Glass till halva priset

Jag såg att pressbyrån sålde glass till halva priset nu. Det är väl underbart att sätta sig mot en husvägg med en glass, näsan mot solen och njuta av våren. Man blir varm och glad i hela kroppen när solen tittar fram och då vill man ju gärna unna sig en glass.

Men…Har du någon gång funderat på vad det är i glassen som du äter? Om man kikar på innehållsförteckningen så ser man snabbt att det är en massa saker i. Listan är lång och finstilt och inte helt lätt att tyda.

Glukos-fruktossirap, modifierad stärkelse, vasslepulver, guarkärnmjöl, tistelkoncentrat, ammoniumfosfatider och polyglycerolpolyricinoleat. Ja glassarna är fulla av mystiska substanser.

 

Här ser ni fulla listan på Marabou chokladglass…

Ingredienser:

SKUMMJÖLK, socker, vegetabiliska oljor (kokos, palm), VETEMJÖL, kakaosmör, glukos-fruktossirap, vasslepulver (MJÖLK), SKUMMJÖLKSPULVER, kakaomassa, emulgeringsmedel (SOJALECITIN, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, ammoniumfosfatider), SMÖR, MJÖLKFETT, arom (MJÖLK), VETESTÄRKELSE, fettreducerat kakaopulver, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), karamelliserat socker, salt.

 

Det finns dock fortfarande flera glassar som innehåller många fler tillsatser. Flest i förra årets granskning av vaniljglassar innehöll Triumfglasss “Bella Italia gelato vaniglia”. Förutom en rad konsistensmedel har även två olika färgämnen använts för att ge glassen en mer gul-orange ton, troligen för att ge sken av att en större andel riktiga råvaror skulle ha använts.

 

De vanligaste tillsatserna

Vanligast att tillsätta i glass är olika konsistensmedel. Det handlar främst om stabiliseringsmedel, som fruktkärnmjöl (E410), guarkärnmjöl (E412) och karragenan (E407), samt emulgeringsmedel, vanligen mono- och diglycerider av fettsyror (E471).

Syftet med dessa är att göra glassen slätare, men de gör det även möjligt att blanda i mer luft i den. Dessutom låter de glassen behålla både form och volym även när den smälter.

Dessa tillsatser skapar inflammationer och stagnerar vårt lymfsystemet. Detta leder också till nedsatt cellfunktion vilket i sin tur kan orsaka förhöjt blodtryck, kroniska sjukdomar eller påbörjan till en kronisk sjukdom. Så det är klokt att tänka både en och två gånger innan man slickar i sig den där köpeglassen.

 

Varför måste det vara så mycket konstigheter i glassen?

Det går väldigt enkelt att göra en god tillsatsfri glass på helt naturliga och nyttiga råvaror. Har ni testat Nicecream?

 

Här kommer mitt recept på Jordgubbs-nice cream:

2 frysta bananer skurna i bitar

200 g frysta jordgubbar

1/2 tsk vaniljpulver

Låt jordgubbarna tina något. Lägg sedan bananer, jordgubbar och vaniljpulver i en matberedare. Mixa tills allt blir en slät, krämig glass.
Så nästa gång du har en banan som ligger där och känns övermogen. Skiva upp och stoppa in den i frysen för att…

Det är frusen banan som grund i all nice cream, sen kan du blanda med ex. mango, hallon, kiwi eller vad du har hemma. Både enkelt, nyttigt och gott!

Vill du ha den lite sötare så kan du slänga i en dadel eller två också. Endast äkta tillsatser här!

Mums

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *