Utmattning, utbränd, binjurar o hypofys

Våra binjurar sitter ovanpå njurarna och reglerar njurarna till att filtrera och rena lymfan. Binjurarna är nyckelspelare i det endokrina systemet och producerar livsnödvändiga hormoner som tex. kortisol, adrenalin, hormoner som reglerar produktionen av könshormoner som östrogen och testosteron. Stress är den värsta och största faktorn som påverkar binjurarna negativt. Det får dem att gå på högvarv och producera mer hormoner som adrenalin och noradrenalin.

Stress

Om stressen blir långvarig tar binjurarna skada och blir överansträngda. Men binjurarna har också en mekanism för överlevnad, du har väl hört talas om fly eller fäkta? Det är binjurarna som hjälper dig i krissituationer och som ger oanade krafter. Nervsystemet skickar impulser till binjurarna och adrenalinet pumpar, blodtrycket, hjärtfrekvensen och blodsockret stiger för att ge energi och musklerna spänns. Matsmältning, hårväxt, och annat som skulle ta energi avstannar och kroppens alarmsystem går igång. Dessa reaktioner gör att vi tål smärta bättre och orkar mer under en kort stund. Det är inte ovanligt att man inte ens känner av en skada man får i ett kristillstånd.

Om du utsätts för långvarig stress så kan dina binjurar bli utmattade.

Binjurarna vet inte vad de ska göra om de inte får signalen ACTH från hjärnan (hypofysen). Om inte hypofysen skickar ACTH till binjurarna så producerar binjurarna inte tillräckligt med kortisol.

Hypofysen slutar skicka signaler till binjurarna efter långvarig stress då man har tömt sitt förråd på serotonin som är en signalsubstans.

När man har normala nivåer av serotonin känner man sig lugn och harmonisk. Sjunker serotonin för mycket kan du ha svårt att somna eller du kanske vaknar på natten, upplever oro, ångest och har rusande tankar.

Sjunker serotonin riktigt lågt får binjurarna inte längre signalerna från hjärnan att producera kortisol och DHEA och det är därför du får binjureutmattning.

Binjureutmattning

Tecken på binjureutmattning är:

  • Du har svårt att stiga upp på mornarna och snozar väckarklockan en eller flera gånger innan du orkar stiga upp.
  • Du behöver kaffe för att komma igång.
  • Du har gått upp i vikt den senaste tiden och det har framförallt lagt sig runt midjan.
  • Du har svårare att hantera stress och press nu än mot tidigare
  • Du har tappat sexlusten.
  • Du känner dig mer trött på mornarna och på eftermiddagen och piggnar först till framåt kvällen.
  • Du vill ha salt mat.
  • Du har hjärndimma och dåligt minne.
  • Du har smärta i skuldror, axlar, nacke och ländrygg.
  • Du har kalla händer och fötter.
  • Du är orkeslös och saknar energi

Vart ska jag börja?

Allt i kroppen är ett samspel och det kan därför vara svårt att veta vilken ände man ska börja i. Ska man börja med att stötta njurarna för att de ska filtrera eller har man varit utmattad så att binjurarna behöver stöttning först för att de ska ge njurarna signaler att filtrera, eller är det hypofysen som behöver stöttas först för att de ska ge rätt signaler till binjurarna.

Vart man ska börja är så klart svårt att svara på. Det är väldigt individuellt och beror på vad man har för besvär och symtom. Ta därför hjälp av en detoxspeciallist, näringsterapeut eller annan alternativmedicinare för att få mer personliga rekommendationer.

En god start är att se till att man har en god tarmhälsa och ett bra näringsintag. Börja därför med en tarmrening och kostomläggning. Det är A och O.

Testa hur dina binjurar mår

Test 1: Iris-sammandragnings-test

  • Sitt eller stå framför en spegel i ett mörkt rum (badrummet).
  • Tänd en ficklampa och håll den så att skenet faller framför ditt ena öga från sidan (undvik att lysa direkt in i själva ögat).
  • Titta i spegeln och lägg märke till vad som sker med din pupill.
  • Du bör se att din pupill direkt drar sig samman när du tänder lampan. Pupillen bör sedan fortsätta att vara sammandragen så länge du lyser med lampan framför ditt öga.
  • Om du har binjureutmattning kommer pupillen att vidgas. Ju snabbare det sker desto mer utmattade är dina binjurar. Pupillvidgningen sker normalt inom två minuter och varar i drygt 30 till 45 sekunder innan pupillen drar sig samman igen.
  • Jag rekommenderar att du skriver ner tiden för att sedan göra om testet med några veckors intervall. Detta så att du ska kunna se hur du vänder trenden och börjar omskola dina binjurars och övriga kropps förmåga till ett läge av återhämtning och läkning.