Jorda sig

Vår jord har en svag elektrisk laddning, vilket gör att jordytan består av en otrolig mängd negativt laddade fria elektroner. Vi människor består också av elektrisk laddning, och genom olika processer så som syresättningen i kroppen får vi ett underskott att negativa laddade elektroner. Det skapas fria syreradikaler som saknar en elektron. Den fria radikalen blir instabil när den inte har sin elektron, och kan därför skapa skada i vår kropp på olika sätt.

Det är därför antioxidanter är så viktiga för oss, då de avger en elektron till den fria radikalen som gör den ofarlig. När du har jordkontakt regelbundet återställer och stabiliserar elektronerna kroppens elektriska tillstånd. Din kropp – från celler till organ – fungerar elektriskt. Ta tillexempel hjärtat eller nervsystemet. Energin från jorden verkar också reducera kronisk inflammation, som är orsak till många sjukdomar.

Det är forskare vid Universitet i Illinois i USA som sammanställt hundratals studier om naturens effekt på hälsan.

Miljö- och beteendeforskaren Ming Kuo, som varit med och gjort studien, säger att naturens förmåga att förbättra vårt immunsystem är nyckeln till hälsofördelarna.

Vad är jordning?

Att jorda sig innebär inom vetenskapen att man har direkt hudkontakt med jorden. Om jag går till mig själv så är det inte så mycket kontakt som jag har med jorden. Jag går i skor den största tiden, eller inomhus på trä- eller plastgolv och som många andra lever jag i stadsmiljö. Vi tillbringar också för mycket tid att skicka vår energi till huvudet istället för ner mot jorden. Då är det lätt att tappa fotfästet. Det ligger alltså något i ordspråket att stå med båda fötterna på jorden.

Att vara jordad innebär att du är i nuet, att du är balanserad är närvarande, har kontakt med moder jord. Du är närvarande och uppmärksam i den situation du är i och du har kontakt med dina känslor. För att vi ska kunna göra bra val och kloka beslut så är det jätteviktigt att vi är jordade. Betänk de gånger som du har gjort val eller tagit beslut då du varit stressad och lättretlig, med andra ord då blir det oftast fel och resultatet blir inte vad vi hoppats på.

Hur vet man att man är ojordad?

Tyvärr så är allt för många ojordade idag, främst pga alla de tankar vi har kring det vi “måste” göra, “måste” hinna, och det i sin tur leder till stress och förlorad kontakt med vårt sanna jag. Har vi varit ojordade en längre tid så leder det till att vi förlorar kontakten med vår intuition och vi får ett försämrat immunförsvar. Med ett försämrat immunförsvar kan man också utveckla sjukdomar och olika kroppsliga symtom och besvär. Några tecken på att man är ojordad kan vara att man ofta är trött och har sömnsvårigheter, har kroniska inflammationer, allergier, känner en stress i kroppen och har mycket muskelspänningar.

Gå barfota 

Det absolut enklaste sättet att jorda sig är att gå barfota ute på marken. Det skall inte vara någonting emellan i form av skor eller strumpor. Gå barfota i gräset eller direkt på marken är ett mycket effektivt sätt att jorda sig på. Då kan kroppen snabbt fånga upp de fria elektronerna och tillgodogöra sig dem. Underlaget spelar inte så stor roll så länge det är naturligt underlag på marken så som sand, sten, jord, grus. Konstgjorda underlag såsom asfalt fungerar inte att jorda sig genom. Det här är kanske inte så lätt att göra alla årstider i vårt klimat, så som tur är finns det andra sätt att jorda sig på också, men när temperaturen tillåter är det bra att gå barfota ute i gräset en liten stund varje dag.

Var ute i skog och mark 

Det är väldigt jordande. Ut och njut, krama ett träd, andas in skogsdoften och känn energin som du får av naturen.

Bada i sjö eller hav 

Det är det mest effektiva sättet att jorda sig. Då kan hela kroppen omslutas i vattnet och omges av de fria elektronerna som bildas. Bäst effekt får man då vattnet är i rörelse, som i havet, i en bäck eller ett vattenfall. Vinterbad fungerar också och är inte bara bra för att jorda sig utan även för hela lymfsystemet. Skall man använda badkaret kan man ha lite havssalt i vattnet för att hjälpa till att rena både kropp och energier och komma i kontakt med jordenergin. Har du inget badkar kan du göra en saltskrubb av havssalt och olivolja och använda i duschen istället.

Fotbad 

Är ett snabbt sätt att dra ner energin till fötterna om man inte har tillgång till skog och mark och träd är att bada fotbad. Ha i lite havssalt och gärna några droppar eterisk olja, eller några citronskivor, enbär, granskott eller färska eller torkade örter som rosmarin eller lavendel.

Berg och stenar

Stenar kan hjälpa dig att komma i kontakt med den jordande energin. Sätt dig på ett berg eller en klippa och bara känn in energin. Hittar du en sten på marken som drar till sig din uppmärksamhet så ta upp den och håll den i handen så hjälper den dig att jorda dig. Bär med dig stenen och håll i den när du känner att du behöver landa.

Fördelarna med jordning

Hälsofördelarna är många och inkluderar bättre och djupare sömn, en känsla av att vara mer utvilad, reducerad smärta och stress, reducerad kronisk inflammation, skydd mot potentiellt skadlig strålning från elsystemet, högre energi och mycket mer. Jordning kan enkelt sammanfattas som ett av de mest kraftfulla sätten att stärka kroppen och immunförsvaret på. Att äta hälsosamt bidrar också till en kropp i mer balans. Det räcker alltså inte att man bara gör det ena, allt handlar om helhet och balans.

Naturen balanserar oftast sig själv på olika sätt, helt naturligt.  Ju mer vi lever med naturen kan vi också förstå hur vi kan lära oss att komma mer i balans, insikten att leva med flödet och inte mot det. Allt som går trögt beror på stopp eller stagnation, men när det flyter på och allt fungerar – ja, då är det gott att leva och vi inser att det är så det ska kännas.

Kram och God Fortsättning ❤️

Källa: www.earthinginstitute.net.

Forskning: http://www.earthinginstitute.net/research/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.01093/full