Matsmältning och Copycat


God Morgon

Tänkte bara kika in och önska er alla en riktigt God Jul! ?

Nu i juletid är det lätt att man stoppar i sig lite för mycket och att magen slår bak ut. Det är därför klokt att förekomma så problemet inte uppstår.

Selleri

Man kan tex börja dagen med att på fastande mage dricka Sellerijuice. Selleri har otroliga egenskaper och om du dricker din sellerijuice det första du gör på morgonen, kommer det också att stärka din matsmältning av den mat du äter resten av dagen.

Jag ogillade verkligen selleri tidigare, men jag måste säga att dricka juicen är något helt annat och inte alls lika illa som att äta den rakt av. Jag mådde så bra efter att jag började med sellerijuicen och det gjorde det värt mödan att försöka få i sig den. Min mage blev lugn som en filbunke och jag känner ju hur gott den gör. Det tog bara några dagar så hade jag faktiskt lärt mig dricka juicen. Nu tycker jag det är riktigt gott och längtar efter den ?

Sellerijuice innehåller mycket salter som är bra för oss. Den hjälper kroppen att bygga upp mer saltsyra. Ofta tror man tyvärr att problemet är för mycket saltsyra när man har halsbränna, men saltsyra är något som vi är väldigt många som har för lite av och som kan orsaka mycket problem. Ett annat problem kan också vara Magmunsbråck vilket kan leda till långvarig inflammation. Saltsyran hjälper till med att bryta ner maten och håller dessutom dåliga bakterier borta.

Selleri har en kraftfull antiinflammatorisk verkan. Den har en förmåga att svälta ut dåliga bakterier, jäst, mögel, svamp och virus som finns i kroppen och hjälper till att skölja rent hela tarmsystemet och vår lever från dessa.
De ovannämnda patogenerna är ofta det som orsakar inflammation i kroppen. När de försvinner kommer kroppen att läka och ditt immunförsvar stärks. Dessutom stärker selleri de goda bakterierna som är till din hjälp för god hälsa. Selleri hjälper också till med att göra magen mer basisk. Det beror på det rika innehållet av bioaktivt natrium.

Vi behöver vår magsyra för att bryta ner maten vi äter och döda bakterier m.m Det leder till näringsämnesbrister och nedsatt immunförsvar!

Vanliga orsaker till sura uppstötningar:

 • Man äter för mycket
 • Övervikt=dina inre organ trycker ihop magsäcken.
 • Tuggar din mat för dåligt =magsyran får göra jobbet och kroppen orkar inte längre producera tillräckligt.
 • Stress
 • Rökning
 • Magmunsbråck
 • Brist på natriumklorid, zink och B-vitaminer som behövs för att bilda magsyra. Ja som tidigare sagts… brist på magsyra ger oxå halsbränna.
 • Bakteriell överväxt i tunntarmen=SIBO.
 • Dåliga tarmrörelser pga stillasittande m.m = mat blir kvar i tarmen för länge och jäser och bildar gaser som vill ut åt båda håll…

Avstå omeprazol

Det gör inget annat än att förvärra i långa loppet. Nya studier har kopplat utdraget bruk av omeprazol och andra protonpumpinhibitorer till följande:

 • Kronisk njursjukdom
 • Ökad risk för frakturer från osteoporos
 • Högre risk för demens
 • Ökad risk för hjärtsjukdom

Fler bra naturliga sätt att stärka sin matsmältning.

Indiskt krusbär (Amla berry) är ett bär från Indien som blivit väldigt populärt i ayurvedisk medicin tack vare sitt höga näringsinnehåll. Vanlig vattenmelon eller Aloe verajuice hjälper också matsmältningen.

Ett annat effektivt sätt är att tillfälligt ta en tsk bikarbonat i ett glas med vatten. Men detta är inget man vill hålla på med då det hämmar den egna produktionen i bukspottkörteln.

I vår shop hittar ni också hjälp till en bättre matsmältning så som

Betaine HCL (pepsin)

Natures Matsmältningsenzym

https://ortoteket.se/shop/kosttillskott/pulver/dr-morse-gi-broom-pulver/

https://ortoteket.se/shop/kampanjer/natures-mag-och-tarm-komplex/

Örter som är bra är:

Papaya, Slippery elm, Lakrits, Kamomill, Meadowsweet, Ingefära, Gurmeja, Lemon balm mfl.

Hur juicar man?

Att juica selleri är enkelt, ialla fall om du har en slowjuicer eller en juicecentrifug. Ta en knippe stjälkselleri och ta bort stjälkarna. Tvätta dem noga och juica.

Har du en mixer så funkar det också, men det blir lite mer stökigt då du får sila bort fibrerna i en silduk.

sedan är det bara att dricka.

Nu över till något helt annat…

Copycat

Har du någon gång varit med om att din bästa vän eller någon i din närhet härmar dig? Kanske har personen köpt en likadan tröja, byxor eller annat som du precis har köpt?

När jag drev Natures for Life tillsammans med en kollega så hade jag inte så stort inflytande, mina idéer viftades ofta bort. Då fick jag höra, det går inte och så kan man inte göra för att…

Men det är roligt att se att denna kollega i sin nya firma nu tar efter det mesta jag gör. Lägger jag ut ett inlägg på Instagram om apelsinernas fantastiska egenskaper så kommer det snart ett inlägg som är rätt så likt om klementiner i deras flöde. Har jag en adventskalender med lucköppning med erbjudanden på min hemsida eller om jag skapar ett nytt paket som (ex. Stress o balans) så kommer det snart ett exakt likadant paket hos dem (binjurepaket 7) eller en adventskalender med lucköppning.

Idag upptäckte jag att de tyckte jag hade en bra idé när jag saknade en produktbild för de kopierade min idé och vidareutvecklade den lite. När jag var yngre så blev jag superirriterad på när någon härmade mig men nu har jag lärt mig att ta det som en komplimang istället? Nu vet jag att det jag gör är bra om någon kopierar så det känns istället underbart! Så tack för fin feedback! ? ? Å God Jul o kram i vinterkylan! ❤️??

 

krusskräppa ört