Tea time

Ett örtte består av olika smakrika örtblandningar som alla har olika effekter i kroppen. Örtteer blir mer och mer populära, inte minst eftersom de är koffeinfria och vill du dricka te för hälsans skull är det örtteer du ska dricka.

Lakritsrot 

Ett te på lakritsrot ökar motståndskraften mot stress, är antiallergiskt och även slemlösande. Används med fördel vid smärtsam inflammatorisk sjukdom som artrit men även perfekt för den som har pollenallergi. Lakritsrot innehåller nämligen ett ämne, glycyrrhizin, som liknar kortison.
Har en slemlösande effekt som är bra vid hosta, astma, och luftvägsinfektioner.
Välkänd som botemedel vid halsbränna och magsår.
Även bra vid PMS och klimakteriebesvär då det får hormonerna i balans igen.

Maskrosblad 

Ett te på maskrosblad är bra för dig som har matsmältningsbesvär. Maskrosen är ett anspråklöst “ogräs”, rik på kalium och magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner samt är en bra avgiftare och utrensare.
Eftersom maskrosens bittra smak sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern förbättras både aptit och matsmältning samt leverns och gallans funktion samt stimulerar bukspottkörteln till att reglera blodsockret. Te på maskrosblad har en stark urindrivande effekt och är även bra att tvätta irriterad hud med, till exempel akne och eksem.
Även mot andra besvär är maskrosen till hjälp. Till exempel kan klåda, revorm och utslag lindras.

Maskrosrot 

Ett te på maskrosrot är blodrenande och urindrivande. Bra för dig som behöver reglera blodsockret då téet stimulerar bukspottkörteln och därmed insulinproduktionen.
Är blodrenande, svett- och urindrivande, stimulerande. Blodförtunnande vid för tjockt blod, understödjer levern och ökar produktionen av galla.

Persiljerot 

Ett te på persiljerot är bra för dig som har matsmältningsbesvär eller vill avgifta kroppen.
Har tidigare använts för att ge skönhet och ungdom samt främja könsdriften.
Persiljan är full av näringsämnen, särskilt C-vitamin som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen ta upp järn – bra vid blodbrist.
Allmänt stärkande, blodrenande, livmoderstärkande, urindrivande, matsmältningsfrämjande, nervlugnande.
Används vid gaser, kolik, menstrautionsproblem, artrit, urinvägsinfektion, utmattning, blodbrist, huvudvärk, vätskeansamling, gikt, oro, svag könsdrift, dålig andedräkt.

Läkemalva

Ett te på skyddar mot infektioner och ger fukt till kroppens kanaler. Läkemalva innehåller slemämnen som har en lugnande effekt på kroppens slemhinnor.

Allmänt stärkande effekt särskilt på immunförsvaret. Används vid irritation eller inflammation i munhålans, magens och tarmarnas slemhinnor.

Lugnande effekt på andningsvägarna, bra mot hosta (speciellt torrhosta), luftrörskatarrer o dyl. Irritationsdämpande effekt på eksem, klåda Lugnande effekt även på urinvägarna. Lämplig vid utbrändhet och även vid förstoppning som orsakats av utmattning.

Pau D’Arco 

Ett te på Pau d’arco hjälper naturligt kroppen i kampen mot candida . Candida är en vanlig svampinfektion som kan leda till många allvarliga hälsoproblem, och dess överväxt äventyrar immunsystemet. Pau d’arco innehåller flera olika bra föreningar och olika antioxidanter som har visat sig vara effektiva mot skadliga mikroorganismer. De har också anti-inflammatoriska effekter och kan vara effektiv mot vissa sjukdomar.

Krusskräppa 

Ett te på Krusskräppa hjälper till att återställa hudens vitalitet. Krusskräppa används även mot akne, eksem, psoriasis och till reumatiska sjukdomar. Örten är blodrenande, galldrivande renande , den stärker mjälten, stimulerar lymfsystemet och är avgiftande. Obs! Används inte vid njur-, leversjukdomar. Krusskräppa innehåller oxalsyra och kan därför irritera tarmen vid överdosering, vilket kan leda till diaré. Känn därför efter hur mycket din kropp klarar av.

Ingefära

Ett te på Ingefära sägs vara bra för matsmältningen, och örten sägs stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer. Somliga hävdar också att ingefära kan lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning.

Ingefära har i århundraden används för att reducera och behandla inflammationer.

Att tugga rå ingefära, dricka ingefärste eller äta ingefärsgodis är en vanlig huskur vid illamående och exempelvis i samband med graviditet.

TILL TEERNA