Kost, örter & kosttillskott stärker ditt immunförsvar naturligt

Kroppens immunförsvaret spelar en viktig roll för vårt välmående och varje dag jobbar immunförsvaret hårt för att skydda oss mot bakterier, virus, och andra mikroorganismer. De flesta drabbas ett par gånger om året av förkylningar och kortare infektioner. Men ibland kan man uppleva att man åker på ena infektionen efter den andra. För att boosta och stärka upp ett försvagat immunförsvaret behövs träning, sömn, mindre stress och framför allt varierad kost rikligt med frukt och grönt.

Hälsa och livsstil är viktigt för immunförsvaret:

 • Varierad mat och rikligt med frukt och grönt
 • Regelbunden träning
 • Tillräckligt med sömn
 • Avstå från rökning och alkohol
 • Undvik stress

Vi blir hela tiden utsatta för olika bakterier och virus, men det är när vårt immunförsvar inte klarar av att hålla emot som vi blir sjuka. Att vi blir förkylda av kyla är helt klart en myt, men däremot så finns det andra faktorer som spelar in som gör att vi blir sjuka oftare under vintern. Under de kallaste månaderna så tillbringar vi mer tid inomhus tillsammans med andra. Luften är ofta instängd och det vädras sällan med öppna fönster. På vintern utsätter vi oss mer för kyla och våra kroppar fungerar optimalt vid 37 °C. När vår kroppstemperatur sjunker så fungerar immuncellerna sämre. En annan faktor är bristen av solljus. Med mindre solljus får vi i oss mindre med D-vitaminer som har betydelse för vårt immunförsvar. Dessutom så tar solens ultravioletta ljus död på många viruspartiklar. Speciellt under vintern och andra förkylningsperioder kan immunförsvaret behöva lite extra hjälp på traven.

Så fungerar vårt immunförsvar

Kroppens immunförsvar består av celler, vävnad och organ som arbetar för att skydda oss mot virus och bakterier. Cellerna som skyddar oss kallas för vita blodkroppar och attackerar främmande organismer som kan orsaka sjukdomar. Med störst immunförsvar har vi i matsmältningskanalen. Därför att det viktigt att ha en hälsosam tarmflora som stärker och hindrar att skadliga bakterier tar sig in i kroppens blodomlopp. Tarmfloran producerar även molekyler som tar död på de skadliga bakterierna. Alla har olika tarmflora och därför även olika starkt immunförsvar. Grunden läggs redan vid födseln och tarmfloran utvecklas sedan upp till fyra års ålder. Studier visar att immunförsvaret sedan minskar med stigande ålder, vilket bidrar till att äldre oftare drabbas av infektioner och kroniska sjukdomar.

Immunförsvaret påverkas negativt av stress

Vid kortvarig stress påverkas immunförsvaret genom att det blir mer aktivt. Men vid långdragen stress blir immunförsvaret uttröttat och orkar inte reagera som det skall och vi drabbas då lättare av infektioner. Stressen göra så att en mängd hormoner produceras och antalet vita blodkroppar ökar snabbt och skapar en obalans i kroppen. Tarmfloran som ska hindrar att skadliga bakterier gillar inte stress och även det kan skapar en obalans. Så det är viktigt att stressa mindre, och det spelar ingen roll om stressen finns på jobbet eller privat.

Sömnbrist påverkar immunförsvaret

Vid lång sömnbrist reagerar immunförsvaret på samma sätt som det finns en infektion i kroppen. Immunförsvaret blir då uttröttat och orkar inte reagera som det skall och vi drabbas lättare av infektioner. Så de som inte får tillräckligt med sömn riskerar att i större utsträckning bli förkylda.

Stärk immunförsvaret naturligt med rätt kost

Med ett starkt immunförsvar ökar chanserna att man håller sig frisk. Vad vi äter har en stor inverkan på kroppens immunförsvaret. Så det är viktigt med varierad kost och rikligt med frukt och grönt.

 • Citrusfrukter
 • Kål
 • Vattenmelon
 • Broccoli
 • Spenat
 • Blåbär, svarta vinbär & nypon

Citrusfrukter boostar immunförsvaret

Citrusfrukter som bland annat apelsiner och grapefrukt bidrar positivt till immunförsvaret och kan till och med motverka en virusinfektion när den redan har slagit ut. Citrusfrukter är en klassisk källa med vitamin C, antioxidanter och flavonoider, som är kemiska föreningar som stärker immunförsvaret. Vitamin C kan kroppen inte själv bilda, utan vi behöver tillföra det med mat, dryck eller kosttillskott. Mandariner och clementiner är utmärkta alternativ till apelsiner även lika effektiva och nyttiga.

Vitlök är en effektiv naturmedicin

Ofta får vi höra att vi ska äta vitlök vid en förkylning, och det stämmer faktiskt. Vitlöken har använts i århundraden för sina medicinska egenskaper och innehåller det svavelhaltiga ämnet allicin sägs motverka infektioner. Som naturmedicin så löser vitlöken även upp slem och lugnar ner lungornas muskler vid hosta. Vitlök bidrar även till en hälsosam tarmfloran och rensar kroppen från toxiner, bakterier och virus.

Kål är en rikt källa med C-vitamin

Kål har ett rikligt innehåller med C-vitaminer, som bidrar till att skydda kroppen mot virus och bakterier. Kål innehåller även det immunstärkande ämnet glutation. Det finns många olika kålsorter, som alla innehåller rikligt C-vitamin. Exempelvis grönkål, vitkål, rödkål, kinesisk kål, salladskål och brysselkål. Dessutom innehåller kål massor av järn, som kvinnor ofta får i sig för lite av.

Vattenmelonens antioxidanter stärker immunförsvaret

Vattenmelon innehåller antioxidanten glutation som bidrar till att stärka immunförsvaret så att infektioner bekämpas. Glutation finns i det röda köttet nära skalet. Vattenmelon innehåller även aminosyror. Dessa aminosyror omvandlas i kroppen till arginin som boostar immunförsvaret och hjärthälsan.

Broccoli boostar immunförsvaret med vitaminer och mineraler

Broccoli är troligtvis den grönsak som är nyttigast att äta. Broccoli innehåller mängder av näringsämnen som skyddar kroppen från skador, bland annat vitaminerna A och C samt antioxidanten glutation. Broccoli innehåller även viktiga mineraler som järn, zink, magnesium och kalcium, som har en stärkande effekt på immunförsvaret.

Stärk ditt immunförsvar naturligt med bär

Bär som jordgubbar, svarta vinbär och nypon innehåller vitamin C. Blåbär har ett rikligt innehåll med antioxidanten antocyaniner och mängder av C- och E-vitamin, som också alla jobbar för att stärka ditt immunförsvar. Fläder är också rik på antioxidanter som kan bekämpa inflammation. Studier visar att extrakt från fläderbär verkar blockera influensavirus och påskynda tillfrisknandet från influensa.

Örter som naturmedicin som stärker immunförsvaret

I alla tider har människan vänt sig till växtvärlden efter hälsosamma och läkande örter. Under årtusenden har kunskap om örternas läkande och hälsofrämjande egenskaper samlats in. Förr i tiden var det vanligt att inta läkeörter på våren för att återställa kroppens efter den långa vinterns brist på färska grönsaker, bär och frukt. Andra naturmedicin och läkeörter beskrivs som adaptogena och har förmågan att stötta och balansera viktiga kroppsfunktioner.

 • Ingefära
 • Gurkmeja
 • Pau D´Arco
 • Ginseng

Ingefära är en populär läkeväxt

Ingefära är en mycket populärt växt som har använts i tusentals år i Indien och Kina för att lindra smärta, inflammation, illamående, artros och ömma muskler samt sänker ditt blodtryck och stärker ditt immunförsvar. Roten används oftast som krydda i mat, men de senaste åren har även shots på naturmedicinen ingefära blivit populära. Studier har slagit fast att ingefära är en av de mest antiinflammatoriska örter som finns på grund av rikligt innehåll av gingeroler, som verkar effektivt mot inflammation. Ingefära stärker även ditt immunförsvar så att det blir bättre på att bekämpa virus som angriper kroppen.

Gurkmeja läkeört dämpar inflammationer

Gurkmeja är känd som en av de starkaste antiinflammatoriska kryddorna som finns. Kryddan, som är rik på antioxidanter, dämpar inflammationer i kroppen på cellulär nivå och fungerar även renande för blodet. Gurkmejan är rik på curcumin som kan minska och reglera mängden proinflammatoriska ämnen som normalt ökar inflammationen i kroppen.

Pau D´Arco stärker immunförsvaret naturligt

Pau D Arco utvinner man från den inre barken av trädet Lapacho från Sydamerika, och traditionellt använt för att stärka immunförsvaret. Pau D Arco är användbar vid bland annat virusinfektioner, nedsatt immunförsvar och feber.

Ginseng naturmedicin mest populär

Ginseng är troligtvis den mest populäraste naturmedicin. Ginseng har använts i årtusenden i österländska kulturer för dess positiva effekter som exempelvis att förbättring av minne, reducera effekter av stress och stimulera immunförsvaret. Studier visar att ginseng stärker immunförsvaret, och att den populära roten gör immunförsvaret bättre rustat att bekämpa bakterieinfektioner.

Boosta immunförsvaret med kosttillskott

Det finns flera vitaminer och mineraler som är viktiga för ditt immunförsvaret. Men de mest kända är D-vitamin, C-vitamin, zink och E-vitamin. Det kan räcka med att ta tillräckligt med C-vitamin när man känner en begynnande förkylning, att förkylningen inte bryter ut. Det finns många fler vitaminer och mineraler som behövs för immunförsvaret och det är viktigt att även ta dem i förebyggande syfte för att hålla kroppen stark och sjukdomar borta.

Vitaminer och mineraler bidrar till immunsystemets normala funktion:

 • A-vitamin
 • B-vitamin (B6 och B12)
 • C-vitamin
 • D-vitamin
 • Järn
 • Zink
 • Selen
 • Magnesium
199.00 kr
295.00 kr

Vitamin A är viktigt för immunförsvaret

Vitamin A hjälper till att höja immunförsvaret i kroppen genom att bidra till skapandet av blodkroppar, som hjälper kroppen att bekämpar viruset och gör sig av med infektioner. Rikt med Vitamin A finner man i grönsaker såsom morötter, spenat, broccoli och kål. Det finns även i frukter som melon, aprikos och mango.

Starkare immunförsvar med B-vitamin

B-vitaminer är viktiga för kroppens ämnesomsättning, hormonbalans och för kvaliteten på naglar, hud och hår. B-vitaminerna är en hel familj som tillsammans är viktiga för att nerverna, musklerna och att DNA-tillverkningen i kroppen ska fungera. De tre viktigaste är B12, folsyra (folat) och B6. Vid brist av B-vitaminer minskar antal antikroppar och chanserna minskar för immunförsvaret att stå emot infektioner. B-vitaminer hittar man i exempelvis avokado, grönsaker som sparris, ärtor, bönor och baljväxter.

C-vitamin ger ett motståndskraftigt immunförsvar

C-vitamin bidrar till en ökad produktionen av interferon, ett protein som hjälper till att skydda cellerna mot infektioner. C-vitamin är viktigt för immunförsvaret och eftersom kroppen inte själv kan bilda denna vitamin, så behöver vi tillföra det med mat, dryck eller kosttillskott. C-vitamin är även bra för att öka upptaget av järn. C-vitaminer hittar man i frukt, bär och de flesta grönsaker.

E-vitamin höjer immunförsvaret

E-vitamin hjälper till att stödja immunförsvaret tack vare sina antioxidativa egenskaper. Selen kan hjälpa till att förstärker effekterna. E-vitamin finns i vetegroddsolja, solros, majs och bladgrönsaker såsom spenat.

Järn är viktigt för immunförsvaret

Järn är en livsviktig mineral och brist kan göra dig mer mottaglig för infektioner. Järn är viktigt för immunförsvaret och bildandet av nya blodkroppar, om det bildas för få röda blodkroppar får kroppen inte tillräckligt med syre. Järnbrist drabbar kvinnor i högre grad än män, och så många som var tredje svensk kvinna lider av trötthet och ger symptomen som bland annat trötthet, blekhet och dåligt immunförsvar. Järn finns bland annat i gröna grönsaker, rotfrukter och baljväxter som är rika på C-vitaminer ökar järnupptaget i kroppen.

Magnesium kosttillskott

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och är viktig för musklerna, skelettet, cellernas funktion och för att hjälpa kroppens muskler att slappna av. Magnesium är också viktigt för att kroppen ska kunna ta upp kalcium. Magnesium finns i många av de mörkgröna grönsakerna, nötter och fullkorn. Magnesium kan även intas i tablettform som kosttillskott eftersom det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med magnesium. Forskning visar att dagligt tillskott av magnesium kan hjälpa människor som lider av migrän, och har en avslappnande effekt på muskler och nerver.

Koffeinet i kaffe och vissa mediciner som kan tas mot huvudvärk verkar utdrivande av mineraler som magnesium i kroppen och det ge lätt upphov till en ond cirkel. Även stress kan öka utsöndringen av magnesium och försvinner ur kroppen. Magnesium som kosttillskott kan därför hjälpa till att förbättra stresstoleransen.

Selen kosttillskott

Selen är ett livsviktigt grundämne som måste tillföras via kosten eller genom tillskott. Selen är en antioxidant som är viktig för immunförsvaret, nervsystemet och ämnesomsättningen, den förstärker även effekterna av vitamin E. Dessutom behövs selen för att sköldkörteln ska fungera normalt. Selenbrist ökar risk för tungmetallförgiftning, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Selenbrist hos äldre kan bland annat leda till försvagade muskler.