Egengjord tandkräm

Tandkrämer innehåller ofta en massa oönskade ingredienser så som:

  • Tensider som torkar ut slemhinnorna
  • Triclosan som ska döda bakterier (giftigt)
  • Sötningmedel så att den ska smaka gott, inte bra alls
  • Fluor som är ett nervgift och som kan bidra till skelettcancer, missfärgade tänder, försvagad emalj och påverka hjärnans utveckling i barndomen

Egengjord tandkräm är inte alls så svår att få till,  men frågan är varför ska man göra egen? Det finns många bra fluorfria tandkrämer på marknaden. Vi har en i vår shop som ni hittar nedan, men jag själv gillar att varva med egengjord då tänderna känns extra rena efter att ha borstat med kokosolja & bikarbonat eller kokosolja & gurkmeja. Man vill ju ha in naturliga och rena produkter i munnen som är snälla både mot kropp och miljö.

Vi behöver en bra bakteriedödande tandkräm då syra angreppen på våra tänder är tuff. Vi äter mycket socker och genom att vi stressar och inte tuggar maten ordentligt så hinner inte tillräckligt saliv bildas och bryta ner maten och skydda våra tänder.

Bikarbonat innehåller egenskaper som neutraliserar bakterier och virus. Bikarbonat mildrar även inflammation.

Kokosolja innehåller laurinsyra som dödar bakterier och virus. Fettsyran laurinsyra är en stor anledning till kokosoljans många hälsosamma egenskaper.

Många har sagt att de fått vitare tänder av den och sluppit ilningar i tänderna.

Tandkräm

  • 4 msk kallressad kokosolja (smält i vattenbad)
  • 2 msk bikarbonat eller gurkmeja
  • 10 droppar eterisk olja av kanel, pepparmynta, eukalyptus och/eller teatree

OBS! Spotta inte i handfatet då det kan bli stopp då kokosoljan stelnar vid 25 grader,  spotta därför i papperskorgen. Visste du att vi spottar ut hela tre deciliter tandkräm per person/år.

Sedan jag började med fluorfri hemmagjord tandkräm har jag inte längre någon tandsten och mina tänder är vita och fina. Jag har inte haft några hål sedan jag gick över till denna tandkräm heller och det är nu två år sedan jag bytte. Tänk på att bikarbonat har slipande effekt och det är därför klokt att varva med gurkmejatandkräm.

Skölj munnen då och då med kokosolja då det är bakteriedödande.

Fluor numera klassad som nervgift