Rödklöver

Rödklöver läkeört & naturmedel

Rödklövern är en traditionell medicinalväxt som växer naturligt i Europa, i nordvästra Afrika och västra Asien. Läkeörten växer på ängar över hela Sverige och har under lång tid används mot olika åkommor och är välkänd just för sin förmåga att motverka klimakteriebesvär. Längre tillbaka i tiden när det var magert, maldes rödklövern till mjöl för sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Läkeörten är lätt att hitta och är mycket god i sallader och hälsodrinkar!

Rödklöver är effektiv mot klimakteriebesvär

Att rödklöver fungerar så väl mot klimakteriebesvär såsom humörsvängningar och värmevallningar, beror på att örten innehåller ett växthormon (fytohormon) som liknar vårt egna östrogen. Rödklövern kan lindra de nattliga vallningar och torra slemhinnor. Rödklövern innehåller även vitamin B och C och viktiga mineraler som kalcium, krom, kalium, fosfor och magnesium.

Rödklöver är slemlösande och kan användas vid exempelvis hosta, bronkit och astma. Som medicinalväxt är den även urindrivande och har lugnande egenskaper. Läkeörten är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och ökar kroppens avgiftningsförmåga. Rödklöver rensar nämligen hela lymfsystemsystem och stödjer leverns reningsarbete. Rödklöver renar även genom att var vätskedrivande. Alkaloider och aminosyrorna i rödklöver bryter ner och reducera lagrat fett.

Rödklövern ger energi i nyttig hälsodryck och sallader

När man känner sig trött och utmattat så kan det vara dags för rödklöver som ger energi. Både blad, stjälk och blommor från rödklövern går att användas att mixa ner i nyttiga hälsodryck eller till sallader. Färska rödklöver är att rekommendera då vissa egenskaperna kan försvinner vid torkning.

Andra namn: Trifolium pratense