Kardborre

Kardborre läkeört & naturmedel

Kardborre var känd som en medicinalväxt redan under antiken och under medeltiden åt man utav rötterna, som kan bli ungefär en meter långa och ett par centimeter grova. I dag är kardborre en av de ledande örterna för utrensning och rening av kroppen i både kinesisk och västerländsk medicin. Kardborre är bitter i smaken och stimulerar därför effektivt matsmältningen.

Läkeört för rening av kroppen och utvärtes omslag

Det är vanligast att roten av kardborre nämns i olika örtböcker då den hjälpa kroppen att göra sig av med gifter och slaggprodukter genom att stimulera levern. Läkeörten rensar ut gifter ur kroppen genom att frigöra dem genom urinvägarna. Kardborre har en svettdrivande och urindrivande verkan som kan utnyttjas för lindring vid gikt, reumatism och ledinflammationer. Men man ska inte glömma bort bladen hos kardborre för utvärtes omslag, då växten anses ha bakteriedödande verkan och kan vara effektiv mot olika hudutslag såsom akne, eksem och insektsbett.

Kardborre rot är rik på kalcium, klorogensyra, flavonoider, järn, inulin, lakton, polyacetylenes, kalium, harts, garvsyra och taraxosterol.