Åkerfräken

Åkerfräken läkeörter, naturmedicin & medicinalväxter

I vårt land kallas åkerfräken även för rävsvans eller rävrumpa. Den växter naturligt under sommaren på fuktiga platser, bredvid floder, sjöar eller träsk. Som läkeört har växten en rad olika hälsogivande egenskaper, ett gammalt universalmedel och användes flitigt för att ge livskraft, energi, motståndskraft och tankekraft åt människan.

Åkerfräken är en värdefull läkeväxt med sitt rika innehåll av kisel och andra viktiga mineraler. Hud, hår, naglar, benstomme består bland annat av kisel och vid kiselbrist försvagas dessa. Vid mineralbrist kan åkerfräken få ett livlöst hår att bli glansigt och livfullt igen. Som naturmedicin är den stärkande vid allmän svaghet, blodbrist och ökar kroppens förmåga att ta upp kalcium. Kisel är även ett mycket viktigt ämne för både hjärnan och sexuallivet, och  ger kroppen en större motståndskraft, uthållighet och energi.

Åkerfräken är en välkända ört eftersom den är urindrivande. Örten är känd för att avlägsna överskottsvätska i kroppen, tack vare dess innehåll av kalium, flavonoider och sapponiner. Åkerfräken är inte bara vätskedrivande utan även avgiftande och kan hjälpa kroppen att rensa ut giftiga element som gifter, bly och kolesterol.

Andra namn: Horsetail (Equisetum arvense)