Yinyoga

Idag testade jag Yinyoga för första gången. Fick faktiskt med mig mannen också. Han nappade för han trodde det var Ginyoga, hahaha. Ja det är ju ändå löööda 😉

Yinyoga är verkligen en yogaform som passar mig då jag har lite slitna leder och reservdelar (knäprotes), man är tyvärr inte den smidigaste längre, hahaha.

Yinyoga, skiljer sig dramatiskt från ”aktiv yoga”, i Yinyoga är man inte ute efter att stretcha musklerna så mycket som man är ute efter att komma åt våra leder (ben, senor och ligament). Här är det fokus på bindväv och man kommer även åt lymfsystemet. YinYoga är en lugn yogaform där man ofta stannar 3-6 minuter i varje position.

Man riktar som sagt in sig på kroppens leder (bindväv/fascia) och där med får man positiv inverkan på vätskeflödet i kroppen, som i sin tur påverkar energinivån, som påverkar alla våra organ.

Nervsystemet (som är inbäddat i bindväv) påverkas, och det sker en smärtlindring i kroppen. När det gäller smärta, och specifikt kronisk smärta, är alltid vätskeflödet i vår fascia/bindväv involverat. Vid kronisk smärta får man tjockare bindväv (den täta bindväven), och fysiologiskt sker det en omstrukturering av bindväven  när man töjer efter en skada eller operation.  Kollagenproducerande celler (fibroblaster) reglerar hur mycket kollagen och bindväv det bildas och cellerna tycks ändra form vid långvarig stretching.

Lagom töjning av ledband och bindväv kan förhindra att bindväven växer in i lederna och kan resultera i ledstelhet. Yogaträning är en bra prevention som både håller musklerna aktiva i kombination med stretching.

Kontentan är att vi blir stelare med åren och yoga är en bra förebyggande träningsform, vi tränar både styrka och rörlighet, och samtidigt tränar vi yoga på djupet.

Yogapasset var 75 minuter, men det kändes inte som vi varit där mer än max 30 minuter när det led mot sitt slut.

Jag måste säga att jag känner mig extra energifylld nu och som grädde på moset är det en underbar dag idag med strålande sol. Känner riktigt att det spritter i kroppen. Äntligen är man på väg ut ur vinterdvalan!

Har du möjligheten att prova Yinyoga så gör det bums!

Kram på er och önskar er en underbar dag! Namaste ??

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *