Om Kicki

Jag heter Kicki Pettersson och är mitt i livet, gift med Jonas och vi lever med vår fralla Kajsa på Kattrumpan i Kalmar. Jag startade Örtoteket för att hjälpa andra med sin hälsa.

Jag har själv gjort en hälsoresa, allt började egentligen när jag var 1 år och jag precis skulle lära mig att gå. Mamma o pappa förstod att något inte stämde då jag grät och vägrade stå på mina ben. De tog mig till läkare som inte kunde säga vad det var som var fel. Vi fick åka till Kalmar lasarett där de så småningom konstaterade att jag hade barnreumatism

Jag fick mycket kortison och smärtlindring och opererades. Jag blev så pass frisk att jag kunde lära mig att gå. Men senare i livet kom det i fatt mig igen jag blev sämre och sämre och min ledvärk kom tillbaka. Jag fick psoriasisartrit, IBS, brainfog, dåligt minne och en rad andra symtom. Jag var stel som en 90-åring och kunde knappt gå så pga. all inflammaion i kroppen. Jag fick göra en knäledsoperation och fick en protes och man ville ge mig cellgifter (metathroxate). Att jag blev dålig igen tror jag beror på lite olika saker som att jag fått mycket mediciner som liten som belastade kroppen, dåliga kostvanor, stress, själsliga blockeringar och att jag motionerat för lite.

Allt blev en ond spiral, jag blev aldrig bättre med alla med alla mediciner så jag började söka på nätet om det var något jag själv kunde göra. Jag började förstå att kosten vi äter påverkar oss och att vi har fantastiska kroppar att läka bara vi ger den rätt förutsättningar. Jag har varit hos mängder med läkare för mina olika symptom, men ingen sa till mig att ändra min kost, absolut ingen pratade med mig om kostens påverkan på kroppen. Jag bestämde mig för att göra en kostomläggning och ta bort allt som skapade inflammation i kroppen och det var det, örtmedicin och tålamod hjälpte mig att komma på banan igen. Men det har varit en liten krokig resa. Ju mer jag lärde mig desto striktare blev mitt egna kostprogram. Jag har varit vegetarian, vegan, bara ätit frukt och till sist knappt ätit någonting.

Jag gick från att vara på banan till att hjälpa andra, stressa, bara jobba och glömma bort mig själv. En dag var det någon som drog i min handbroms. Jag blev sjuk och sängliggande och det tog åtta veckor innan jag var på benen igen. Under dessa veckor kom jag till en massa insikter. Jag insåg att jag inte hade vilat riktigt ordentligt på över fem år. Jag stressade och levde antingen i dåtid eller i framtid, jag levde verkligen inte som jag lärde. Vi måste lära oss att inte stressa och att vara här och nu. Det är det som är att leva!

Det som har varit har varit, har redan hänt och är inget vi kan påverka. Framtiden är något som kommer och vi kan drömma om och planera, men vad händer om vi vill något annat när vi väl är där. Det var något jag lärde mig under de här veckorna som jag inte var frisk. Jag planerade att jag skulle göra än det ena och än det andra, men när jag sen väl var där så hade jag ingen lust. Så varför planera? Varför inte bara ta dagen som den kommer och göra det man har lust med här och nu? Visst ska vi drömma, affirmera och sätta upp mål, men vi ska inte enbart leva i drömmen om en annan verklighet.

Vi går nu från ett paradigm där vi har överlevt till att vi ska LEVA. Vi ska tänka mer på oss själva och på vårat välmående och göra det vi mår bra av och det vi vill göra.  Att älska sig själv, sin kropp och att vara tacksam för allt fint vi har i livet är också viktigt för sin läkning och för att komma vidare. Vi ska öppna våra hjärtan och ta in mer kärlek och ge mer kärlek och vi ska som jag redan nämnt lära oss att vara här och nu.

Hur gör man det? Hur många gånger under en dag är du faktiskt är här och nu? Det är inte lätt att ha fullt fokus på nuet. Det är svårt att inte låta tankarna dra iväg och planera och tänka sen ska jag. Prova får du se…

Just nu tränar jag för fullt på att leva i nuet. Det är inte helt lätt men…

För att kunna hjälpa andra måste man först läka sig själv heter det ju.

Vi äter mediciner, tar kosttillskott, förändrar våra kostvanor och tränar men många gånger hjälper det inte helt. Vi mår helt enkelt inte bättre och då kan det vara något annat som vi behöver förändra.

Själv började jag med att låsa upp en massa själsliga knutar som satt fast i mig. Det var händelser som jag inte riktigt hade släppt, som jag var tvungen att släppa för att komma vidare.  Det som man ofta glömmer är att det själsliga är lika viktigt som det kroppsliga.

Jag arbetar därför efter en helhetssyn, vilket innebär att man inte skiljer på fysiskt, psykiskt, andligt eller mentalt. Inställningen är att alla delar i människans kropp måste vara i balans för att må bra.

Jag har gått från en strikt diet där jag fastade, åt frukt till att jag knappt åt någonting. Jag som älskar mat och som älskar att laga mat tappade helt fotfästet. Att detoxa och fasta är jättebra för att låta kroppen vila, men det är inget vi ska göra hela livet. Idag äter jag mer än någonsin, fem gånger om dagen och jag äter hälsosamt och nyttigt. Ibland gör jag en detox för att låta mage/tarm vila och för att jag mår bra av det. Jag har inte längre en massa förbud utan lyssnar på vad min kropp vill ha och vad jag mår bra av. Just att lyssna på kroppen är en viktig nyckel till läkning. Vi är alla olika och det finns inte en diet eller ett kostprogram som passar alla, så börja lyssna på vad din kropp vill och mår bra av.

Så här kan en vanlig dag se ut för mig…

Jag börjar dagen med citronvatten för att väcka kroppen, det är renande för njurar och driver ut toxiner och så får det igång magen.

Frukost ex. smoothie, glutenfri havregrynsgröt med mosad banan och havremjölk eller en glutenfri macka (hemmagjort bröd på fröer och nötter) med mosad avokado, skivade tomater och groddar.

Mellanmål: Ett äpple, päron, kiwi eller någon annan frukt

Lunch: Här äter jag oftast den största delen av protein för att ge kroppen energi att orka med hela dagen. Det kan vara en nudel-kycklingsoppa (med hemmagjord buljong som är superbra för mage/tarm) eller så kan jag äta en nötfärsbiff med grönsaker och mos på sellerirot, blomkål och peccorino.

Mellanmål: 3-4 dadlar eller ett fröknäcke med mosad avokado och groddar och paprika.

Middag: Soppa av alla olika sorter, det är gott enkelt och bra att ha i frysen och bara grabba tag i och värma.

Jag äter mestadels varm mat då jag har upptäckt att jag mår bäst av det. Jag dricker också bara varma drycker vintertid, sedan jag började med det har jag blivit varmare och mjukare i kroppen. Tänk vad små förändringar kan göra.

Jag har bytt ut mina mediciner till örtmedicin och kosttillskott som jag mår bra av och som inte ger mig en massa biverkningar.

Örtmedicinen har använts i tusentalsår, men har blivit lite bortglömd tyvärr. Men naturen har så mycket kraft och jag är säker på att fler kommer att upptäcka den igen. Det finns massor av fantastiska örter, har du tex problem med ångest och oro så är amerikansk frossört och citronmeliss två örter som är fantastiska. Har du mag- o matsmältningsproblem så har jag tagit fram ett örtkomplex som heter Levogallplex  Det finns örter och kosttillskott för allt ifrån PMS, klimakteriet, förstoppning till utmattning.

Jag brukar rekommendera att man börjar med att göra en kostomläggning då kosten är A och O, försöker minska på stressen som ofta är orsaken till många av våra besvär. Man behöver ta tag i grundorsaken till varför man mår dåligt inte bara läka symtomen. Har man tex sköldkörtelproblem så är det ofta kopplat till både hormoner, stress och tarmen och då hjälper det inte bara att stötta sköldkörteln.

Vi har både örtkomplex (olika örtblandningar) och enkla örter som kan hjälpa dig med dina besvär. Behöver du hjälp med din hälsa så kan du kontakta mig och boka en konsultation här…

BOKA KONSULTATION

Det är aldrig för sent att göra något åt sin hälsa!

//Kicki Pettersson, Örtoteket