Maten och vår livsstil påverkar.

Genom en detoxa kan du återfå en god tarmhälsa. Men det är inte alla som förstå hur mycket vår föda påverkar vårt mående. Vad är det som gör att det är så svårt för de flesta att ta in?

Den här frågan kan man prata oändligt om. Det är så svårt för många att “förstå”, speciellt när man i livet levt på skräpet i så många år och “tror” här att maten inte påverkar. Man har ju “levt såhär” i X antal år och sk “klarat sig” utan besvär.

Besvär

När man väl börjar få besvär, vad det nu än är för besvär, har det gått långt. Kroppen klarar inte längre av att “hantera” skräpet man intar. Kroppen belastas och säger ifrån med olika symtom som efter en tid förvärras mer och mer desto fler åren går. Till slut får vi våra kroniska åkommor/sjukdomar.

Jag kan bara se till mig själv i livet, speciellt när jag var som mest sjuk under de sista 5 åren innan jag gick in för det alternativa. Ju mer still jag var, ju mer skräp jag intog, desto sjukare och sjukare blev jag, till slut orkade inte kroppen med något alls och jag gjorde inget annat än att sov, grät, tog mina smärtstillande, mina ångestdämpande osv.

Ångest

Nedstämdheten, ångesten, depressionen ska är också vanligt. Det kan bli ett rent  H-vete.  Det är lätt att hamna långt nere under gyttjan och vad gör man/många här…? Jo, man “tröstäter” ännu mer skräp för att försöka dämpa känslorna och vaknar upp dagen efter med ännu mer ångest/nedstämdhet.

Tankarna bara snurrar och snurrar att man så gärna vill få väck sin ångest/depp, att få må bra, bli frisk, få ett liv igen. Man kan här även börja nedvärdera sig själv, känner ett totalt misslyckande i livet osv. Den här onda cirkeln snurrar sen på dag efter dag, månad efter månad, år efter år. Riktigt hemskt är det.

Lider så med alla där ute som ännu inte förstått det här med HUR MYCKET kost/livsstil påverkar <3

Frukt och grönt

Kroppen mår som absolut bäst på frukt/grönt, med lite annat plantbaserat ibland. På resan mot ett friskt liv så råder jag er till att försöka vara så strikta som möjligt. Jag har testat att fuska och det är lätt att tillåter sig mer och mer när man börjar och sen är det svårt att ta sig tillbaka på banan igen. Där och då, är en sak, men i längden gör det inget annat än belastar och här jobbar kroppen frenetiskt på att rensa väck skräpet. Om du ex ska åka på semesterresa och vill vara lite mer tillåtande så är det bra att köra några dagar med ex. jucing när man kommer hem. Detta för att rensa ut skräpet fortast möjligast.

Om du känner dig frisk och vill vara lite mer tillåtande någon gång ibland så ge dig inte på hamburgare, vanlig pizza utan håll dig till det lite mer hälsosamma som vego-sushi, vego-pizza, kyckling, räkor till sallad/grönt ev. någon hemmagjord äppelpaj med havregryn.

Kroppen har en helt fantastisk förmåga att visa en vad man mår bättre på och inte. Detta kan man märka  när man börjat vårt program, börjat rena kroppen om man då intar något skräp. Många har lite svårt att förstå detta, för man har ju tidigare  “kunnat inta det” utan att känna någon försämring. Då man redan är så belastad, har sina besvär och intagit sin sedvanliga kost + extra skräp, vet man inte om vad man mår sämre på och inte eftersom hela kroppen mår ren apa. Detta märks mer tydligt när man börjar rena kroppen.

Fasta

Det ABSOLUT BÄSTA man kan göra för att komma ur sin bubbla är att fasta/detoxa i minst 5 dagar, gärna fler. Tex lägga upp ett detox-schema att man fastar minst 3-5 dagar i månaden, sen öka det till 3-5 dagar 2ggr/månad osv. Härefter kommer kroppen mycket lättare kunna visa dig vad den mår sämre på och inte. Ännu bättre om man även kan göra en tarmrening efter några dagars detox. Tål man inte så mycket fruktjuice än, fasta på vatten, citronvatten, gröna juicer, sellerijuice, örtteer.

Väljer man ändå att endast detoxa på fruktjuice, kommer vissa ev känna av fler utrensningsbesvär med allt från frossa till,  huvudvärk och det kan även resultera till att du blir “sjuk” och får förkylning, flunsa osv. Det här betyder att immunförsvaret börjar vakna till och sätter igång att rensa väck inkräktare, gifter, slaggprodukter i kropp. Mer om utrensningsbesvär kan du läsa om här

Det är tufft

Har du ofta sug på sött, fett, snabba kolhydrater, såsom mackor, ost, godis, bullar, chips etc, speciellt på kvällar/nätter rek även varmt att du kör parasit-kurer under fastan.

Ja, jag vet hur fruktansvärt boooring det här med att fasta låter och många svarar att de kommer hungra ihjäl. Jag kände precis likadant, hur fasiken skulle jag klara det? Jag ska inte ljuga, det var oerhört tufft första gångerna, kändes som jag skulle kunna dödat för en liten bit pizza. Hur “roligt” är det att inte äta”? men ju fler dagar som gick desto mindre och mindre sug hade jag och till sist försvann det helt. Men det bästa var att så många andra besvär också försvann på vägen.

Är du ny läsare och vill läsa mer om våra sk “normala” besvär/kroniska sjukdomar klicka här

Kort & Gott! 

Har du något/några besvär såsom tex magbesvär, IBS, IBD i någon form, cravings, förstoppning, trög tarm, diarré, uppsvullen i kropp, led o muskelbesvär, hjärndimma, hudbesvär i alla dess former, allergi, astma, ångest, depp, overklighetskänslor, PMS, humörsvängningar, ilska, irritation, oro osv, osv..

Varför inte testa att detoxa i ca 5 dagar och gärna även göra en tarmdetox? Se hur det påverkat ditt mående bara efter dessa 5 dagar och sedan utöka faste-dagarna till fler dagar/månad, kanske kortare men fler gånger passar dig bättre? Mellan faste-periodierna gärna då endast inta frukt/grönt/plantbaserad. Har du belastad lever, förhöjda levervärden, gallbesvär, var försiktig med allt fett, även från nötter, mandlar, avokado en period.

Tips är att skriva upp samtliga besvär du lider av idag och jämföra efter fastan, likaså efter varje fasta du kör. Är annars så lätt att glömma bort vissa besvär förrän de ev kommer tillbaka.

Kom alltid ihåg…

Maten och Din livsstil påverkar precis ALLT!