Det blåa guldet

Vårt svenska ”superfood” är blåbär.

Just nu är det fullt av mogna bär i våra svenska skogar så ut o plocka.

Blåbären är extremt nyttiga!

Vilda blåbär har höga halter av antioxidanter och antioxidanter sägs skydda cellerna från att åldras i förtid. Just blåbär innehåller fler antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Dessutom innehåller de kalium, fosfor, kalcium, magnesium, vitamin A, vitamin B6 och vitamin C. Alla dessa mineraler och vitaminer är viktiga för kroppen.

  •  Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat.
  • Dessa små juveler fungerar även som adaptogener, de ökar vår motståndskraft mot olika stressfaktorer.
  • Blåbäret en av de mest effektiva avgiftande livsmedlen.
  • Kan motverka olika cancertyper! Det antioxidantrika blåbäret skyddar cellerna mot farliga syreradikaler och djurförsök har visat att bäret kan motverka prostata, tjocktarm- och livmoderhalscancer. Ämnena ellagsyra och quercitin har till exempel visat sig motverka tjocktarmscancer.
  • Effektivt mot diarré, magsjuka och matsmältningsproblem! Traditionellt har blåbärssoppa ofta använts mot magsjuka och tillsammans med blåbärssaft och torkade blåbär även vid bland annat diarré och lös mage. Färska blåbär sägs kunna vara lösande (särskilt för personer som extra känsliga) medan till exempel blåbärssoppa är stoppande. Också torkade bär och blad kan används som te för att motverka olika magproblem. Det är framför allt garvsyran och tanninerna i blåbären som ger den positiva effekten vid magbesvär.
  • Blodsockerstabiliserande! Blåbär innehåller fibrer som gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå, vilket kan förebygga både diabetes och viktökning (det lindrar även sötsug). Pektinerna i blåbär bildar en geleliknande konsistens i tarmen, vilket påverkar med vilken hastighet näringsämnen tas upp. Blåbär är dessutom blodrenande.
  • Blåbär kan förbättra minnet och skjuta upp demenssjukdomar! En studie utförd på råttor visade att råttorna bland annat förbättrade sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Även amerikanska studier har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin i bäret som stimulerar bildandet av nya hjärnceller. I USA marknadsförs ofta blåbärstillskott med hjälp av benämningen ”hjärnbären”.

Sist men inte minst – blåbär är både somrigt och gott!

Ät blåbär som de är, i smoothien, på gröten eller gör en nice cream på frysta bär o banan som mixas.

För den bekväma som inte orkar ut i skog o mark så hittar ni blåbärspulver från PH balans i vår shop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *