Vilken diet bör jag följa?

 Jag lider av dittan & dattan, vilket “diet” är bäst för mig?

Om det vore så enkelt som att det fanns bara en, två eller tre olika dieter ute på marknaden som kunde passa alla, visst vore det en ren lycka? Att kunna följa ett program och man då visste till 110% att det skulle göra en frisk. Tänk så underbart det vore 🙂 men tyvärr är det helt omöjligt då vi alla är så olika…

När man väljer en diet, tex Lchf original el den mer strikta Lchf, Paleo, strikt Paleo, GAPS, 80/10/10, autoimmuna protokollet, migrän-dieten etc etc så önskar jag att alla tänker om lite.

Det finns ingen diet ute på marknaden som passar allt och alla i hela världen. Det här är något som är oerhört viktigt att veta, vilket jag förklarat så många gånger i gruppen och kommer förklara här i inlägget.

Ni som läst om mig och min hälsoresa vet om att jag hade flera autoimmuna sjukdomar, överväxt av Candida, läckande tarm, utslag, klåda, huvudvärk, migrän, histaminkänslig, led/muskelbesvär, fibromylagi etc. Borde jag då ha följt Migrän-dieten? Eller nej.. vänta nu, borde nog kanske följt AIP (autoimmuna protokollet) eller förresten, kanske istället GAPS för att läka tarmen bättre? Eller skulle jag testa Paleo först kanske? Nej, just det, fruktsocker = göder the bad guys, så det går bort. Borde jag då istället testa lchf, isåfall den strikta lchf eftersom mjölk och de flesta andra ko-produkterna plus en massa animaliskt fett, speciellt processade charkvaror är inget någon borde inta i kosten..

Men hur jag äta då, vilken diet ska jag gå efter?

Det här var för mig och är för varje individ i världen omöjligt att svara på eller veta. Du som har den ekonomiska möjligheten att ta ett IMU-Pro test kan via provsvaren få veta lite mer vad du bör undvika, äta mindre av eller klarar av enligt vad proverna visar. Du som inte har ekonomin får göra lite som jag. Luska ut det själv om vad din kropp tål och inte tål och det här är/kan vara både tidskrävande och stressande, speciellt i början på programmet då man oftast inte har den blekaste aning om vad kroppen reagerar negativt på och inte.

Det tog mig 7 månader på programmet att luska ut allting, vad kroppen reagerade på och inte och det bästa tipset är att gå strikt på Fas 2, dvs en mer strikt Paleo-kost utan frukt under ca 4-8 veckor, beroende lite på hur du mår, men inte gärna vara för länge i Fas 2 då du kan reagera negativt vid intag av viss föda även på sånt du faktiskt tål och mer troligt är då att du intog för stor mängd av det nya livsmedlet du introducerade.

Varför sker då detta, jag tålde det innan jag startade programmet?

Kroppen hamnar automatisk i en obalans, men då positiv obalans även om utrensningsbevären är/kan vara jobbiga för en själv, t o m riktigt tuffa för en del såsom det var för mig. Nu börjar kroppen äntligen visa dig vad den vill ha och inte…”just nu”

När du läst programmet och livsmedelslistan vill jag poängtera att det gäller generellt om vad man “kan äta” vid tex IBS, IBD, obalans, läckande tarm, överväxt av Candida och/eller bakterier, parasiter, inflammation etc, men sen är det upp till dig och till var och en av oss att mixtra, modifiera fram just Din Egna Diet. Du är Din egna Guru om vad som passar dig och din kropp, inte din partner, din vän din kollega eller någon annan.

Om jag hade följt alla de olika kostråd för just mina besvär, då hade jag nog fått leva på sallad och vatten (Ooops tålde ju inte sallad) och kan garantera att jag blivit ännu mer sjuk om jag drog ner och undvek fler och fler livsmedel.

  • Du kanske klarar av citron, lime medan andra kan må uruselt på det
  • Du kanske klarar av att äta tomat, fast det står på det AIP att du bör undvika det
  • Du kanske klarar av att äta ägg trots att din vän, ditt barn inte klarar det alls
  • Du kanske klarar av lite nötter, lite mandlar medan någon annan får hjärndimma av det
  • Du kanske klarar kokosolja, vitlök medan andra mår illa, får magkramper, gaser av det
  • Du kanske klarar havregryn, hirs och råris medan andra mår apa på det och istället klarar quinoa bättre eller inga fibrer alls.

Oavsett vad det än gäller för livsmedel så bör Du modifiera dina egna livsmedel om vad du och din mage, hud, huvud klarar av, inte vad någon “diet där ute” säger åt dig att du bör/ska äta eller undvika.

Man kan hämta inspiration av vad som nämns, tex på AIP, men du kanske även kan äta något där som inte rekommenderas.

Alla dessa mer hälsosamma dieter har dock ett par positiva saker gemensamt:

  • Undvik socker, gluten, alkohol, snabba kolhydrater
  • Undvik skräpmat och laga mat från grunden
  • Ät mer grönt och mycket ovanjord grönsaker
  • De mer medvetna dieterna slår på trumman för ytterligare ett viktigt livsmedel man bör undvika. MEJERI, speciellt när det kommer till komjölk som vi aldrig borde lärt oss dricka och älska. (Kommer skriva mer om just mjölk/mejeri i ett kommande inlägg)

Ang original Lchf är för mig den mest ohälsosamma dieten som finns. Klart att man kan få bukt med en hel del besvär, krämpor, sjukdomar etc, men är åter igen bara pga att man plockat bort en massa annat skräp. Att gå på den år ut och år in med all denna mejeri, allt animaliskt fett, fläsk (gris, bacon?) anser jag inte är ngn hälsosam diet, snarare tvärtom, den är riktigt ohälsosam och kan ge en himlans massa besvär och sjukdomar i framtiden. Har man dessutom en belastad lever, vilket många har, kan inte levern/kroppen bryta ner all  denna konsumtion av fett, även protein och gäller då oavsett proteinkälla och man kan må riktigt uruselt just pga detta. (mer om levern, fettlever, trots måttligt eller ingen konsumtion av alkohol i kommande inlägg)

När man börjar med någon diet och kanske efter ca 3, 4, 5 månader mår bättre än man gjort på länge är en härlig positiv känsla. Man har då tagit bort skräpmaten, socker, alla de vita gifterna mm. Börjat kanske lägga till probiotiska livsmedel såsom surkål, kimchi ev lite Kefir etc plus äter mer sallad, grönt, vilket är enzymer så det vore väl konstigt om man inte då mår bättre efter en tid? Man har slutat matat kroppen med alla gifter och istället tillfört kroppen något den vill ha och kan läkas på, något den velat haft länge och något vi egentligen borde vuxit upp på.

Gruppen har funnits i drygt 1 år och 3 månader, vi är nu över 18.000 medlemmar och jag vet ärligt talat inte hur många hundratals, ev tusentals som tex tidigare gått på Paleo, Lchf etc och mått bättre än de gjorde då de intog den vanliga sk moderna kosten, men ändå inte så pass bra som de önskade. De har då trott att de blivit så pass bra som det går att bli.

De började med Eric’s kostrekommendationer och fick efter en period äntligen väck tex psoriasis, tröttheten, allergi, IBS, huvudvärk, klåda etc etc.

Paleo som en hel del gått på i många år med så mer animaliskt protein och en massa frukt som göder skräpet är inte att rekommendera om man har mycket besvär, är ev kronisk sjuk, varit sjuk en längre tid. Paleo-kost (lite modifierat) är dock en toppen-kost när man är mer frisk. Men här intar man inte heller några långsamma kolhydrater, fibrer såsom råris, vildris, quinoa, hirs, havregryn etc och något de missar här är att de goda bakterierna göds, förökar sig på dessa livsmedel, plus att man får en mycket bättre matsmältning. Har hört nu att Lchf börjat rekommendera fiber-tillskott, då de insett att vi behöver fiber för att må bättre i kropp, men något jag då inte förstår är:

Varför rekommendera fiber-tillskott när det finns långsamma kolhydrater naturligt i våra livsmedel?

Plus att man mår dessutom mycket bättre i kropp och knopp vid intag av dessa fibrer. Du får mer energi, kroppen fungerar bättre, de goda bakterierna göds och mår bra på dom. Dock självklart bör dessa långsamma kolhydrater intas med måtta. Man bör alltid tänka mest grönt på tallriken och alltid tänka Sunt förnuft med allt man intar, även med träning i början på programmet.

Delar med mig nedan av ett inlägg jag skrev för en tid sedan i gruppen, då jag gjorde min research och satt dagligen 8-10 tim/dag i fyra månader och läste allt jag kom över och tog då kontakt med ett antal kvinnor, främst i USA som varit lika sjuka som jag.

***

Har du gått på programmet en tid, vi säger ca 6 månader, och kanske märker några förbättringar tex mindre vaginal klåda, mindre jock-itch, eksem mm, magen fungerar bättre, du går på toa mer normalt mm, men du känner dig fortfarande seg, trött, hängig, får huvudvärk, känner dig utpumpad att energin, glädjen inte finns där mm..

Jag vet att en del i gruppen är nojiga över att inta långsamma kolhydrater el intar ytterst lite såsom råris, vildris, havregryn, quinoa, linser mm och endast fokuserar på grönsaker, protein, nyttiga fetter.

Förra året när jag började min research, tittade på 500 video från Eric, läste hundratals artiklar, såg andra klipp, bloggar mm så blev jag helt snurrig av hur lika men ändå så olika alla alt behandlare rekommenderade.

Som ni vet vågade jag inte starta något program förrän efter 4 månaders daglig research just eftersom de alla hade snarlika men ändå olika kostråd.

I somras (2015) efter ca 3 månaders research kontaktade jag en del kvinnor i USA som lidit av Candida i många år och undrade vad deras bästa tips, råd var. Jag blev mest inspirerad av en speciell kvinna jag nu tänkte berätta om..

Hon är idag 39 år, hade haft candida överväxt i minst 20 år och alltid varit pinn-smal. Den traditionella vården sa att alla prover var bra, som vanligt, och hon blev stämplad som sk “inbillningssjuk”

Det var då hon började söka naturlig väg, träffade först en jätteduktig naturläkare, trodde hon vid tillfället, som diagnostiserade Candida Albicans, SIBO och mycket lågt antal av goda bakterier. Direkt startade hon den candida-dieten som naturläkaren givit henne. Hon gick på dieten under ca 1 år, men hade fortfarande småbesvär och var ständigt kronisk trött och utpumpad på energi.

Såhär fortsatte det med tre andra naturläkare under totalt 5 års tid.

Hon gick alltså på fyra snarlika dieter under en femårs period, intagit mängder av olika tillskott. Hon t o m flyttade för hon trodde att det var mögel el något annat giftigt som utsöndrades från byggnadsmaterial i deras hus, men 2 år efter flytten var hon fortfarande sjuk eller iaf totalt orkeslös, konstant trött mm.

Hon var så förtvivlad, ledsen, slutkörd på alla dieter, alla läkarbesök, prover och inte för att prata om hur mycket det kostat henne. Nu verkar det som att hon hade pengar och inte brydde sig, verkade inte så iallafall, men trodde att hon skulle få leva med Candida överväxt och hennes symptom resten av livet.

Det här var för tre år sedan och då för tre år sedan började hon titta på Eric’s filmer (det var det året Eric började med att dela med sig av sin kunskap på nätet)

Hon kontaktade honom, de tog en massa tester och det visade inte längre ngn Candida, SIBO, en aning dåligt av de goda och det här var glädjande för henne, men varför mådde hon dåligt än?

Eric kollade då noggrant igenom hennes livsstil + vad hon åt för kost och det visade sig att hon inte intog några långsamma kolhydrater alls utan låg på en liknande strikt Paleo-diet utan frukt.

Han rekommenderade henne att börja med långsamma kolisar, bröd, mer bär samt lite frukt, vilket hon i början var lite nojig över då alla andra nämnt att Candida göds på kolisar + fruktsocker. Eric förklarade hur det låg till att vi alla kommer alltid ha Candida och även en del dåliga bakterier. Vår kropp fungerar inte annars, bara att de ska ligga i balans med de goda bakterierna.

Hon började då introducera de långsamma kolisarna, lite mer bär och efter en månad märkte hon en enorm skillnad. Huvudvärken försvann, humörsvängningarna försvann, hon fick mer och mer energi om dagarna och efter ca 3 månader var hon lyckligare, piggare än någonsin + hade gått upp tre kilo vilket hon var mer än överlycklig över.

När jag kontaktade kvinnan förra året berättade hon att hon arbetat de senaste två åren, vilket hon inte gjort på sex år. Hon är en helt annan människa, älskar livet och vet hur hon ska äta resten av hennes liv för att aldrig få tillbaka h-vetet eller sin kroniska trötthet.

Jag kontaktade fler kvinnor som haft snarlika historier, men det var just denna kvinna som slog huvudet på spiken, det var då jag vågade mig på Eric’s program.

Det här inlägget är en allmän rekommendation och kanske inte alls passar just dig, men försök lära känna din kropp. Lyssna på vad den visar dig. Gå gärna inte på ngn tokstrikt diet i år ut och år in och undra varför du inte mår bättre. Försök testa dig fram angående din kost, (då ifrån den tillåtna Livsmedelslistan så länge du vet om dig ha kvar överväxt, problem med mage, hud etc)

En annan jag kontaktade mådde så mycket bättre på att introducera surdegsbröd, likaså jag själv lite då och då på helgerna efter 3 månader på dieten.

*** 

Innan jag startade programmet kunde jag knappt inta vatten utan att få uppblåst mage. Mådde illa innan jag ens klev upp (eller kröp upp ur sängen pga mina abnorma rygg, ledsmärtor) Jag hade inte kunnat äta grönsaker, sallad eller frukt, speciellt med skal på under ca 10 år. Fick gaser, magkramper, uppjäst, blev mätt och fick ont redan efter 5-6 tuggor av den vanliga moderna kosten. Tålde definitivt inte baljväxter, vitlök, kokosolja, citrusfrukter, banan, reagerade på skaldjur, vissa fiskar etc.

Idag kan jag äta precis allt igen och kan nämna.. Ni som reagerar på det mesta, ge inte upp <3 Du kommer hit en vacker dag du oxå. Trodde aldrig jag skulle kunna äta såsom jag gör idag och t o m lite gluten ibland dock då från råg/fullkorn tex i surdegsbröd. Just vetemjöl är inget jag någonsin kommer inta hemma. Väl bortbjuden någon gång här och där med tex då någon bulle på någon födelsedagsparty är en sak, men aldrig någonsin ha vetemjöl i mitt skafferi. Det är numer bannlyst 😉

Kort och Gott!

Du bestämmer hur du vill äta och vad du mår sämst/bäst på. Kroppen har en enorm förmåga att visa dig detta när du börjat programmet och ju längre tiden går, ju mer du rensat skräp, läkt tarmen mm, desto mer kommer du tåla.

Ha tålamod, stressa inte på att inta mer och mer i kosten. Låt det ta sin tid och när du väl känner att du vill börja introducera eller testa något, tex vitlök, lite råris, lite rotfrukter mm. Börja i mycket små mängder, kanske bara om så en tesked råris ihop tex med salladen. Se hur det känns till kvällen och dan efter. Reagerar du negativt så vet du att du bör undvika det ett tag till, men bäst är att ta det ihop med annan föda och låta tarmen vänja sig. Likaså tex med vitlök, börja med 1/4 av en vitlöksklyfta uppvärmt i någon måltid och tex med havregrynsgröt.. Börja inte med en skål på morgonen utan inta din vanliga frukost och testa någon tesked, samma med tex Kefir, Surkål, Baljväxter etc. Börja alltid i små mängder och långsamt under några veckor till t o m några månader öka upp mängden om du är riktigt känslig.

Kom alltid ihåg!

Du är Din Egna Guru om vad din kropp tål, iallafall tills du läkt tarmarna, fått väck skräpet, alla gifter, fått en bra balans igen. Din diet är ett oskrivet blad och det är Du och din kropp som ska se till att fylla den med livsmedel som ni mår bäst på utifrån Livsmedelslistan plus senare i framtiden fylla på ytterligare fler livsmedel såsom tex lite mer rotfrukter, lite mer frukt och bär.

Väl där är du i sk Fas 4 och har själv skapat din framtida kost för absolut bästa hälsa i framtiden.

Rekommenderar alla läsare att se video nedan. Här förklarar Eric mer om varför inte alla människor på jorden kan följa en och samma diet.

Har du svårt med engelskan? Klicka på kugghjulet nere i höger hörn, klicka på översätt automatiskt, då kommer engelsk text, härefter kan du välja Undertexter och scrolla ner till Svenska. Google-översättning men helt ok.

Kramar Natalie <3

 

 

Se gärna även denna video om de 10 främsta misstagen man kan göra på programmet.

Du som tror och läst/hört att alla kolhydrater, även de långsamma är dåliga för kroppen, för Candida etc. Kika gärna på videon.