Inom den klassiska homeopatin används mallen nedan för att kontrollera hur prognosen kan se ut och hur lång tid behandlingen kan ta. För att veta hur bra klientens immunförsvar är och vilken nivå personen ligger i frågas alltid när klienten senast hade hög feber och hur ofta.
Tabellen är baserad på 200 – 300.000 patienter och kommer från Professor George Vithoulkas. George fick Right Livelihood Award år 1996.
Hälsonivåerna
I nivåerna nedan kan generellt besvär uppstå, men ju högre upp i nivåerna desto bättre prognos för läkning.
- Nivå 1: Dessa personer har ett väldigt bra immunförsvar, blir sällan akut sjuka. Lider inte av några allvarligare kroniska besvär. Dessa personer har väldigt god genetik och energi. Personen behöver inte få en hög feber för att ta hand om patogenerna som kommer in i kroppen. När de väl får någon akut sjukdom får dom en hög feber (över 38,5gr) och går över väldigt snabbt. Personen får generellt feber en gång per år. Klarar sig oftast utan behandling vid akut sjukdomar.
- Nivå 2: Personer som får hög feber vartannat, var tredje år. Dessa personer har ett bra immunförsvar, klarar sig oftast utan behandling vid akuta sjukdomar och får feber över 38,5gr. I grupp A, nivå 1 eller 2, är det låg mottaglighet att bli akut sjuka. I nedre delen av nivå 2 och 3 så börjar det bli frekventa akuta problem där personen får hög feber mellan 1-3 år. Dessa akuta är inte farliga och ligger inte till grund för någon djup patologi, orsakar ingen generell undertryckning av immunförsvaret. Organismen klarar av att ta hand om dessa snabbt utan att lämna några spår. Om man tex skulle ha en hosta som håller i sig ett litet så ligger man i lägre delan av nivå 3.
- Nivå 3: Personer med hög feber ca en gång per år, mer frekvent än nivå 1 och 2, men klarar sig oftast utan behandling vid akuta sjukdomar.
- Nivå 1-3: Febern är inte p g a någon större patologi, organismen klarar oftast det själv. Försvinner oftast snabbt.
- Nivå 4: Hög feber som ofta påverkar det generella på personen – trött, hängig och återkommande akuta problem. Feber ett par ggr per år.
- Nivå 5: Hög feber som påverkar det generella och kan sitta kvar med t ex hosta en månad efter att febern är borta. Behöver ofta behandling.
- Nivå 6: Hög feber med återkommande urinvägsinfektioner, lunginflammationer/mykoplasma, bronkit osv. Kan vara varje månad. Personer som använder mycket och ofta antibiotika eller andra akutmediciner behöver alltid behandling. Organismen orkar till slut inte med alla undertryckande behandlingar av t ex antibiotika och åker då ner ett steg till, till nivå 7. Alla dessa akuta sjukdomar som kroppen producerar är ett sätt för kroppen att vara i homeostas (balans).
- Nivå 4-6: Ofta förekommande akuta med feber som behöver behandling.
- Nivå 7: Här har kroppen inte kraft att producera en feber över 38.5 grader, och ofta tror vi att nu har antibiotikan lyckats. Men istället för att orka producera några akuta så börjar organismen ge efter för mer kroniska sjukdomar med starkare inflammationer och mer degenerativa sjukdomar. Skulle vi i denna nivå få en akut sjukdom betyder det att en sista ansträngning görs och då kan vi vara på väg upp i Nivå 6. Endast milda akuta med låg feber finns i denna nivå.
- Nivå 8: Ingen feber och väldigt få milda akuta, men ännu fler kroniska och svårbehandlade sjukdomar.
- Nivå 9: Inga akuta besvär, sjukdomar och ingen feber, men långvariga och väldigt svårbehandlade sjukdomar.
- Nivå 7-9: Milda eller inga febertillstånd. Samma med akuta sjukdomar. En förkylning kan vara en ”rinnig näsa” eller lite hosta. Kroniska degenerativa sjukdomar startar. I dessa grupperna krävs det mer än långvarig behandling, mer detoxsymptom. Här är det viktigt att inte börja med för kraftig detox.
- Nivå 10-12: Inga akuta, ingen akut feber, men sista chansen för att överleva försöker kroppen att göra en ansträngning till en akut feber. Som t ex innan en person går bort. En person som ligger på dödsbädden kan plötsligt bli klar och kunna prata och förstå ett tag innan själva dödsfallet. Svåra och obotliga sjukdomar ligger i dessa nivåer.
En hög feber räknas här som ca 38,5 grader och har man negativ feber är det lägre. Det finns förstås fördjupningar på alla nivåer, detta är ett försök till att kortfattat förklara principen.
Vi har alla en vän eller en släkting som säger att dom aldrig är sjuka, att de har bra immunförsvar, men så kanske dom har tex fibromyalgi, allergi, astma, MS, reumatism, ALS och med det menas att immunförsvaret kan vara nedsatt och det finns ingen kraft att producera en feber eller akuta symptom.
Jag har på de senaste 20 åren aldrig fått över 38gr, hade normalt en temperatur 35,5-36 och fick jag över 37,5gr låg jag som en däckad säl, kändes som jag hade 40gr. Däremot kändes jag i princip alltid varm som om jag hade feber samt frossa konstant. Om det inte var över 23gr på sommaren frös jag och om graderna steg över 28 jäste jag istället upp och mådde fruktansvärt dåligt. Orkade då inte med någonting.
Idag är det tvärtom, mår toppen både i värme och i kyla samt har en normaltemp på 37gr.