Att resa & äta rätt

Hong Kong/Macau

Jag berättade ju i nyhetsbrevet att jag skulle till min dotter Tua som är i Macau, Kina. Nu har vi varit både i Hong Kong o Macau o blivit omhändertagna av dottern.

Hong Kong ligger i  södra Kina och är idag ett av världens ledande finansiella centra och…

Macau ligger på en halvö en timmes båtfärd från Hong Kong. Macau är Asiens Las Vegas.

Det var ett kärt återseende att träffa Tua även om jag är van att hon är på alla möjliga hörn av världen. Hon har trots att hon bara snart är 25, studerat i USA, arbetat på Cypern, i Thailand på Malta och i England o nu alltså studier i Kina i ett halvår. Önskar att alla de här möjligheterna hade funnits när jag växte upp. Men, men…

Annorlunda upplevelser och kulturkrock

Kulturskillnaderna var många, men för att nämna några. Det var svårt att göra sig förstådd, de förstår eller pratar knappt Engelska. Jag trodde nog att det skulle vara lättare, men inte ens taxichaufförerna fattade när man sa sitt hotellnamn och även om man visade hotellet på Google Maps så såg de ut som små fågelholkar. Tua som varit där ett tag hade ju lärt sig att Googla kartan så det stod på Kinesiska och då gick det lättare. En annan sak som också förvånade var att de inte var så serviceminded och att de sällan drog på smilbanden. Kanske hängde de ihop med deras rädsla för att serva oss västerlänningar på grund av sina språkförbistringar. Dock träffade på några riktigt glada och nyfikna Kineser på den lokala marknaden. Där är nog inte så vanligt att det dyker upp så mycket turister för där var de lite mer nyfikna på oss.

Maten

Maten var ett annat kapitel, men det är inte som att äta Kinamat i Sverige. För mig som försöker äta lite mer special som frukt och plantbaserat var det inte helt lätt. Att få tag på frukt var inga problem, men att vara Vegan är inte så vanligt i Kina. Vi var runt så mycket så det var lite knepigt då vi ville försöka hitta något ställe där alla kunde äta något. Det blev en del avsteg från det normala även om jag försökte göra så gott jag kunde. En kväll gick vi tex på Indisk restaurang då de är rätt bra på vegetariska grytor som har kokosmjölk som grund. Äter man inte Nanbrödet och bara tar sallad istället för ris så är det ändå rätt så ok. Egentligen är det svårare att hålla sig borta både från gluten och sockret än köttet, men värst är när man ska ha kombon av alla, haha.

Här blev det i alla fall glutenfria tacobröd med rödlök och tomater. Till det tre dippsåser med rostad aubergineröra (babaganoush), pesto och rostad tomatpuré mmmm det var så gott?

Filippinerna/Boracay

Efter fem dagar i Hong Kong och Macau så gick vår resa vidare till Filippinerna. Min man Jonas skulle fylla År så vi passade på att fara vidare till värmen. Boracay är en ö och ett riktigt paradis om man är på rätt ställen. Boracay har varit avstängt i 6 månader för turister för att man skulle städa upp på ön och nu har man ett begränsat antal turister. Det är fortfarande mycket folk, men bor man på norra eller södra delen är det bättre. Väljer man att åka till andra stränder än den populära White Beach så kan man hitta riktiga pärlor. En av de vackraste stränderna jag har sett finns här.

Maten

Oj så mycket lättare allt blev när vi kom till Boracay. Här finns fruktjuicer och fruktshakes på varenda restaurang. Men man får inte glömma att säga till dem att inte ha i sockerlag för annars petar de gärna i det. Det är helt underbart att komma till de här breddgraderna och frossa i solmogen frukt. Man kan ju inte skryta med att man är bortskämd med solmogen mango precis. Jag har därför passat på att njuta riktigt ordentligt av frukten här. Dessutom kostar den ju ingenting. Om man hellre vill äta  veganmat eller vegetariskt så är det inga problem. Många av restaurangerna har det på sin meny. Har de inte veganskt så är det bara att förklara hur man vill ha det så löser de det gärna då de är väldigt serviceminded. Vill man ha en svalkande glass i solgasset så finns det lite mer nyttiga alternativ så som glassorbet av ex mango och kokosglass. De har även många restauranger som serverar Acaibowls och det är inte heller så svårt att få tag på nyttiga fruktsnacks m. m.

Jag har tagit lite bilder som jag delar med er här. Vi har fortfarande några dagar kvar på vår resa så det kan hända att det kommer mer bilder och uppdateringar här ifrån. För er som inte följer oss på Insta och Facebook så är ett tips att göra det så ni inte missar något.

Lite menyer & Glass

Avslutningsvis skickar jag med en bild på en av många magiska solnedgångar.

Kram från ett soligt Filippinerna ♡

 

4 tankar om “Att resa & äta rätt

    • Kicki Pettersson says:

      Hej Gertrud,
      Tack, det var verkligen magiska solnedgångar. Det är inte min man på bilden, han satt vid min sida med en svalkande ananasshake när jag fotade =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *