Min hälsoresa

Mullig och överviktig har jag varit sedan barnsben, och jag har kämpat och jag har nog provat de flesta dieter som finns. Allt i från LCHF, Atkins, GI, Viktväktarna, ja you name it. Jag har gått ner för att sen gå upp igen.

Men allt började egentligen när jag var 1 år och jag precis skulle lära mig att gå. Mamma o Pappa förstod att något inte stämde då jag grät och vägrade stå på mina ben. De tog mig till läkare som inte kunde säga vad det var som var fel. Vi fick åka till Kalmar lasarett där de så småningom konstaterade att jag hade barnreumatism.

Många turer fram och tillbaka blev det och många kortisonsprutor in i lederna både i knän och anklar. Jag svällde upp som en liten köttbulle av allt kortison. Hahaha skrattar gott när jag ser korten på mig från den tiden. Jag hamnade på Lunds lasarett och där blev jag kvar ett år.

Akut barnreumatism

Hur eller hur så blev jag stark o bättre i mina ben och leder och jag lärde mig att gå. Man konstaterade att jag hade fått akut barnreumatism. Då jag var “öronbarn” fick jag många antibiotika kurer och jag tror allt detta ligger till grund för hur jag har mått senare i mitt liv i kombination med den kost som jag har ätit, och all kortison som jag fått i kroppen. Maten under min uppväxt var hemlagad husmanskost lagad från grunden av min mamma som var hemmafru. Godis o läsk bara på lördagar.

Psoriasis bröt ut

Det var först när jag flyttade hemifrån som det ballade ur ? Färdiga köttbullar, pulvermos, pizza, pasta å jag vet inte allt.  När jag själv fick barn blev det lite bättre. Jag började laga mer mat, tänka lite mer nyttigt för deras skull och för min egna då jag som sagt jagade de där kilona. Tyvärr jag var inte så noga med råvarorna och vad för tillsatser maten jag köpte innehöll. 2001 brakade det loss ordentligt. Jag bröt fotleden och fick opereras. Ytterligare en antibiotikakur och det var då som min psoriasis bröt ut. De kommande åren var ett rent hel..te.

Jag blev bara sämre och sämre. Min psoriasis spred sig och jag hade hårbotten, hela smalbenen, anklarna fötterna, armbågar och händerna fulla av tjock fjällande hud som sprack sönder. Det värkte och gjorde fruktansvärt ont så vissa nätter grät jag mig till söms. Vad jag än smörjde med så blev det inte bättre. Jag fick gå i ljusterapi, bandageras i duodermplattor med massor av kortisonsalva under för att stå ut.

Kostens påverkan av kroppen

Jag fick också magproblem som diarré, slem i avföringen, brainfog, dåligt minne, dålig andedräkt, dålig kroppslukt, ont i lederna, stel som en 90-åring, svullen under trampdynorna så att jag knappt kunde gå i perioder, jag svullnade också inne i händerna i mjukdelarna, två njurstensanfall, hjärtklappning, konstant trött och jag snarkade jättemycket.
2015 fick jag genomgå en knäledsoperation och jag fick ett nytt knä då det var så inflammerat och angripet av artros. Jag har varit hos mängder med läkare för mina olika symptom och jag fick en massa läkemedel utskrivna och till sist ville de ge mig cellgift (methotrexate). Ingen sa till mig att ändra min kost, absolut ingen pratade med mig om kostens påverkan av kroppen.

Men eftersom jag alltid jagat bra bantningsdieter så läste jag mycket om kost och förstod så småningom kostens inverkan på våra kroppar. 2012 började jag min resa mot ett Friskare liv. Jag hittade Sanna Ehdins böcker ”Den självläkande människan” och började förstå att kosten kunde ha inverkan. Jag bestämde mig då att jag skulle fixa det här på egenhand. Jag lade om kosten och uteslöt gluten och laktos. Jag blev lite bättre, men inte fullt frisk. Under åren fram till idag har jag provat att vara vegetarian i kombination med att utesluta gluten o laktos. Jag har uteslutit vitt socker och ätit Candidadiet (men ingen diet likt denna), allt för att försöka läka min kropp.

Vägen tillbaka och genom kostförändring

Men i November 2015 sprang jag på en tjejs egna hälsoresa och hur hon hittat vägen tillbaka och genom kostförändring blivit 98% frisk fram till idag. Nu struntade jag i vikten och koncentrerade mig på hennes kostrekommendationer.
När jag väl gjorde det, flyttade fokus och koncentrerade mig på att bli frisk så försvann 21 kilo på kuppen. Nu har jag börjat få livet tillbaka och många av mina symtom är idag helt borta och jag är 90% frisk. Det är en underbar känsla. Alla mediciner är kastade, all min psoriasis är borta, ledvärken och stelheten är all gone.

Efter drygt ett år på programmet (januari 2017) stod jag lite och stampade på samma ställe. Blev inte mer frisk samt hade även här börjat reagera på histaminrik föda, vilket jag aldrig reagerat på tidigare. Det var ungefär i samma veva som jag fick kännedom om Dr. Morse och hans rekommendationer. Från att inte ha ätit någon frukt på Candidaprogrammet övergick jag till att göra det. Idag är min histaminkänslighet borta och jag mår fantastiskt bra, mina njurar har börjat filtrera. Här kan du läsa mer om njurfiltrering.

Varför just denna diet funkade hänger nog ihop med upplägget, de olika Faserna. Man trappar ut skräpmaten, man låter kroppen detoxa och komma i balans. Samtidigt som jag stöttade upp kroppen med örter. Tarmhälsa är nyckeln till allt. Jag intog Parasitkomplex i en månad, stöttade njurar, körtlar, lymfsystem och såg till att lägga om min livsstil.

Jag har nog aldrig tidigare låtit kroppen helt vila och återhämta sig tillräckligt och jag har nog stressat mer över de där kilona än att bara låta allt komma.

Motion och att röra sig är lika viktigt som att lära sig säga nej och inte stressa genom livet och leva här och nu ?

För att hitta till örterna, kika här

Vilka örter börjar jag med?

Kostprogram

Denna sida & Natures for Life skapades för att jag vill hjälpa andra till ett hälsosammare liv och mitt intresse för kosten och hur fantastisk vår kropp är att läka bara ökar.

Därför har jag nu gått följande utbildningar:

Dipolmerad Kostrådgivare – Nordiskt Näringscenter 2017

Irisdiagnostik – Nordiskt Näringscenter 2017

Örtutbildning – Nordiskt Näringscenter 2018

Detoxspeciallist – Dr Morse 2019

Örtmedicin/Fytoterapeut – Nordiskt Näringscenter 2019

Medicinsk Aromaterapi – Nordiskt Näringscenter 2019

Kram/ Kicki Pettersson