrag till visst sockergodis och de flesta charkvaror innehåller E250, nitrit, som tros ge cancer. Konserveringsmedel är så effektiva att bullar och bröd kan hålla i fem-sex år utan att ändra utseende. Detta är ju helt galet och det är inte konstigt att vi blir sjukare och sjukare i samhället.

Som prenumerant på våra veckomenyer får du förutom våra hälsosamma, lättlagade och riktigt goda recept tillgång till vår lista med rekommenderade produkter. Produkter utan en massa tillsatser som vi har sammanställt för att underlätta livet och spara tid. Du slipper läsa på innehållsförteckningen för det har vi redan gjort.

Du hittar våra veckomenyer HÄR

Längst ner i inlägget ser ni vilka tillsatser det är bra att ha lite extra koll på.

Hudvård

Vad använder ni för tvål, schampo och hudvårdsvårdsprodukter?

Det du smörjer på din hud går in i din kropp så det är viktigt med naturliga råvaror. Att köpa hudvårdsprodukter utan tillsatser är inte heller helt lätt

Många skönhetsprodukter innehåller ämnen som kan vara både allergiframkallande och misstänkt hormonstörande.

Du ska se upp för Parabener, mineralolja och silikoner.

När jag själv gick från de produkter jag tidigare använt till rena produkter så tyckte jag schampot var svårast att byta ut. Håret blev fett och tungt i början. Men efter ca en månad var det bättre. Idag är det starkare, tjockare och glansigare än förr.

I vår SHOP har vi samlat ett bra utbud på naturliga hud-/hårvårdsprodukter.

Malin i Raatan

Jag är besatt av tvålarna från Malin i Ratan de är helt underbara, naturliga och ekologiska.

Det är också en stor skillnad mellan tvålar som framställs industriellt och tvålarna från Malin i Ratan som är hantverksmässigt skapade med helt naturliga produkter. Tvålarna har kvar sitt glycerin. Industritillverkade tvålar utsätts ofta för en process för att ta bort glycerinet från tvålen. Glycerinet används sedan till kosmetika och livsmedel, och tvålen som finns kvar är inte alls mild och vårdande längre.

I tvålarna från Malin i Ratan finns naturligtvis allt glycerin kvar. Man använder enbart ekologiskt vegetabiliskt fett i tvålarna –  huvudingrediensen är svensk kallpressad rapsolja.     Tvål är annars ofta framställd på animaliska fetter, såsom talg och ister.

59.00 kr173.00 kr
89.00 kr158.00 kr

TILL MALIN I RATANS PRODUKTER

 

Naturlig hudvård från Dr Sanna

Dr Sannas har ljuvliga hudvårdande produkter som innehåller 100 % växtbaserade råvaror. Samtliga innehåller de allra finaste ekologiska och vildplockade ingredienserna från naturen – noga utvalda komponenter som var och en fyller en viktig funktion. Produkterna är framtagna i Dr Sannas eget laboratorium av expertteam, bestående av bl.a en doktor i immunologi och en hudläkare.

Med åren tappar vår hud successivt sin spänst, genom att elasticiteten försämras. Detta beror framför allt på avtagande kollagenproduktion i huden. Därför blir det också extra viktigt att tillföra huden näring som främjar elasticiteten i huden.

 

TILL DR SANNAS PRODUKTER

 

Ekendahls småskalig produktion med naturliga råvaror.

I Ekendahls sortiment hittar du allt du behöver för både ansikte och kropp, oavsett vem du är. Välj efter hudtyp, humör eller årstid, och du behöver färre produkter än du tror. Jag älskar Ekendahls för att deras produkter är vårdande, luktar gott och för att de känns extra lyxiga.

Att de sedan inte bara är så ekologiska de behöver vara för att platsa på ekohyllan sätter ju pricken över i. De går nämligen betydligt längre än så, de går hardcore. Deras hudvård innehåller 100% naturliga och 99-100% certifierat ekologiska råvaror. Alla deras oljor är kallpressade och de avstår helt konstgjorda ämnen. De producerar småskaligt och ger dig ett högkvalitativt hudvårdsmärke med exklusiva, ekologiska och naturliga produkter specifikt anpassade efter din hudtyp.

TILL EKENDAHLS PRODUKTER

 

Bruns frisörer

Bakom BRUNS står frisörerna Cecilia och Johanna. Deras vilja att skapa en giftfri arbetsmiljö och hårvård med endast naturliga och ekologiska ingredienser, har lett fram till en unik hårvårdsserie av högsta kvalitet med fantastiska resultat. Många av deras produkter är Allergicertifierade och är prisvinnare av Natural & Organic Award.

TILL BRUNS PRODUKTER

 

Tillsatser att hålla koll på

Antioxidantmedel och surhetsreglerande medel
E-nummer som börjar på 3 är antioxidantmedel. De tillsätts för att öka hållbarheten.
E-310, 311, 312, 322, 330 kan ge astma och allergiska reaktioner.
E-320 och E-321 bör undvikas pga cancer- och hälsorisk.

Förtjockningsmedel och emulgeringsmedel
E-nummer som börjar på 4 är förtjockningsmedel och emulgeringsmedel.
Dessa tillsätts för att ingredienserna ska blanda sig.
E-410, 412, 413, 414, 426 kan ge allergi och astma.
E-407 eller E-407a – karragenan kan vara cancerframkallande och orsaka gaser och problem med magen.

Konserveringsmedel
E-nummer som börjar på 2 är konserveringsmedel.
E-202, 203, 210, 211, 213, 214, 215, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 228  kan ge allergi och astma samt i vissa fall irritera magen (220-228)

Stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel
E-nummer som börjar på 5 är stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel.
E-522, 523 kan ge magproblem och halsbränna

Färgämnen
E-nummer som börjar på 1 är färgämnen. De mest omdiskuterade är azofärger som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU.
E-102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 131, 132, 133, 151, 155, 180 kan ge allergi och astma samt hyperaktivitet hos barn.
E173 ger silverfärg till tex godis och dekorationer och innehåller aluminium som kan ge njurproblem.

Sötningsmedel
E-nummer som börjar på 9 är sötningsmedel.
E-951, aspartam, är omdiskuterat och vissa anser att det kan ge cancer.
E-952 cyklamat, var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Förbjöds 1969 i USA då det framkallat cancer i urinblåsan hos råttor.

Smakförstärkare
E-nummer som börjar på 6 är smakförstärkare. Används för att få torftiga rätter att smaka mer/bättre.
E621, 622,623,624, 625,  kan ge huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående. E-627 631 och 635 kan ge problem med njursten och gikt.

E-nummer
Undvik E-nummer och tillsatser. De viktigaste att undvika är E621, E407, E322 sojalecitin samt
E-127, 249, 250, 251, 252, 319, 320, 321,’ 407, 431, 553, 951 och 952 eftersom de misstänkts vara cancerframkallande

Mineralolja

Mineral Oil, paraffinum liquidum, vaselin, paraffin, vit mineralolja, medicinsk vitolja, oleum petrolen, oleum vaselini, araffinum, vaselin oil, E 905, paraffin oil, liquid paraffin.

Utvinns ur råolja, används som mjukgörare i hudvårdsprodukter och i t ex symaskinsolja, motorolja och träolja.

PARABENER

Butylparaben (fettkonserverande), methylparaben, (vattenkonserverande), ethylparaben (vattenkonserverande), proylparaben (fettkonserverande).

Bakteriedödande konserveringsmedel. Kan vara allergiframkallande och vissa av dem misstänks vara hormonstörande.

SYNTETISKA PARFYMER

Framställs av okända syntetiska kemikalier, tillverkarna behöver inte uppge alla sina ingredienser. Många innehåller ftalater, som är hormonstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Kan vara allergiframkallande (vilket även gäller naturliga parfymer).

SLES/SLS

Sodium laureth sulfat, sodium lauryl sulfat, Ammonium laureth sulfat.

Syntetiskt framställd avfettare som också ibland kallas för försåpad kokosolja.

Skapar lödder, finns ofta i tvålar, duschkrämer och schampo – även i såna som är Svanenmärkta och som kallar sig för »naturliga« eller »organic«. Anses vara irriterande på hud och i ögon. Vanlig orsak till torr hud och kliande hårbotten.

PEG

Polyetylenglykol, och ibland följd av ett nummer, tex peg 50 Stearate.

Syntetiska emulgeringsmedel, påverkar konsistensen och hindrar den från att skära sig. Används också som återfettare i till exempel flytande tvål och stabiliserar skum.

Allergiframkallande och kan bilda formalehyd vid sin nedbrytning. Ögonirriterande. Kan innehålla rester av det starkt allergiframkallande lösningsmedlet

TRIKLOSAN

Bakteriedödande ämne och konserveringsämne i tvålar, schampon, tandkrämer och även i smink. Mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka negativa långtidseffekter i våra vatten. Kan inte rensas bort i våra vattenverk utan hamnar i våra vatten. Besläktat med miljögiftet dioxin.

SILIKONER

Silikon framställs av kisel, namnen slutar ofta på –cone eller –xone, tex cyclohexasiloxane, cyclotrisiloxane, cyclometikon och dimethicone.

Väldigt vanligt i främst hårvårdsprodukter, men även i makeup och i produkter som är vattenfasta eller lovar glans och mjukhet.

Silikonerna är oftast inte vattenlösliga, vilket betyder att det krävs starka rengöringsmedel för att tvätta ur dem ur håret, till exempel.

Miljömässigt är de svårnedbrytbara och ofta omvandlas de till siloxaner, cykliska silikoner.

Vissa är bioackumulerbara och lagras i djurens fettvävnader. De cykliska silikonerna är under lupp just nu, särskilt cyclopentasiloxane och cyclotetrasiloxane som kan orsaka skador på levern, misstänks vara fertilitetsstörandeoch de är också mycket giftiga för vattenlevande organismer.

DEA & TEA & MEA & ETA

Diethanolamine (dea), Triethanolamine (tea), Monoethanolamine (mea) och Ethanolamine (eta)

Syntetiska kemikalier som fungerar som emulgering, rengörare eller för pH-reglerering.

Finns bland annat i tvål, rengöringsprodukter, hårfärg och schampo. Kan reagera med andra ingredienser i skönhetsprodukter och bilda nitrosaminer, som är cancerframkallande.

PROPYLENGLYKOL

Kallas också 1,2-propandiol. Framställs syntetiskt ur propangas och används i hudvård.

Är bakteriedödande, fuktbindande och används även som förtjockningsmedel och som lösningsmedel i makeup, solskydd och deodoranter.

Används också som lösningsmedel i mediciner och som kylarvätska.

FORMALDEHYD

Formaldehyd tillsätts sällan som konserveringsämne i hår- och hudvårdsprodukter. Men det finns ämnen som utsöndrar formaldehyd, som är cancerframkallande. Dessa ämnen är till exempel: dmdm hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15, och sodium hydroxymethylglycinate.

Förutom att det är cancerogent är dessa ämnen också irriterande i luftvägar och allergiframkallande.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *