D-vitamin, nyckeln till kroppens försvar

En rad upptäckter visar nu att D-vitamin är avgörande för hälsan. Cancer, diabetes, MS, depression och barnlöshet kan uppkomma som en följd av brist. Nyligen har forskare upptäckt att immunförsvaret inte kan aktiveras utan vitaminet. Därmed har vitaminer tre centrala funktioner. Reglering av immunförsvar, reglering av cellväxten samt reglering av hormonbalanser.D-vitamin är bra för immunförsvaret och är bakteriedödande, det motverkar förkyldning och influensa. Det är även bra mot akne, eksem och psoriasis.

De senaste åren har en lång rad studier fått forskarna att spärra upp ögonen. Nyligen fick forskare vid Köpenhamns universitet helt avgörande insikter i hur vitaminet kan skydda oss mot sjukdom. Forskarna, med professor Carsten Geisler i spetsen, påvisade i en uppmärksammad undersökning att D-vitamin är essentiellt för immunförsvarets fronttrupp, T-cellerna.

Vitaminet reglerar immunförsvaret (behövs för T-cellerna en typ av vita blodkroppar) och motverkar inflammationer. Det anses kunna hämma tumörtillväxt, och cancer (bl.a. tjocktarmscancer) och utvecklande av MS, Alzheimers, Parkinson m.m

Är D-vitamin bra?

Det verkar inte finnas någon ände på D-vitaminets positiva egenskaper, men om det nu närmast är en mirakelmolekyl, som är involverad i så många allsidiga och livsviktiga funktioner, varför går då minst hälften av oss runt med för lite D-vitamin i blodet? Forskarna menar att den märkbara ökningen i brist på vitaminet under de senaste åren delvis kan hänga ihop med de många varningarna för solstrålningen. För mycket sol kan orsaka hudcancer, men samtidigt tyder alltså mycket paradoxalt nog på att vi får för lite sol.

Nu när vi går mot vintern är det bra att fylla på med lite extra D-vitamin. Många av oss riskerar att få brist under vinterhalvåret. D-vitamin bildas i huden när solens strålar når oss. Problemet är att solen bara är tillräckligt stark mitt på dagen när solen står som högst under sommarmånaderna.

D-vitamin är ett steroidhormon som bildas genom kolestorolet i huden när den utsätts för solljus. Vi i Norden behöver därför ofta ett extra tillskott under höst och vinterhalvår.

Vid brist kan man känna en extrem trötthet, man kan få dålig aptit, smärtor i händer, armar, fötter och ryggslut. Man kan också bli mer lättretlig och man kan känna sig deprimerad. Brist på D-vitamin är inblandad i en mängd sjukdomar och forskningen hittar hela tiden nya samband.

D-vitamin förbättrar upptaget av mineraler och det behövs för upptaget av kalcium och fosfor i tarmen. Det anses också vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppens kalciumupptag.

D-vitamin ökar produktionen av testosteron och reglerar hormonbalansen, är bra för fertiliteten och ökar sexlusten.

​Brist ger större risk för autoimmuna sjukdomar, förkyldning, influensa, benskörhet, hudsjukdomar och det är även bra vid leverproblem, förstoppning

Även ökad dödsorsak av ålersjukdomar som demens. IBS, Chrons sjukdom, tuberkulos, diabetes typ 2 kan förvärras av D-vitaminbrist eller har D-vitaminbrist som grund.

Hur får du i dig D-vitamin?

Regelbunden vistelse i solen, genom kosten och genom kosttillskott. D-vitaminbrist är dock ett problem framför allt på vintern, för solljus är den suveränt största källan till D-vitamin. På sommaren räcker 20 minuters vistelse i solen varje dag för att ladda D-vitamindepåerna helt, och det motsvarar en dos på 250 mikrogram.

Komplettera D-vitamin med vitamin K2 och magnesium.

D-vitamin

Thorne D-5000

189.00 kr

D-vitamin

Now Vitamin D-3

295.00 kr

Källa:

D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar

Illustrerad Vetenskap

http://www.halsosidorna.se/Dvitamin.htm

https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/d-vitamin–far-du-tillrackligt/