Har du börjat förbereda inför jul ännu?
Jag själv har just börjat planera så smått. Vi firar jul hemma hos min syster som är vegetarian, men sen har vi hela tjocka släkten som äter traditionellt julbord så det blir att jag får se till att ta med det jag vill ha. Det brukar alltid finnas en underbar julsallad som min syrra gör, men det är ju kul att äta något mer? Just under julen är jag inte så strikt utan är lite mer tillåtande och tänker att jag istället tar några dagar detox mellan jul och nyår. Sen blir det även en rejäl detox på det nya året för att komma på banan igen. Men mer om det sen ?
Här är vad jag har tänkt mig…
Vegansk senapssill
Ingredienser:
1 aubergine
½ dl senap
1 msk äppelcidervinäger
några nypor björksocker (valfritt, för att balansera upp vinägern)
1 dl kokosgrädde eller annan växtbaserad grädde
½ rödlök
½ dl finhackad dill
salt och peppar
Gör så här:
1. Skölj och skala auberginen och skär i sillstora bitar.
2. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i auberginebitarna. När auberginen börjar bli lätt genomskinlig är den klar. Häll bort vattnet och låta kallna i durkslag. Auberginen ska vara mjuk, men inte sladdrig.
3. Vispa ihop senap, vinäger och eventuellt lite björksocker i en skål. Vispa ner kokos eller ditt val av grädde.
4. Finhacka rödlöken och dillen och häll ner i blandningen.
5. Blanda i auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt mer senap, vinäger eller socker, efter eget tycke.
Julsallad
Ingredienser:
1 1/2 dl kokt durrakorn (för info…durra tillhör världseliten av antioxidantrik mat 😉
200 g brysselkål
120 g grönkål
1/2 apelsin
1 färskt fikon
1 1/2 msk gojibär
vinägrett (se nedan)
Servering:
1 dl frysta blåbär att strö över i
Vinägrett:
1 liten vitlöksklyfta
25 g färsk ingefära
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 tsk limesaft
skalet från 1 lime
Gör så här:
1. Skölj brysselkålen, skär bort den lilla ”roten”, dela dem på mitten och stek dem i kokosolja tills de blivit lite mjuka men fortfarande fasta.
2. Skär bort skalet från en halv apelsin och skär den sedan i tunna skivor, skär även fikonet i tunna skivor.
3. Skölj grönkålen och riv isär. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser förutom vinägretten och blåbär.
4. Lägg upp salladen på ett fat, häll över vinägretten och strö över frysta blåbär. Klart att servera!
Vinägrett:
1. Pressa vitlöksklyftan med vitlökspressen och riv ingefäran. Rör sedan ihop samtliga ingredienser. Se till att röra om innan du häller den över salladen.
Veganska “köttbullar”
- 2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
- 4 dl naturella cashewnötter (helst blötlagda över natten)
- 2 tsk fiberhusk
- ½ dl vatten
- 4 tsk sojasås, (ex tamari)
- 2 tsk buljongpulver (ex rené voltairs gula burk, eller bara en nypa örtsalt)
- 4 vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk lökpulver
- bovetemjöl till panering
Häll av spadet från bönorna och skölj. Mosa dem med en gaffel i en skål.
Mixa cashewnötterna fint i en matberedare. Blanda ihop mosade bönor och de mixade cashewnötterna.
Vispa ihop fiberhusk och vatten. Blanda ner tillsammans med sojasås, buljongpulver, vitlök och lökpulver.
Rulla smeten till bollar och rulla i bovetemjöl.
Stek dem i kokosolja på medelhög värme tills de blir gyllenbruna. Klart!
Rödbetsbollar
-
2 st rödbetor
-
2 st vitlöksklyftor
-
3 cm färsk ingefära
-
1/2 st ekologisk citron (pressad samt det gula av skalet rivet)
-
1 burk(ar) kikärtor, sköljda
-
1 msk tahini (sesampasta)
-
1/2 dl bladpersilja, hackad
-
1 dl bovetemjöl
-
1 tsk salt
-
1 tsk sambal oelek
-
1 dl sesamfrö
Gör så här:
Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära.
Riv det gula av skalet från citronen i en skål.
Mixa kikärtor, tahini, persilja och saften av halva citronen. Blanda samtliga ingredienser.
Stek en provbulle, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten flyter ut.
Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna, häll i olja och bryn bullarna tills de är gyllene.
“Julskinka”
Griljerad rotselleri
Ingredienser:
- 1 stor rotselleri (blomkål funkar också!)
- 1 dl växtbaserat smör
- 3 msk fling eller grovsalt
- 10 kryddpepparkorn
- 5 nejlikor
- 2 krm vitpeppar
Griljering:
- 3 msk dijonsenap
- 3 msk grovkornig senap
- 2 msk kikärtsspad
- 1-2 dl ströbröd (glutenfritt), alt. Kokosmjölk eller polenta
Gör så här:
Börja med att skala sellerin noga eller skölja blomkålshuvudet. Smörj därefter in det i ett tätt lager smör. Mortla salt tillsammans med kryddorna och täck den insmorda grönsaken helt i kryddblandningen. Baka i ugnen på först 200 grader i ca 10 minuter, och sedan 180 grader i ca 1-1-,5 timme tills den är mjuk rätt igenom och har fått fin färg.
Ta ut ur ugnen. Blanda ihop alla ingredenser till griljeringen utom ströbröd och kleta försiktigt in grönsaken på nytt. Det räcker ofta med att bara hälla senapsblandningen överst och låta den rinna ner. Strö över ett lager med ströbröd och grädda sedan på 200 grader i 15 minuter, tills ströbrödet fått fin färg. Servera ljummen eller kall med en extra klick senap.
Rostade rödbetor med valnötter & persilja
- Knappt 200 g rödbetor
- 2 tsk färsk apelsinjuice
- 1 tsk färsk citronjuice
- skal av ½-1 apelsin
- 2 tsk kallpressad olja
- 4 krm havssalt
- 2 msk valnötter
Skala rödbetorna och strimla fint. Blanda juice, apelsinskal, olja och salt, Rör ihop med rödbetorna. Låt stå en stund. Hacka valnötterna och vänd ner. Servera rödbetorna på en bädd av färsk babyspenat.
Jansson
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 1/2 dl kapris
- 1/2 tsk malen kryddpeppar
- 1 dl solroskärnor
- 1 kg potatis
- 5 dl kokosgrädde/annan växtbaserad grädde
- 1 1/2 dl mandel-/nötmjölk
- 2 krm malda kryddnejlikor
- 1 krm malen kanel
- 1 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 1/2 dl ströbröd (glutenfritt) (kan uteslutas)
Gör så här: