Människans bästa vän…

Här på Natures for Life skriver vi om kostens påverkan på våra kroppar. Hur viktigt det är att äta socker- och tillsatsfritt, ekologiskt och så ren naturlig mat som möjligt för att vi ska hålla oss friska.

Tack och lov är vi fler och fler som blir medvetna om vikten av hälsosam kost vilket kommer påverka vår hälsa i positiv riktning. När vi väl har förändrat vårt egna liv så börjar man också tänka på sina lite mindre familjemedlemmar. Häromdagen ramlade jag över en jättebra artikel som jag har fått lov att publicera här. Artikeln handlar om djurens foder och det är Mary J Jane som har skrivit den.

Håll till godo…

Precis som för oss är det också lika viktigt för våra djur vad dem äter, allt från själva maten till godiset.

Om våra hundar och katter ska uppnå den livslängd och hälsa de förtjänar, bör de äta den mat som evolutionen utformat dem till att äta. Många husdjur mår inte bra idag pga. dagens processade mat.
En hund är hur vi än väder och vrider på det, ett rovdjur (karnivor). Även om de är domesticerade, och bör också äta där efter.

I Sverige idag har var 10e hund (vi har ca 750 000 registrerade hundar) någon form av allergi. Vanligaste är foderallergi, kvalster, kontaktallergi och pollen. Tyvärr är fodret orsaken för mångt fler sjukdomar och inte enbart allergier och foderallergier. Det är även sjukdomar som bukspottkörtelinflammation, njursvikt, leversjukdomar, inflammationer, diabetes, fetma, auto-immuna sjukdomar, ledsjukdomar m.m.
Precis som hos oss beror detta på brister och obalanser i kroppen. Till skillnad från oss kan inte hunden välja sin egen mat.

Torrfodret har inte en längre historia än att den sträcker sig dryga 50 år tillbaka i tiden, innan dess gav vi våra hundar, rått kött, råa ben, olika organ och inälvor. Men människan är känd för att ta genvägar och så blev det även med hundens mat som blev ett torrfoder. Där finns några väldigt bra torrfoder, men de är lik väl processade, har högre halter protein och tillsatta vitaminer/mineraler då de går förlorade i processen.

Ett genomsnitts torrfoder innehåller följande;

Innehållsförteckning;
Majs, majsmjöl, vetemjöl, kornmjöl, torkat nöt- och fläskprotein*, torkat fågelprotein, animaliskt fett, vete, majsglutenmjöl, smakbuljong, hydrolyserat animaliskt protein, mineraler, betmassa, fiskolja, sojaolja, jäst,salt, jästhydrolysat (innehåller mannan-oligosackarider). *L.I.P. protein utvalt tack vare dess mycket höga smältbarhet.

Hade du ätit detta?
Vad är skillnaden mellan att vi människor går till frysdisken och köper processad mat som färdigpizzor, pajer, gratänger eller om vi går till McDonalds, INGEN, där är ingen skillnad.

Eller som detta allergifoder (som oftast veterinärer rekommenderar) som innehåller;

Majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

För vad är det för vits att äta mat med ett näringsvärde och mättnad mellan en kanelbulle och en kartongbit?

Precis om våra doktorer i vården och läkemedel är veterinärerna styrda av olika fodertillverkare. Som den vän man är med sitt djur vill man det bästa och lyssnar till veterinärens ord. De flesta hundar med foderallergi med eller utan kvalster rekommenderas ett allergifoder, men dessa foder innehåller upp till 80 % spannmål där kvalster dessutom trivs, hur går detta ihop? Även hundar som sägs inte tål höga haltar av proteiner rekommenderas ändå ett processat torrfoder med höga halter protein och med massor av spannmål.

I naturligt rent rått kött ligger proteinhalten mellan 15-25 %/ 100g och i ett torrfoder kommer du över detta, långt över det till och med, i vissa ända upp till över 40 %/ 100g pga. av det är processat.

Jag nämnde ovan att våra hundar är ett rovdjur, så vad utgör då ett landlevande rovdjur?

En hunds magsyra har ett pH-värde så lågt som batterisyra, mellan 0.5-1.0 och ÄR gjort för att kunna bearbeta och smälta proteiner till sina beståndsdelar, aminosyror som råa ben, kött, organ och inälvor. PH-värdet hos hund och katt ligger minst en enhet lägre än för människan som har ett pH-värde mellan 1.5 – 2.0, vilket kan låta lite, men räknat i absoluta tal så är vätejonkoncentrationen (som bestämmer surheten) 10 gånger högre för varje enhet som pH sjunker. Rovdjuren hund och katt är alltså mycket väl anpassade till att bearbeta proteiner men inte kolhydrater.

Det är inte bara magsyran som avgör om ett djur är ett rovdjur, det är lika så tänderna.
Alla landlevande rovdjur utvecklades ur förfäder med följande tanduppsättning, incisiver det vill säga framtänder, caniner hörntänder, premolarer främre kindtänder och molarer kindtänder. Givetvis är det beroende på art så har dessa tänder olikartade utformningar men hörntänderna är vanligen förlängda och spetsiga. Vad som även distinkt kännetecknar ett landlevande rovdjur i sin tanduppsättning är den som kallas rovtand.

Nyckelbenet är kraftigt förminskat hos alla rovdjur inkl. även sälar, eller saknas det helt, och istället är fästa med ligament. De har sammanvuxna båtben och månben så att handleden blir stadigare vid jakt.
Samt att de landlevande rovdjur har fyra eller fem tår på varje fot. Tummen är inte motsättlig till de andra tårna och hos vissa arter är den bakåtbildad. Några rovdjur som kattdjur och hunddjur är tågångare medan andra är så kallade hälgångare som hos björnar.

Eftersom rovdjur oftast är mindre specialiserade på föda än hos växtätare är deras matsmältningssystem enklare uppbyggd och har även en högre anpassningsbarhet. Huvudsakligen består matsmältningssystemet av magsäck och en ganska kort tarm.
Hos en hund tar det ca 10-12 h från det att maten passerat munnen till det att det kommer ut.

Därför är det bästa valet du kan göra för din hund att välja ett färskfoder som består av en balanserad blandning av ca 75 % kött, 10 % malt ben, 10 % organ och inälvor (varav 5 % ska vara lever) samt 5 % grönsaker, mängden kan varierande en aning beroende på märke. Tänk på att även det ska vara spannmålsfritt.

När man ger färskfoder eller BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda som man blandar själv) räknar man att en vuxen hund efter 68 veckor bör äta 2-3 % av sin kroppsvikt. Vissa kan behöva äta mer eller mindre, det beror på hur hög ämnesomsättning hunden har, hur mycket man motionerar eller om det är sommar eller vinter.

Och NEJ det är INTE dyrare, du slipper en massa veterinärkostnader med mediciner och är inte dyrare än marknadens bästa torrfoder.

Sedan kan du själv tillägga kosttillskott om så behövs i form av MSM, helnyponpulver, hampapulver osv.

  • https://www.veterinarmagazinet.se/…/torrfoder-kopplas…
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvim.14618/epdf
  • https://naturbalans.se/hundars-kost-och-halsa/artiklar/candida-en-dold-fuling.html

Trevlig Helg och Kram på er

/Kicki ❤