Teflon

Att teflon är farligt är ju inget nytt, men har du fortfarande kvar dina gamla teflonpannor av gammal vana och för att de är så smidiga?

Jag får erkänna att jag inte slängt alla, de står längst in i skåpet om utifall jag skulle behöva dem. Dock har jag inte använt dem på lääänge. Men nu ryker de helt klart. Jag såg nämligen SVT:s dokumentär “Teflon den bittra sanningen” Har du sett den?

För att tillverka undermedlet krävs kemikalier som stannar i kroppen för evigt. När invånarna i en liten stad i West Virginia upptäcker att kemijätten DuPont medvetet förorenat dricksvattnet med giftigt avfall avslöjas en av de största miljöskandalerna i vår tid. Dokumentären är från 2018.

Här är en liten trailer…

Den bittra smaken av teflon

Teflon gör att inget fastnar – men kemikalierna som används stannar i kroppen för evigt.Se Den bittra smaken av Teflon här: https://bit.ly/2O87tKC

Publicerat av SVT Fredag 26 oktober 2018

Jag vet egentligen inte varför jag har hängt kvar vid mina teflon pannor och formar, men det är nog just för att de är smidiga. Så dumt!

Teflon är ju vare sig bra för miljön eller för människor och när man ser filmen förstår man verkligen hur giftigt det är.

Vetenskapliga studier har visat att många människor har stora mängder teflon i blodet. Ångorna som avges vid upphettning eller grillning är giftiga. Hos människor kan dessa partiklar och gaser ge upphov till många olika symtom. Man får alltså både i sig teflon av maten och när man andas in ångorna. Man kan få allt från influensaliknande symtom till svårare sjukdomar och i filmen dokumenteras teflon ligga bakom en rad dödsfall. Lika hos djur där har teflon kopplats till både skador och dödsfall.

Investera i en bra gjutjärnspanna som håller hela livet i stället och ger dig extra järntillskott. Förutom att du sparar på miljö och hälsa, sparar du pengar. Och tar du väl hand om gjutjärnspannan blir den bara bättre och bättre med åren.

Jag var faktiskt på rödakorset och köpte både gjutjärnsstekpanna och gryta. Så himla bra, de var ju instekta och klara och billigt dessutom. Jag ska bli mycket bättre på att återanvända och köpa mer på second hand då det är miljövänligt och bra för plånboken.

En instekt gjutjärnspanna har fått non-stick belägg och om du ser till att stekpannan/grytan är varm när du lägger i maten så fastnar det inte. Värm upp på hög värme och sänk den sedan lite och lägg i maten.

Ta hand om och vårda din gjutjärnspanna. Stek in den, olja efter varje användning och låt den inte ligga i vatten. Att använda lite diskmedel är inte så farligt när den väl är instekt. Då har nämligen pannan fått en beläggning som inte förstörs om man snabbt diskar av den med lite diskmedel. Men skölj den noga och olja direkt efter.

Att lägga om kosten och tänka på vad man använder både i och på kroppen gör en också medveten om allt runt omkring.

Var rädd om dig och ha en underbar lördag!

Namaste ??

En tanke om “Teflon

  1. Lotta says:

    Tack för påminnelsen! Jag använde inte teflonpanna på flera år men som du säger, det är lätt att ändra sina vanor för att teflon är så lätta o smidiga.. Nu ska jag göra som förut igen, använda mina tunga goa stekpannor❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *