Boosta din hud med probiotika

Ny forskning visar att det inte bara är tarmfloran som goda bakterier främjar. Även huden mår bra av probiotika.

Projektet The Human Microbiome visade att många – särskilt de med problemhy mår bra av att tillföra probiotika till huden. De med   besvär som akne och eksem hade en begränsad och ofta rubbad mikroflora på huden. Anledningarna till detta var flera och de flesta kopplade till vår moderna livsstil.

En faktor som starkt begränsat antalet bakterier på vår hud är att vi tillbringar allt mindre tid utomhus. Vi kommer helt enkelt inte i kontakt med så många bakterier som vi gjorde förr, när vi arbetade och levde närmare jorden än vi gör idag, berättar Trevor Steyn.

Som jämförelse nämner han Yanomami-indianerna i Venezuela som lyckats bibehålla en rik mikroflora på huden, mycket tack vare att de lever så nära naturen.

Andra västerländska “bovar” som bidragit till att utarma bakteriefloran är den utbredda konsumtionen av syntetiska skönhetsprodukter och överanvändningen av antibiotika och bakteriedödande medel, menar Trevor Steyn som är forskare. En utarmning som bland annat lett till att många lider av problemhy och att huden riskerar att åldras i förtid.

Dr Sanna har underbara produkter med probiotika.