Ricinoljans magiska kraft

Innan jag satte mig in i vad man kan använda ricinolja till så trodde jag bara att man använde den för att få igång magen. De få gånger jag själv använt ricinolja var vid förstoppning och de gånger jag skulle föda barn. Vet inte om man fortfarande ger det när man ska föda, men för 25 år sedan laxerades man innan förlossningen.

Ricinolja är ju så mycket mer, det är rena mirakelmedlet. Det och Selleri ligger högst på min tio i topp lista.

I århundraden har man använt ricinolja på grund av dess många fördelar.

Ricinolja är en fantastisk olja som kan lindra och påskyndar läkning. Det enda negativa är att den är så kladdig så använd handskar när du ska applicera den.

Ricinolja är en vegetabilisk olja som produceras genom att man krossar frön från ricinplantan. Många av fördelarna som ricinolja har är ett resultat av den kemiska sammansättningen. Ricinolja har en viss typ av triglyceridfettsyra,  cirka 90 procent av dess fettsyrasubstans är ricinolsyra, som är en omättad omega-9-fettsyra.

Vad kan man använda Ricinolja till?

 • Förstoppning
 • Hudinfektioner
 • Som Immunsystemstöd
 • Antiinflammatoriskt medel
 • Lymfatisk stimulant
 • Antimikrobielltmedel

Ricinolja har traditionellt använts för att lindra förstoppning, att behandla olika hudproblem och infektioner och öka hårets hälsa. Nya studier har visat att ricinolja kan användas för att stödja immunsystemet, som antiinflammatoriskt medel, antimikrobiellt medel och till lymfatisk stimulans.

Forskare och läkare tror att de höga koncentrationerna av omättade fettsyror som finns i ricinolja är orsaken till dess otroliga hälsofördelar.

Man kan även använda ricinolja på ett par olika sätt. Applicera den direkt på huden, genom att göra ricinoljeomslag, blanda den med andra oljor eller tillsätta den oralt med ljummet vatten.

Man kan använda Ricinoljan till

 • Lever & Njurbehandling
 • Artritbehandling
 • Att stärka och växa hår
 • Aknebehandling
 • Mjukgörande olja till huden
 • Djuprengörande ansiktsmedel
 • För att förbättra immunitetsfunktionen
 • Att eliminera fina linjer och rynkor
 • Minska svullnad och inflammation
 • Stödja lymfsystemet
 • Öka cirkulationen
 • Sårläkning och för att läka bristningar
 • Lindra menstruationskramper

Oral användning för ricinolja

 • Lindra förstoppning
 • Rengör tarmarna innan operationen

Lindra förstoppning

Ricinolja är ett populärt sätt att lindra förstoppning. De olika komponenterna i det naturliga förstoppningsmedlet fungerar som ett kraftfullt laxermedel.  Ricinolja stimulerar både tunn- och tjocktarmen och rensar kolonväggarna, vilket gör att avföringen kan röra sig genom tjocktarmen. Fettsyrorna i ricinoljan arbetar också för att förhindra att vätska absorberas av tarmsystemet, vilket hjälper tarmen att behålla sin fukt, och det gör att den passerar lättare genom tjocktarmen.

Följ stegen nedan för att lindra förstoppning.

Ricinolja (30 till 60 gram)
Ett glas ljummet vatten
Ingefära (valfritt)

Tillsätt ricinolja i ett glas ljummet vatten och tillsätt lite ingefära och drick. Om en timme kommer du att börja känna effekterna av ricinoljan.

Förbättra immunfunktionen

Att använda ricinolja regelbundet tros förbättra olika immunsystemfunktioner, inklusive lymfatisk dränering, tymuskörtars hälsa och blodflöde.

Lymfocyterna, som är en typ av vita blodkroppar som finns i kroppens immunsystem, attackerar bakterier och toxiner. Användningen av ricinolja hjälper kroppen att producera de korrekta nivåerna av lymfocyter, som lagras och släpps ut i lymfvävnaden från lymfkörtlarna, tymuskörtlarna och vävnaden från tunntarmen. Applicera ricinoljepaket på bukområdet för att öka kroppens absorption av oljan.

Stödja lymfsystemet

Ditt lymfsystem är ansvarigt för att släppa avfall från kroppen. När du har dräneringsproblem eller flödesstörningar kan ricinolja hjälpa till att få saker att röra sig igen. Att applicera ricinoljepaket på dina lymfkörtlar gör att kroppen kan absorbera oljan snabbt.

Njurfiltrering

Hur du vet om dina njurar filtrerar? Läs mer HÄR
Genom att placera ett ricinomslag över njurarna hjälper det till att öppna upp för den lymfatiska dräneringen så att njurarna kan filtrera och kan släppa lagrade toxiner. Detta hjälper också att förbättra den totala njurfunktionen. Njurarna är viktiga detoxorgan och måste fungera effektivt under varje rengörningsmoment, de tar på sig den största bördan när interna gifter släpps. Dina njurar är belägna i den nedre mitten av ryggen på vardera sidan av ryggraden vid de nedre revbenen. När du gör ett ricinomslag så se till att flanell täcker båda områdena, så skär två sektioner av flanell som blötläggs i ricinolja och placera sedan varje del av flanell över njurarna.

Leverfunktionen

Levern har över 500 funktioner i kroppen. Detta organ är mottagligt för svår överbelastning från den moderna livsstilen. Ett ricinoljeomslag över levern kan ge många fördelar. Eftersom ricinomslag förbättrar den lymfatiska dräneringen kan de förbättra leverfunktionen dramatiskt när de används regelbundet. Ett ricinomslag kommer att ta bort mycket avfall. Det kommer också att värma levern och hjälpa till att lossa gallsten och inre gifter som ligger begravda djupt i levern och gallblåsan.

Skär en bit flanellduk för att täcka och se till att den lindas runt höger revben mot baksidan.

Artrit och Artros

Ricinoljans antiinflammatoriska egenskaper gör det till en utmärkt massageolja för artritiska leder, ömma muskler och nervinflammation. Ricinoleinsyran som ricinolja innehåller har förmågan att öka antiinflammatoriska egenskaper i kroppen och anses vara ett säkert botemedel mot artrit smärta. Här är de olika sätten du kan använda ricinolja för att behandla artrit smärta.

Ta en bit flanellväv och vik det för att skapa tre till fyra lager. Blötlägg den i ricinolja och lägg den över de drabbade lederna. Packa in duken med plastfolie och lägg en värmedyna eller en varmvattenflaska över området. Låt det ligga i minst 45 minuter. Gör detta en gång om dagen för att minska smärta och inflammation i lederna. Plastfolien förhindrar att värmedynan eller vattenflaskan blir fet. Återanvänd kuddarna genom att placera dem i en Ziploc-påse i kylen tills du är redo att använda dem igen.

Massera varm ricinolja på de drabbade lederna. För bästa absorption, massera in på huden innan du lägger dig och låt sittapå över natten.
För att undvika fjällning av huden, se till att ricinoljan inte är för varm när du applicerar på det drabbade området. När du behandlar svår artritsmärta, tillsätt en nypa ingefärapulver till ett kokande glas vatten. När vattnet har svalnat, tillsätt två matskedar ricinolja. Se till att blanda blandningen väl innan du dricker. Denna kur fungerar bäst när du dricker det direkt när du vaknar eller precis innan du lägger dig. Om du inte gillar smaken av ricinolja, ta det som ett ricinoljetillskott eller piller. Detta kommer dock inte att vara lika effektivt som ren ricinolja.

Lugna muskelvärk och smärta

När man gnider ricinoljan direkt på huden är ricinolsyran bättre i stånd att tränga djupare, vilket hjälper till att lindra inflammation i vävnaderna. För att få mindre ömma och smärtsamma muskler, placera en ricinoljeomslag på det drabbade området och täck med en värmefilt eller varmvattenflaska. Värmen hjälper till att leverera ricinolja till de inflammerade lederna och vävnaden.

Lindra sömnlöshet

Om du lider av sömnlöshet kan ricinolja hjälpa dig att somna. Istället för att ta mediciner för att hjälpa din sömnlöshet, gnugga ricinolja längs ögonlocken innan du lägger dig. Din kropp absorberar oljan och främjar en sund cirkulation, vilket hjälper dig att bli mer avslappnad, vilket leder till att du sover bättre.

Lindrar symtom på migrän

En naturlig smärtlindrande, ricinolja är utmärkt för att lindra huvudvärk och migrän. För att lindra symtom på migrän och huvudvärk, gnugga en tesked av oljan i pannan i ungefär en minut. Du bör börja känna effekterna inom två till tre minuter.

Minska menstruationskramper

Massera varm ricinolja över buken kan vara ett utmärkt sätt att lindra symtomen på menstruationsvärk och smärta vid ägglossning. Ricinoleinsyran i ricinolja fungerar som en antiinflammatorisk och är ett smärtstillande medel som hjälper till att lindra smärta. Ricinoljepaket är perfekta för att lindra menstruationskramper.

Få igång förlossningen

Ricinolja hjälper till att sätta igång förlossningsarbetet. När den tas oralt fungerar ricinolja för att stimulera tarmen. Ricinolja tenderar att irritera livmodern, vilket gör att sammandragningar börjar.

Ta bort leverfläckar och stickor/taggar

När den blandas med lite bakpulver kan ricinolja vara ett utmärkt sätt att bli av med fula leverfläckar och hudmärken. Du måste helt enkelt applicera pastan på det drabbade området och täcka den med ett bandage. Att göra detta dagligen i fyra till sex veckor kommer att eliminera leverfläckar eller om du har fått en tagg/sticka i ex. ett finger så kryper den ut med hjälp av ricinomslaget.

Minskar hudinflammation

Ricinolja har starka antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att läka insektsbett, andra utslag och minska klåda. För att lindra hudinflammation i ett litet område på huden, blötlägg bara ett bandage med ricinolja och applicera det på det drabbade området. För större områden, blötlägg en bomullsrundel i ricinolja och applicera den på det drabbade området. Skölj av den efter en timme och upprepa flera gånger under dagen.

Behandla Akne

En av många fördelar med ricinolja är att det fungerar bra mot akne.

Det vanliga hudtillståndet, akne, är ett resultat av föroreningar som samlas i dina porer, vilket gör att huden blir irriterad och inflammerad. Många av de medel som finns på marknaden mot akne idag innehåller bensoylperoxid och salicylsyra, som torkar ut huden. Ricinolja är en naturligt och drar ut smuts, dödar hudceller, tar bort överskottsfett och bakterier utan att torka ut din hud.

Placera en skål med kokande vatten på en stabil yta och ta en handduk.
Håll handduken över huvudet och lut dig över skålen med vatten.
Om du gör detta öppnar sig porerna, vilket gör att ricinoljan kan tränga in i din hud djupt. Håll ansiktet över skålen i flera minuter.
Ta en tvättlapp och fukta den med varmt vatten, och applicera en liten mängd ricinolja på duken. Gnid försiktigt det drabbade området med tvättduken.
Använd små cirkulära rörelser när du applicerar ricinolja på området.
Lämna ricinolja på huden över natten.
När du vaknar, ta bort ricinoljan med en fuktig handduk för att torka bort oljan.
Stänk ansiktet flera gånger med kallt vatten. Kallt vatten kommer att krympa dina porer, medan varmt vatten kommer att öppna upp dina porer. Klappa huden torr och använd en ansiktsrengöring för att rensa bort den återstående ricinoljan. För bästa resultat, upprepa dessa steg dagligen i mellan 10 och 14 dagar. Du kan använda ricinolja för att förhindra akne genom att följa denna process ett par gånger i veckan.

Djup ansiktsrengöring

Tillsammans med behandling av akne kan du använda ricinolja som en djup ansiktsrengöring. Det finns hårda kemikalier i tvål och receptbelagda ansiktsrengöringsmedel torkar ofta ut huden. Om du använder ricinolja som en djup rengöringsmedel kommer du att bli av med finnar, det tar bort smuts, bakterier, döda hudceller och överskottsoljor. Det kommer att hålla din hud mjuk, smidig och frisk.

Använd en generös mängd oljeblandning i handflatan och gnugga ihop dem för att värma upp oljan. Med långsamma, fasta rörelser över din hud, massera oljan i ansiktet och var särskilt uppmärksam på områden som kan vara ett problem. När dina porer är mättade, ta en ren tvättduk och blötlägg den i varmt vatten. Placera tvättduken över ansiktet. Låt den vara på tills den har blivit sval. Torka försiktigt av ansiktet med tvättduken och skölj den sedan i varmt, rinnande vatten. Upprepa dessa steg flera gånger för att rengöra ansiktet ordentligt. Se till att inte skrubba ansiktet hårt under det sista steget i processen

Minimera ärr

Ricinolja är utmärkt för att minska och förhindra uppkomsten av ärr. De många fettsyrorna som finns i oljan hjälper till att stimulera lymfsystemet i kroppen, vilket är viktigt för att förhindra ärr. Även om det inte kan eliminera ärr som du redan har kan det minska deras utseende.

Hudbristningar

Hudbristningar orsakas ofta av graviditet och snabb viktökning, men kan också vara ett resultat av åldrande, hormonell obalans, plötslig viktminskning och svullnad. Ricinolja är känd som en av de bästa behandlingarna för olika hudproblem. Dess rika innehåll och olika fettsyror gör det till en utmärkt fuktighetskräm och effektiv behandling för att bli av med fula hudbristningar.

Massera tillräckligt med ricinolja över hudbristningar för att täcka hela det drabbade området. För ytterligare fukt, blanda två matskedar kokosolja eller mandelolja med en matsked ricinolja.

Undvik att applicera behandlingen på den ärriga huden. Använd en tunn bomullsduk för att täcka området. Lämna duken på området i cirka 15-20 minuter för att säkerställa att oljan tränger in djupt. Om du täcker området med en värmedyna eller varmvattenflaska påskyndas resultaten. Om du upprepar processen regelbundet för att se en avsevärd minskning av utseendet på dina hudbristningar.

Linjer och rynkor

Ricinolja är bra för att minska fina linjer och rynkor eftersom den tränger djupt in i din hud, vilket stimulerar produktionen av elastin och kollagen. Båda ansvarar för elasticitet och stramhet i huden. Ricinoljans mjukgörande egenskaper gör att huden snabbt kan absorbera den och hålla ansiktet hydratiserat och fylligt, vilket också minskar utseendet på fina linjer och rynkor. Följ dessa steg för att säkerställa att du får ut mesta möjliga av ricinoljebehandlingen. Rengör ansiktet med din vanliga ansiktsrengöring och kallt vatten. Använd en frottéhandduk och klappa huden torr. Rengör huden med ansiktsvatten eller rosvatten. Låt det torka och häll sedan en liten mängd ricinolja i handflatan,  gnugga sedan ihop händerna för att värma upp oljan. Massera försiktigt oljan i ansiktet med små, cirkulära rörelser. Upprepa processen varje dag. För maximal fördelar, applicera oljan i ansiktet på natten innan du lägger dig.

Självsprickor

Ricinolja använder inkluderar fuktande torr, sprucken, fjällande hud på fötterna/händer eller nariga armbågar. Ricinoljans mirakulösa förmåga att återfukta huden gör den till ett perfekt botemedel för att behandla spruckna hälar. Den är rik på vitaminer och viktiga näringsämnen som hjälper till att återfukta torr, sprucken hud. Gnid helt enkelt ricinolja på dina fötter/händer eller nariga armbågar, ta på dig ett par strumpor (klipp upp om du ska använda på armbågarna) och ta vantar på händerna låt sedan sitta på över natten. Du kommer att märka en dramatisk skillnad.

Lindra Solbränna

Med samma kylningsförmåga som Aloe vera är ricinolja bra för att lindra vid smärtsam solbränna. Ricinoleinsyran skyddar alla blåsor som dyker upp från att bli smittade och minskar inflammation i samband med solbränna.

Förlänga ögonfransar eller få tjockare, tätare ögonbryn

Ricinolja har visat sig vara ett effektivt sätt att växa och stärka hår. Men visste du att det också kan fungera för att förlänga ögonfransarna eller för att få tjockare och tätare ögonbryn? Antioxidanter, proteiner, vitaminer, fettsyror och näringsämnen som det innehåller allt fungerar för att vårda hårsäckarna och bekämpa bakterier som kan vara en faktor som hindrar tillväxten.

Hårtillväxt

Ricinolja, och mer specifikt, jamaicansk svart ricinolja, har blivit en populär behandling för att få håret växa friskare och tjockare. När det används regelbundet på dina rötter kan det öka hårtillväxten, minska hårskador från produkter och styling, göra håret blankare och fylligare, förhindra torr hårbotten och förbättra hårets allmänna hälsa. När du applicerar det på hårtopparna kan ricinoljan hjälpa till att reparera delade ändar. Följ stegen nedan för att hjälpa dig att stärka och växa ditt hår.

Applicera ricinolja på hårbotten och hårötter med fingertopparna. Se till att fördela den jämnt i hårbotten. Täck håret med en plastduschmössa och linda in huvudet med en handduk. Låt oljan sitta kvar i håret i minst femton minuter, för bästa resultat över natten. Tvätta håret ordentligt med schampo för att ta bort ricinoljan. Det kan vara svårt att få bort ricinoljan, men schamponera flera gånger så brukar det gå För bästa resultat, upprepa processen varje vecka i 6 – 8 veckor.

Mjuka nagelband och stärk sköra naglar

Ricinolja har en hög koncentration av vitamin E, vilket gör underverk för spröda, torra naglar. Massera det på dina naglar och nagelband varje kväll kommer att resultera i mjuka nagelband och hälsosamma naglar.

Bekämpar svamp

Den undecylenicsyra som finns i ricinolja är en aktiv ingrediens som är bra för att lindra svamp i kroppen. Ricinolja har en mängd olika antibakteriella, antisvamp- och antivirala egenskaper. För att behandla tånagelsvamp, blötlägg dina fötter i varmt vatten och Epsomsalt i fem minuter.  Lägg sedan ett ricinomslag på den drabbade tån.

Lugna munsår & torra läppar.

De antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna hos ricinolja gör det till det perfekta naturliga botemedel för behandling av munsår och torra läppar. Vid munsår är det även bra att inta L-lysin som bekämpar virus. Men för att ta itu med sår i munnen, applicera en liten mängd ricinolja eller pepparmyntolja i området. Skölj munnen med flera minuter efter flera minuter och upprepa flera gånger under dagen detta kommer att lindra skönt.

Fettsyrorna som finns i ricinolja hjälper till att hydrera och fukta torra, nariga läppar. Applicera ricinolja på läpparna flera gånger om dagen för att återfukta.

Behandla ringorm

Ett relativt vanligt hudtillstånd, ringorm orsakas av en svamp och växer till ett ringformat, rött utslag. Studier visar att nästan 20 procent av befolkningen har drabbats av ringorm minst en gång i sitt liv. Även om det kan vara en smärta att hantera är ricinolja en utmärkt behandling för ringorm. Den odekylensyra som finns i ricinoljan fungerar som ett svampdämpande medel som dödar infektionen.

Vilken mängd Ricinolja ska man ta?

Ditt specifika medicinska tillstånd, din ålder och din vikt bestämmer rätt mängd ricinolja att ta.

Vilka är biverkningarna av ricinolja?

Ricinolja är ett naturligt botemedel och har bedömts vara säkert att använda i begränsade mängder. Men du kan fortfarande uppleva några milda till måttliga symtom om du tar för mycket av det eller konsumerar det under en längre period.

Innan du applicerar en betydande mängd ricinolja på din hud eller intar den, ska du avgöra om du är allergisk mot den genom att utföra ett lapptest. Lägg en liten mängd ricinolja på underarmen och låt den sitta i 24 timmar. Om du har någon reaktion, även om det är svag rodnad eller klåda, undvik att använda ricinolja av någon anledning.

När man använder ricinolja är det viktigt att vara försiktig. Om du tar för mycket ricinolja kan det leda till en överdos eller förgiftning, vilket kan leda till allvarligare hälsokomplikationer.

När den används oralt

Yrsel
Magkrämpor
Diarré
Illamående
Elektrolytstörning
Lågt blodtryck
Bäckenstockning

När den används topiskt

Kliande
Hudinflammation
Obehagligt utslag
Stickande känsla
Svullnad i ansiktet och halsen
Svårt att andas

Jag hoppas med detta inlägg att ni ska hitta några nya användningsområden för ricinoljan än att bara använda vid förstoppning. Använd ricinolja regelbundet för din hälsa, men som alltid. Överdosera inte!

 

 

Nedan följer några recept för hud och hår.

Ricinolja för fet hud

Ricinolja (3 msk)
Solros eller extra jungfruolja (7 msk)

Ricinolja för blandhud

Ricinolja (2 msk)
Solros eller extra jungfruolja (8 msk)

Ricinolja för torrhud

Ricinolja (1 msk)
Solros eller extra jungfruolja (9 msk)

Hårserumrecept

Ricinolja (3 msk)
Jojoba / Argon Oil (1 msk)
Citronsaft (1/2 citron, valfritt)

Som nämnts ovan är ricinolja fantastisk för att främja hårväxt. Även om du inte vill främja hårväxt, är ricinolja ett utmärkt substitut för hårbalsam.

Har du mjäll är det perfekt att använda ricinolja då den är rik på fuktighet. Ricinolja ger också ditt hår en vacker glans.

Om du vill använda ricinolja som balsam, blanda ricinolja och Jojoba (eller Argon) olja. Om du behandlar mjäll kan du också överväga att tillsätta juicen från en halv citron.

Lycka Till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *