Detoxdags?

Detox kommer från det engelska ordet, ”Detoxification” och betyder avgiftning.

Det är en typ av fasta men skillnaden är att du får i dig mer näringsämnen eftersom du i en detox äter frukt, grönsaker och med fördel örter. Eftersom du intar detta får du mer energi och detox anses därför vara skonsammare mot kroppen än en ren fasta för dig som inte är van. Kroppen kan få kraftiga utrensningsbesvär ifall man är hårt belastad, dvs har mycket slaggämnen och inflammationer i kroppen med mera.. Man kan givetvis detoxa på olika sätt, äta frukt, grönsaker eller välja att göra juicer och dricka det istället. Man kan också maxa sin detox med att bara välja en sorts fukt eller grönsaksjuice (sk monofruiting)

Varför ska man detoxa då?

Kroppen samlar på sig slaggämnen och gifter via födan, det kan vara från skräpmat med transfetter, bekämpningsmedel, tillsatser, färgämnen och tungmetaller. Men miljön spelar också in tyvärr, avgaser, utsläpp osv. Äter man dessutom mycket snabba kolhydrater och socker, så kan kroppen även försuras. En detox hjälper till att föra toxinerna (gifterna) ut ur kroppen främst via urinen och avföringen. Men toxinerna förs också ut med hjälp av våra inre våra inre organ dvs lever, njurar och vår lymfa men också via huden och samtliga är beroende av att de fungerar optimalt för att utrensningen ska kunna ske på bästa sätt.

När du gör en detox sker det kemiska processer i kroppen, gifterna omvandlas och förs ut ur kroppen. Denna process sker främst i levern men även i hela kroppen, i cellerna, hjärnan och i tarmens slemhinnor. En veckas utrensning känns tillräckligt för många, vissa kör en detoxvecka ett par gånger om året och vissa känner att man vill detoxa längre för att verkligen rensa ur ordentligt.

Hur som helst, de flesta som detoxar upplever en riktig positiv förändring i kropp och sinne, en känsla av lätthet och som att få en nystart.

Många upplever att man får mer energi, blir gladare. Må-bra-hormoner som serotonin och dopamin balanseras, endorfiner bildas. Tränar du fysiskt så tycks det märkas skillnad vid muskeluppbyggnad. (under detox är det såklart bra om man tar det lugnare) Ämnesomsättning och förbränning förbättras, cellerna repareras och förnyas. Sjukdomar och inflammationer av olika slag motverkas eftersom du stärker ditt immunförsvar. Celluliter minskar, Hud och hår stärks, Mage och tarmar fungerar bättre då din tarmflora förbättras eftersom nyttobakterier bildas. Mindre stresskänsla och bättre sömn är det många som säger sig få också.

Man kan under den första tiden av detoxandet uppleva olika bieffekter. Exempel på sådana är bland annat huvudvärk, trötthet och irritation. Detta är helt normalt då de olika gifterna lämnar kroppen och brukar vanligtvis gå över ganska snabbt.

Vår kropp är verkligen spännande att utforska!