Candidatest

Du kan enkelt vara din ”egna husläkare” genom att kolla din balans, obalans och överväxt av candida. Det är mycket svårodlat hos svenska vården som läget är idag. Gör ett candidatest.

Du kan själv testa dig på…

www.yeastinfection.org

Salivtest för jästinfektion

  • Innan du går och lägger dig på kvällen. Häll upp ett glas med vatten och ställ på nattduksbordet.
  • När du vaknar samla saliv i ca 20-30 sekunder i munnen och spotta ut det i glaset.
  • Håll koll på ditt saliv lite då och då under 45 minuter och se hur det artar sig.
  • Om ditt saliv endast ligger kvar på ytan i små bubblor har du en bra balans.
  • Om ditt saliv på något sätt ramlar ner i tex bubblor, trådar, regnskog eller t o m efter en tid hamnar nere på botten har du någon typ av obalans i din kropp.

Att få ta ett skrap-prov på Candida ifrån munnen även om man tror sig veta att man har obalans kan vara/bli mycket knepigt hos vården. Du måste i princip vara dödssjuk för att läkaren ska lyssna på dig. USA och andra länder har kommit mycket längre än Sverige, här har man inte samma kunskap.

Om man tjatat till sig ett Candidatest av den svenska vården och man istället har en s.k invasiv Candidasis, mykoser så visar detta oftast negativt på Candida-provet. Candida har då istället gått ner i tarmarna och börjat bilda kolonier, viss typ av jäst/svamp inkapslar sig i vårt egna protein, där vårt egna immunförsvar ser dessa som ”naturligt” för kroppen. Detta är/kan vara mycket svårt för vården att påvisa när man tar sekret ifrån tarmarna eller går in ifrån analöppningen.

Det kan ta 8-15 olika prover innan man ev hittar någon svamp. Det syns även väldigt sällan i feaces-prov. Proven skall utföras av erfaren labb-tekniker och ett positivt svar visas efter 6-8v odling (kan dock tyvärr även visa neg. Varför? Candida är en normal tarmflora vi alla har och ska ha i vårt system. Det är en överväxt av den som tyvärr är svårt att bevisa. Salivtestet bör du inte lita till 100 på utan kan vara en hjälpmedel på en indikation att något inte står rätt till tex jästinfektion, obalans i systemet mm. Du kan även ha en obalans och/eller överväxt av andra dåliga bakterier och parasiter samt läckande tarm, som inte visar sig på Candidatestet!