Lymfmassage

Håll dig frisk med Lymfmassage

Lymfsystemet skyddar oss mot infektioner och har stor påverkan på kroppen. Lymfsystemet är kroppens stora reningsverk, det suger upp ca fyra liter av den vätska och slaggprodukter som blodomloppet släpper ifrån sig varje dag. Det renas sedan från virus, bakterier och sjukdomsframkallande organismer. Reningen sker genom lymfvätskan som går genom lymfkörtlar och när det är rent går det tillbaka in i blodomloppet. Slaggprodukterna filtreras ut via våra njurar och genom våran svett.

Om lymfsystemet och våra njurar inte fungerar som de ska så kan det innebära att lymfvätskan inte renas som den ska och bakterier och virus finns kvar i kroppen. Detta kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp och vi får överflödig vätska i kroppen som kan orsaka svullnader och fibroser. Det är då slaggprodukter, hud och bindväv växer ihop och blir till fettbullar, som stoppar flödet.

Vi får problem med fötter, fingrar, vader och ben som svullnar upp, och en rad sjukdomar kan uppstå när skräpet bara går runt i kroppen. Att man har ett trögt lymfsystem beror till största del på en livsstil med dålig kost och mycket stillasittande men även på att vi ha anlag från våra föräldrar. Lymfmassage kan hjälpa vid övervikt, vätska och svullnad i kroppen, stram bindväv och smärta som orsakas av tröghet i lymfan. Metoden kan också hjälpa efter brännskador och operationer – många kvinnor har fått god hjälp av metoden efter bröstcanceroperation.

Olika symtom

Ett trögt Lymfsystem kan ge många olika symptom. Vi kan bli svullna och uppleva stelhet, vi kan få olika typer av svårförklarliga smärtor, ledvärk och molande värk i kroppen, vi kan få gropar och veck som vi tror är fettvalkar eller inte förstår vad det är…vi kan bli korta och strama i ryggen, få ändrad hållning, känna oss tunga eller trötta.
Tänk på att ha lösa kläder för kläder som klämmer åt på fel ställen kan motverka lymfvätskans flöde. Lymfflödet kan stoppas under BH-band, strumpresåren eller andra hårt sittande kläder. De ställen man har problem på som vid anklarna där strumpor ofta gör märken, bör man massera extra mycket själv.
Slag, stukningar, skador och trauman för kroppen orsakar att de minsta lymfkärlen förstörs och påverkar flödet. Men man kan även få stagnationer i lymfsystemet efter att man har opererat bort lymfknutor till exempel vid en bröstcanceroperation. Även vid gamla operations- eller vaccinationsärr kan också lymfflödet stoppas.

Massagen

Du ligger på en varm IR madrass med turmalinstenar som hjälper till att öka lymfflödet. Du ligger inbäddad i mjuka handdukar och får koppla av med avslappnande musik. Vid Lymfmassage så masserar man i lymfflödets riktning vilket hjälper kroppen att öka lymfcirkulationen och transportera bort slaggprodukter. Man jobbar mycket med att mjuka upp ärrvävnad och lösa upp fibroser. Man gör strykningarna mot närmaste lymfstation och ända upp till venvinklarna. Man börjar alltid med att ”öppna upp” vilket innebär att man vill få igång flödet vid nyckelbensgropen där all lymfa tömmer sig in i blodbanan. Sen går man kroppsdel för kroppsdel nedåt, men stryker alltid uppåt mot närmaste lymfstation. Man gör strykningen mot nyckelbensgroparna igen. Man börjar alltid med att stryka vänster sida först. Detta är något man kan tänka på när man gör lymfmassage själv hemma för att hjälpa kroppen dränera bort överflödig vätska och svullnader. Massagen är lätt, skön och avslappnande men kan också kännas lite om man ska lösa upp svåra stagnationer. Ibland använder mig även av iTeraCare frekvens och kvantmaskin i mina behandlingar. Läs mer här om iTeraCare

Egen insats

Att få igång sitt lymfsystem är ingen quick fix genom massage. Det gäller att du själv hjälper din kropp och ger den rätt förutsättningar. Du måste äta hälsosamt och inta kost som inte bildar syror i kroppen utan kost som är basbildande och antiinflammatorisk. Ät mycket frukt och grönsaker och uteslut eller dra drastiskt ned på mejerier, gluten, animalier och socker. Om du har möjlighet så gör gärna en detox.

Tänk på din andning, djupandas! Det är genom motion och andning som du håller igång ditt lymfsystem. Bra, medvetna andningsvanor innebär att vår andning är in och ut genom näsan, låg och bred (når djupt ner i magen), andetaget och litet och långsamt, rytmiskt och tyst samtidigt som hållningen är upprätt.

Det är också viktigt att göra Egenvårdsprogrammet som du får när du kommer på behandlingen. Ju mer du gör själv desto bättre resultat får du.

Motion & Vatten

Genom motion och när vi rör på oss håller igång vårt lymfsystem. Men när man går på lymfmassage så är det lättare motion som gäller. För tuff motion som ex spinning, hård löpträning eller styrketräning kan ge motsatt verkan och backa upp lymfsystemet istället. Under behandlingstiden är det bra att ta det lite lugnare. Man bör försöka motionera minst 30 minuter per dag, men är du svårt nedsatt börjar du med 15 minuter och ökar sakta. Promenera, yoga eller simma är sköna och behagliga motionsformer som är superbra för att få igång ditt lymfsystem.

Det är också viktigt att dricka mycket stilla vatten EJ bubbelvatten då detta försurar och belastar kroppen. Det är genom urin och genom att svettas som vi tömmer vårt lymfsystem. Har du svårt att dricka vatten så kan du ha i citron, gurka eller någon frukt/bär som gör det lättare att dricka vattnet. Ett annat tips kan vara att koka upp vattnet och låta det svalna av lite, varmt vatten är gott och lättare att dricka.

 

De flesta mår väldigt bra av lymfmassage och blir energifyllda och känner sig lätta. Men man kan också få utrensningssymtom som huvudvärk och det är helt normalt att man kan bli frusen och känna sig trött. Det släpper oftast bara på någon dag och det är ett positivt bevis på att det händer saker i kroppen. Ta det lite lugnare ett par dagar efter din behandling då ger du kroppen en bra förutsättning för återhämtning.

Man brukar rekommendera tre till fem täta behandlingar och sedan underhållsbehandla var fjärde eller femte vecka.

Boka tre behandlingar till specialpris.

Nykundspaket – Lymfmassage x 3 (1 x 120 min + 2 x 90 min) Första gången behöver vi göra en genomgång och plan för dig. Du får också tips och råd vad du själv kan göra för att få bästa resultat. För att hinna både massage och konsultation behövs den längre behandlingstiden.

I alla behandlingar ingår tid för anamnes eller uppföljningssamtal av tidigare behandling.

Här kan du läsa och se videos om lymfsystemet, kroniska sjukdomar och om vikten av att ha njurar som filtrerar.

Priser

Lymfmassage 90 min – 1095 kr

Lymfmassage 120 min – 1390 kr

Lymfmassage Nykund x 3 (1 x 120 min + 2 x 90 min) – 3430 kr

Lymfmassage Fortsättning x 3 (90 min) – 3135 kr

BOKA TID