Halsbränna och magkatarr
Många som lider av halsbränna/sura uppstötningar/magkatarr, känner sig uppblåsta, speciellt efter intag av föda.
Ofta när man lider av halsbränna så handlar det om för låg saltsyraproduktion och ett eventuellt magmunsbråck. Detta gör så att syror kommer upp i halsen, munnen och orsakar smärta. Det här bör man göra något åt, annars kan det bli sår på slemhinnorna i halsen och kan även orsaka inflammationer.
Symtom vid för låg saltsyraproduktion
Symtom som kommer direkt från låg saltsyra och symtom som ofta hänger ihop med låg saltsyraproduktion: (ursäkta blandning av engelska och svenska)
• Brännande känsla efter intag av mat
• Illamående/rapar
• Förstoppning/Diarré
• Trötthet
• Spruckna naglar
• Vertikala åsar på naglar
• Matintoleranser
• Klåda i ändtarm
• Candida
• Perniciös anemi
• Anemi
• Allergi
• Artrit
• Autoimmuna sjukdomar
• Celiaki/glutenintolerans
• Herpes
• Hives
• Psoriasis/eksem/akne/utslag
• Astma
• Osteoporos
• Gallsten
• Depression
• Diabetes
• Hyper och hypothyroid
Orsaker till halsbränna är bl.a
• Fel kost, äter för mycket, även för fort, enzymbrist
• Stress
• Ålder
• För lite vatten
• Rökning
• Övervikt
• Alkohol
• Tuggar maten för dåligt
• Bråck på magmunnen
Mat att undvika:
• Vitlök (en period)
• Lök (en period)
• Citrus (en period)
• Alkohol
• Tomater
• Choklad
• Socker
• Kaffe
• Fet mat
Mat och kosttillskott att föredra:
• Banan
• Kiwi
• Q 10
• Selleri
• Magnesium
• Gurkjuice
• HCL med pepsin
Örter:
• Lakrits
• Meadowsweet
• Goldenseal
• Ingefära
• Lemon balm
• Kamomill
• Slippery elm
• Papaya
• Maskros
• Mag och tarm komplex
När magen inte kan utsöndra tillräckligt med saltsyra (pepsin) för att bryta ner proteiner blir även skadliga bakterier inte tillintetgjorda. Även upptag av Kalcium, magnesium, koppar , b-12, järn och zink blir sämre. För att magmunnen ska öppna o stänga sig som den ska, behövs lågt pH värde i magsäcken.
Produkter mot halsbränna, sura uppstötningar & magkatarr
HÄLSOKOST
Tänk även på att allt är individuellt. Vissa tillskott och mat funkar för en men kanske inte för en annan.
Källa: Näringsterapeut Jimmy Lindau