I böckerna ”Den hemlige kocken” och “Saltad nota. Om matfusket – från gatukök till gourmetkrog” avslöjas matfusket både i våra livsmedelsbutiker och i restaurang och cafémat.
Själv blev jag helt chockad när jag hörde om äggrörefusket. Visserligen var det flera år sedan, men jag är säker på att inte alla känner till det.
Flera hotell köper nämligen in ett slags halvfabrikat i form av färdigblandad äggröra i storpack.
Den innehåller förutom ägg och grädde även kyckligfett, fyllnadsmedlet maltodextrin, förtjockningsmedel och citronsyra.
Man tillreder den i ugnar på en stor plåt. Då blir äggröran kokt och inte stekt. Resultatet blir stora bitar eller också en gul massa som är rå. Numera äter jag aldrig äggröra på hotellen utan väljer i första hand annat på frukostbuffén.
Kunden har ingen aning…
Det som ligger på krogtallriken kan i själva verket bestå av halv- eller helfabrikat, tillverkade i fabriker, och med dussintals tillsatser – ibland till och med fler än i motsvarande produkt i livsmedelsbutiken. Bearnaisesåsen kan ha rörts ihop från pulver, och det utan att restaurangbesökaren har en aning.
Vi måste börja ställa mer krav på restaurangerna. Fråga därför alltid på restaurangen hur de tillagar sin mat och vad de använder för råvaror.
I butiken…
Är det lite lättare, där kan du själv läsa på innehållet och ta reda på vad som i finns i den specifika varan du tänker köpa.
Se upp för…
Ta exempelvis kyckling… Massproducerad kyckling. Svenska kycklingar påstås vara bättre uppfödda än någon annanstans. Så säger man i Norge också: Endast Norge har de bästa kycklingana. Sverige må ha salmonellafria kycklingar, men knappast de godaste.
Var misstänksam när du köper styckad kyckling, framför allt filé, som allt för ofta insprutas med vatten och tidigare förbjudna fosfater för att hålla vattnet kvar. Dansk och brasiliansk kycklingfilé får mest av denna behandling.
All fryst kyckling innehåller saltlake, ibland så mycket som en femtedel av vikten, medan det är ovanligare, men fortfarande förekommande, i färsk kyckling. Oftast handlar det då om kyckling i en färdig kryddmarinad. Täckordet på förpackningen är marinad eller “mörad”.
Leta efter…
Länge fanns bara en enda Kravmärkt kycklingproducent, Bosarp i Skåne, ägd av Kronfågel. Nu finns även Kravmärkta kycklingar från Reko, ett nätverk av småskaliga och ekologiska uppfödare i Östergötland och EU-ekologiska kycklingar från Hagby Gård. Det går också att hitta ekologisk kyckling från Frankrike, under märket Le Picoreur, i vissa butiker. De är dessutom av en långsamtväxande ras och slaktas först efter 81 dagar. Det finns också andra uppfödare som tar hänsyn till fåglarnas välbefinnande och köttkvalitetens, men de är få och svåra att få tag i. Lyckas du kommer du att känna skillnaden.
Tips…
Ekologiskt kyckling är dyrare. Å andra sidan räcker den så mycket längre om man tar till vara allt. Med egen kycklingbuljong slipper du tillsatserna. Man måste heller inte äta kyckling varje dag. Det där med söndagsmiddag var kanske inte så dumt.
Kram Kicki ❤
Källa: Äkta vara/Tidningen Barometern