Placebo och hjärnans kraft

Jag har tidigare skrivit om mental träning och vilken kraft våra tankar och vår hjärna har.

Förra veckan såg jag dokumentär från Michael Mosely som gjorde en studie med placebomedicin på personer med ryggbesvär. Patienterna som skulle delta i studien på en ny kraftfull smärtstillande medicin för ryggbesvär fick veta att de kunde få riktig medicin eller placebo. Men det var inte riktigt sant för det var ingen som fick riktig medicin för alla fick placebo.

Man gjorde studien så verklighetstorgen som möjligt då man tog fram tabletter som såg äkta ut men som var fyllda med rismjöl. Pillerburken såg också äkta ut och man hade valt färgerna blå och vit på både burk och tablett då våra hjärnor tolkar blå som verkningsfull. Man gjorde om en vårdcentral till ett ny mottagning för patienterna allt för att det skulle vara så verklighetstroget som möjligt och man hyrde in riktiga läkare som tog emot patienterna.

Läkarbesök

Halva gruppen fick träffa en läkare i bara 9 minuter och 22 sekunder (lika långt som  ett genomsnittligt läkarbesök i England är) medan den andra halvan fick träffa en läkare i hela 30 minuter, detta gav sedan resultat i den slutgiltiga effekten av medicinen vilket också var intressant.

Gruppen bestod av 117 personer en rad olika människor, både män och kvinnor med olika grad av ryggsmärta. Det var allt i från de som hade degenerativ sjukdom och rullstolsburna till de med lättare ryggvärk.

Varje dag gjorde patienterna en videoupdate där de berättade hur de mådde och om de kände någon effekt av medicinen.

V1 ingen förändring hos någon, men v2 började en del patienter rapportera in att de mådde mycket bättre och kände smärtlindring och att de kunde sova bättre och tom. hade fått mer energi.

Resultat

När studien avslutades samlade man alla på en teater och man delade in teatern i två delar och de som hade fått effekt av medicinen fick sätta sig på ena sidan och de som inte kände någon förändring alls fick sätta sig på andra sidan.

Det var hela 45% som fått effekt av tabletterna och de tyckte så klart det var pinsamt när de fick veta att de inte fått någon medicin alls. Av dem som fick längre tid med läkaren var det hela 51% som tillhörde gruppen som fått effekt av medicinen.

Hur kan detta vara möjligt?

Man kan faktiskt se verkliga förändringar i hjärnan vid tron på att man får medicin. Det frisätts endorfiner och placeboeffekten gör att det även frisätts endogena opioider vilket ger smärtlindring.

Med hjälp av hjärnans kraft skapar alltså kroppen smärtlindring på egen hand för att patienten tror att de tar medicin som ger smärtlindring. Men i själva verket är medicinen verkningslös.

Detta är så coolt att man kan få kroppen att reparera sig själv med hjälp av tankens kraft.

Här kan ni se filmen

https://www.svtplay.se/video/20676588/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-placeboexperimentet

Här är en annan film Heal, som också är sevärd där man också tar upp detta med tankens kraft till läkning.

https://www.netflix.com/title/80220013?s=i&trkid=13747225&fbclid=IwAR3j2jnbO8xlctFeUcaI2O5XB3NVC5jEZZVvh2UfgziEY2T7K5bvdB4YLao

Ha en go helg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *