Lakritsrot

Lakrits rot läkeört & naturmedel

Lakritsroten har en lång historisk bakgrund som medicinalväxt här i Sverige och flitigt använd inom österländsk matlagning och medicin. Äkta lakrits (Glycyrrhiza glabra) förekommer naturligt i östra och södra delen i Europa och Asien. I exempelvis Indien kokade man te på lakritsroten för att lugna både mage och själ. Lakritsroten har bittersöt smak och är god att tugga på.

Läkeörten har för övrigt många härliga egenskaper och används främst vid förkylning, astma, bronkit, irriterade luftvägar och luftvägsinflammationer då det verkar både slemlösande och hostdämpande. Lakritsrot har även en positiv effekt för pollenallergiker.

Lakritsroten är adaptogen ört som verkar allmänt stärkande genom att främja binjurarnas funktion. Därför hjälper lakritsrot mot stress och stressrelaterade sjukdomar. Ett te på lakritsrot är bra mot halsbränna och magsår. Vid PMS-besvär drick Lakritsrot som hjälper hormonerna att komma i balans igen. Personer med högt blodtryck ska dock ta lakritsrot med försiktighet.