Oj vad tiden flyger iväg! Nu är det snart första advent och vi sätter stjärnor i fönstren, ljus och blomdekorationer på bordet och vi börjar så smått förbereda oss inför julen. En del tycker det är en alldeles underbar tid medan andra inte alls gillar julen.
Jag själv är någonstans mitt emellan. Kanske beror det på att jag aldrig tycks hinna med allt. Jag tycker att man inte hinner mer än få upp allt pynt och sen ska det ner igen, haha ?
Varje år gör jag i alla fall ett tappert försök att få till det, främst för att få till lite familjemys och för att hålla traditionerna vid liv.
Till helgen ska vi ha glöggfest och då kommer barnen hem med sina respektive. Jag har planerat en lite nyttigare glöggfest för familjen och det brukar faktiskt uppskattas även om jag inte har lyckats frälsa alla. För mig blir det lite ut över det vanliga, men du får lägga det på din egna nivå. Kanske vill du göra allt helt raw och köra lite striktare.
Äppelglögg med vanilj, kanel och ingefära
700 ml äppelmust
1 kanelstång
10 kryddnejlikor
2×2 cm färsk ingefära, skalad
1 vaniljstång
Granatäpple, kanelstång och citronmeliss att dekorera med till servering
1. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
2. Koka sedan upp äppelmusten med innehållet från vaniljstången, hela vaniljstången och resterande kryddor. Ta av från plattan och låt sedan stå och dra under lock i någon timme så att alla smaker sätter sig. Sila sedan av kryddorna och servera varm eller kall.
3. Dekorera eventuellt med granatäpple, citronmeliss och hela kanelstänger vid servering.
Apelsin och Ingefärsglögg
- 5 dl apelsinjuice av färskpressade apelsiner
- 3 dl äppelmust
- 2 apelsiner i skivor
- 3 msk honung (kan uteslutas)
- 1 kanelstång
- 1/2 tsk lätt stötta kardemummakärnor
- 2 tsk färskriven ingefära
- Blanda apelsinjuice, äppeljuice, apelsiner i skivor, honung, kanelstång, lätt stötta kardemummakärnor och färskriven ingefära i en kastrull.
- Värm försiktigt under omrörning tills honungen är upplöst. Låt sjuda i 10-15 minuter.
- Sila sedan av apelsinskivorna.
- Servera varm med en apelsinskiva i varje glas.
Om inte alla vill ha alkoholfriglögg så kan man ju spetsa till det med lite vodka.
Minipizzor med grönkål, cashewost och rostade mandlar
- 3 dl mandel eller bovetemjöl
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1tsk citronsaft
- 3 msk olja
- 1,5 dl vatten
- salt
Grönkål och Mandel
- 40g grönkål
- 0,5 dl mandel
- 1 msk olja
Cashewost
- 2 dl cashewnötter
- 1 msk citronsaft
- 1-2 msk vatten
- salt
- svartpeppar
Börja göra Cashewosten
- Blötlägg cashewnötterna över natten.
- Häll bort vattnet och släng ner nötterna i en matberedare tillsammans med citronsaft, vatten, salt och peppar. Mixa till en slät kräm.
- Det tar några minuter, så ha tålamod.
- Smaksätt med det du gillar, t ex: gräslök, vitlök, rosépeppar, rosmarin mm.
Pizza
1. Blanda mjöl med bikarbonat, citronsaft, salt, olja och vatten. Knåda till en slät deg och låt ligga på en ljummen plats i plastfolie medan resten görs klart.
2. Skär grönkålen till fina bitar, massera in med kokosolja och rosta i ugnen på 200°. Håll koll på grönkålen då det är lätt att bränna. Smaka av med salt. Låt svalna. Hacka mandeln och rosta den i en stekpanna till den fått lite färg.
3. Dela degen till 12 bitar, rulla ihop varje bit till en boll och platta ut till små pizzor. Pensla varje pizzabotten med lite olja. Fördela ut grönkål, cashewost och den rostade mandeln. Ställ in i 200°C i 10-15 minuter.
Rösti med caviar och dillcrème
Rösti
potatis
salt och peppar
Servering
tångcaviar
Börja med…
Cashew crème fraiche
- 200 gram cashewnötter (ca.3,5 dl)
- 1 tsk havssalt
- 2 dl vatten
- 1 nypa dill
- Blötlägg cashewnötterna över natten.
- Häll bort blötläggningsvattnet och mixa nötter, salt, vatten till en slät kräm.
- Hacka dill och rör ner i cremé fraichen
- Häll upp på en väl rengjord glasburk och ställ in i kyl.
Antingen så klickar du på lite dillcrème och tångcaviar på varje rösti och serverar färdiga, eller så låter du dina gäster sköta den biten själv. Dekorera eventuellt med en liten citronskiva.
Rösti
- Riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet.
- Klicka ner en klick kokosolja i en stekpanna satt på medelhög värme. Klicka ner små eller stora klickar riven potatis.
- Platta till de med en stekspade. Låt steka någon minut så att de får fin färg och börjar hålla ihop, vänd sedan på de och stek klart på andra sidan. Salta och peppra.
Raw Lussekatter (cirka 8st)
1 dl havregryn
2 dl cashewnötter
1 dl riven kokos
1 pkt saffran
75 g dadlar
knappt 1/2 dl vatten
- Börja med att ugnsrosta havregrynen och cashewnötterna på låg temperatur (under 100 grader) i typ tio minuter.
- Detta moment går att skippa om man vill vara nyttighetspolis, men vi inbillar oss att det höjer smaken ett snäpp.
- Kör gryn + nötter tillsammans med kokosen till ett mjöl i mixern.
- Häll ner 75 g dadlar (cirka 7 stycken), saffran och knappt 1/2 dl vatten. Se upp lite med vattnet så att det inte blir för mycket = kladdig smet = svårare att rulla katter av.
Kanel- och chilikryddad mandel
- Smält lite kokosolja i en kastrull
- Vänd ner 5 dl mandel
- Blanda 1 tsk kanel, 1 tsk chili och 1 tsk cayennepeppar
- Vänd nötterna i de torra ingredienserna
- Lägg på bakplåtspapper och om du vill ringla över lite honung och strö en nypa flingsalt över nötterna.
- Kör i ugn på 150° ca 15 minuter.
Tidigare i veckan tipsade vi om pepparkaksbollar på vår Facebooksida Natures for Life. Kika där om du vill ha receptet på dem.
Önskar dig en härlig och stämningsfull glöggfest och första advent! ❤️
Kram/ Kicki