Cikoria – kaffe ersättare

Chicory/Cikoria är en näringsrik växt vars blommor, gröna blad och rötter har använts i tusentals år. Cikoria används för att hjälpa till att läka flera hälsobetingelser som halsbränna, gulsot, matsmältningsbesvär, leversjukdom, neurologiska störningar och reumatiska tillstånd som gikt.

Rostad cikoria rot luktar och smakar som kaffe men har ingen av de skadliga effekterna av koffein. Cikoria har i stället flera hälsofrämjande fördelar som att hjälpa till att alkalinera magen och hjälp vid matsmältning och assimilering. Cikoriaroten innehåller antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper som är mycket fördelaktiga för både immunsystemet och nervsystemet.

Cikoria renar kroppen

Det är välkänt att hjälpa hjälp med att rensa levern och att rensa blodet samt hjälpa kroppen att motstå gallstenar, njurstenar och leverstenar. Chicory ger också en löslig fiber som kallas inulin som kan bidra till att kontrollera blodsockernivån.  Samt mata den goda matsmältningsfloran i tarmarna som kan bidra till att förhindra förstoppning och till och med tjocktarmscancer.

Inulin i cikoria är också känd för att minska LDL (dåligt) kolesterol i blodet. Chicory är utmärkt för att bekämpa parasiter och maskar som finns i tarmarna. Chicory fungerar också som ett mildt diuretikum som kan hjälpa till att avlägsna överskott av vätskeretention, svullnad och uppblåsthet från kroppen. Chicory är känd för att hjälpa kroppen att smälta feta livsmedel bättre och hjälpa till att spola toxiner ur matsmältningskanalen.

Nyttigt naturmedel

Chicory blad och blommor kan konsumeras i en sallad och är en bra källa till kalium, fiber, järn, kalcium, niacin och vitaminer C & A. Rostad cikoria rot kan hittas som en kaffe-ersättare online eller på din lokala hälsokost Lagra. Färska cikoriablad och blommor kan ofta hittas i produktsektionen bredvid sallat och lövgröna i din lokala hälsokostaffär