Hur bra är Aloe vera egentligen?

Aloe vera

Växten

Aloe Vera är en fantastisk medicinalväxt och den tillhör arten afodillväxter och är en flerårig suckulent växt utan stam som kan lagra vatten. Aloe barbadensis har flest medicinska egenskaper av alla arter inom familjen . Den växer i subtropiskt klimat och odlas i bland annat Västindien, Mexiko och södra Nordamerika. Det gel-liknande köttet i växten sägs ha läkande effekt och ingår i många hälsoprodukter, för både invärtes och utvärtes bruk.

Undersökningar visar att var femte människa har plågsamma symptom från matsmältningskanalen. Många personer med magsår och IBS har fått förbättringar när de druckit aloe vera en tid.

Det finns pilotstudier där man har sett att aloe vera satt igång läkning av sår och inflammation i magen, och att PH- värdet höjts.

Aloe vera-juice kan bidra till att sänka blodsockervärdet, det kan vara bra att känna till om man är diabetiker och tar blodsockersänkande mediciner.

Utrotningshotad läkeväxt

Miljöförstöring – Aloe vera-familjen inkluderar 100-tals arter men tyvärr är flera utrotningshotade. Var noggrann att den växt du köper är odlad.

Immunförsvaret – Aloe Vera är basisk och minskar därför försurningen i kroppen. Den är även packad med antioxidanter som stärker immunförsvaret.

Matsmältningen – Växten är rik på fibrer som har en renande och utrensande effekt på matsmältningssystemet, detta ger både bättre immunförsvar och mer energi. Har man problem med magen så som förstoppning, svamptillväxt (candida), IBS (irritable bowel syndrome), sura uppstötningar och gasbildning så är aloe vera till hjälp. I aloe vera finns mer än 75 viktiga näringsämnen. Detta hjälper till att ökar upptaget i tarmen av näringsämnena.

Munhälsa – Aloe vera ingår ofta i tandkrämer eftersom plantan är antiinflammatorisk, antibakteriell och antimikrobisk vilket är väldigt fördelaktig för starka, friska tänder och munhälsa. Lider man av tandköttsproblem kan man massera med gel för en läkande effekt.

Inflammation – Aloe Vera dämpar inflammation och smärta, både genom att massera det inflammerade området eller äta gelen för att dämpa inflammation inifrån.

Kroppen – Stabiliserar blodsocker och sänker triglycerider, vilket är bra att känna till för alla, men främst om man har diabetes. Aleo vera hindrar blodet från att klumpa ihop sig, vilket är en av anledningarna till hjärtattack. En bra blodcirkulation ser till att syre och näring når alla organ och celler i kroppen.

Vid sårläkning – Växten är antiseptiskt och snabbar upp sårläkningen och den verkar sammandragande vilket underlättar koagulation.

Ärr och rynkor – Vid kontinuerligt användande kan aloe vera läka ut gamla ärr. Kombinerar man med E-vitamin får man bättre resultat och bromsa uppkomsten av rynkor.

Eksem och psoriasis – Aloe veras inflammationshämmande verkan kan ge en goda resultat både mot eksem och psoriasis. Aloe vera motverkar irritation och rodnad och används ofta vid lättare brännskador och solsveda.

Forskning

Svensk forskning visar goda resultat av användandet av probiotika och aloe vera vid IBS. Läs mer: här

Lite historia

Kleopatra använde aloe vera för att hålla sig ung och fräsch. Alexander den store blev frisk från ett inflammerat sår som vägrade läka då han blivit sårad av en pil. Aloe vera är en av världens äldsta läkeväxter.

Sunt förnuft

Alla medicinalväxter och naturläkemedel konsumeras på ett ansvarsfullt sätt. Bara för att något kommer från naturen betyder det inte att du kan använda det utan gränser eller i stora mängder och förvänta dig enbart positiva resultat. Använd alltid sunt förnuft och tar du någon medicin eller lider av någon sjukdom så ska du alltid konsultera din läkare.

Till sist…

Har du en aloe vera växt hemma ska du inte äta den, det kan ge diarré. Men däremot kan du använda bladgelén utvärtes på sår och brännskador.

Klicka här för att se våra Aloe vera produkter: Aloe vera

Källa:

https://stegforhalsa.se/aloe-vera-uppfriskande-lakande-medicinalvaxt/

https://australian-bodycare.com/sv/aloe-vera/

https://kurera.se/sju-tillfallen-nar-aloe-vera-hjalper/