Har du hormonell obalans?

  • Är sex inte är lika viktigt för dig längre eller är du rent av totalt ointresserad?
  • Är du ofta trött, irriterad, humörsvängningar?
  • Har du PMS, PCOS och/eller Endometrios, svårt att bli gravid, får lätt missfall?
  • Tappar du hår på huvudet och/eller fått oönskad hårväxt i ansikte och på kroppen?

Det kan ev bero på att du fått en obalans mellan hormonerna i kroppen.

Det här med hormonobalans har man tidigare inte gärna pratat högt om och är än idag något som fortfarande är känsligt för många att ta upp. Man vill inte höra, vare sig man är kvinna eller man, om att man ev har hormonrubbningar, förutom när en kvinna är gravid, då det anses mer “ok” att ha och prata om dessa rubbningar.

Vad är det som gör att en del har svårt att prata om detta?

Att ha en hormonell obalans är i princip likadant som att ha en vanlig influensa. Det är något som inte stämmer i kroppen och oavsett om det är Candida, obalans mellan hormonerna, läckande tarm, parasiter eller vad anser jag att man bör öppna upp sig, söka svaren, ta tester så man istället kan försöka få ordning på oredan. Inte bara sopa det under mattan. Influensan försvinner oftast inom några dagar, några veckor, men den hormonella obalansen kvarstår.

Personligen tycker jag det här med hormonell obalans är ett mycket intressant ämne och dessutom mycket roligare att prata om än hur hostig, snorig, febrig eller hur många gånger man spenderade på toan under maginfluensan.

Symptom på hormonell obalans: 

Lågt progesteron, hormon-obalans kan orsaka en himlans massa besvär. Allt från kronisk trötthet, utmattning, utebliven mens, oregelbunden mens, PMS, PCOS, kraftiga menstruationssmärtor, kraftiga blödningar, endometrios, svårt att bli gravid, missfall m.m.

Erektions-problem hos män, ev lågt antal el slöa spermier, tidig eller sen utlösning, värmevallningar, cravings, speciellt för sött och snabba kolhydrater och fet mat, värk i leder, muskler, försvagat immunförsvar, stress, depression, ångest, humörsvängningar, irritation, hjärtklappning, hjärtarytmier, matsmältningsbesvär, svullnad, uppjäst, vätskeansamling, svårt att gå ner i vikt trots att du äter bra och tränar. Bukfett är vanligt speciellt runt midja och problem som svårt att gå upp i vikt. Insomnia är ett annat problem och svårt att få regelbunden god sömn pga nattliga svettningar, huvudvärk, migrän, förekomst av återkommande UVI, torra slemhinnor, akne, fet hy, torr hy, håravfall, benskörhet, dålig koncentration, dåligt minne osv.

Sex är inte ofta på tapeten eller har du tappat sexlusten helt och hållet. Vid raka motsatsen, att du alltid vill ha sex för jämnan, kan även det ha med obalans att göra.

Det här låter lite som med “allt annat” och många andra symptom på div olika sjukdomar, tex överväxt av Candida, annan jäst, bakterier, parasiter, IBS, IBD, sköldkörtelproblem etc..

Om man ser i det stora hela så hänger i princip det mesta ihop.

Fel kost, stress, mediciner, gifter i vår mat, i vatten, i luften, allt socker och de andra vita gifterna, tillsatser, alkohol, överväxt av svamp, jäst, mögel, bakterier, läckande tarm, inflammation etc etc.

Vad orsakar då Progesteronbrist/hormonobalans?

– Stress: Studier har visat att många kvinnor i USA lider av låga nivåer av progesteron orsaken accelererade och stressade liv de leder. Stress är också ansvarig för den oregelbundna ägglossning.

– Diet: Kvinnor som konsumerar stora mängder av icke-vegetariska livsmedel har ofta höga halter av östrogen. Djur, dessa dagar, det finns höga halter av östrogen för att växa stort. Denna östrogen är i stånd att penetrera den mänskliga kroppen och orsaka en obalans mellan nivåerna av progesteron och östrogen i människokroppen.

– P-piller: Det finns höga halter av receptbelagda hormoner i p-piller. Ett av de hormoner, progestiner, men inte samma progesteron produceras av kroppen. Till detta, dessa piller östrogen nivåerna ökar, vilket orsakar en obalans.

– Några av andra orsaker är hypotyreos, hypertyreos, störningar i binjuren hormonbehandling, etc

Vad har Progesteron för funktion?

– Progesteron har en skyddande effekt på nervceller och stimulerar till bildandet av myelin 3

– Progesteron verkar antidepressivt, kramplösande, lugnande och sövande

– Progesteron normaliserar blodets koaguleringsförmåga
Progesteron reglerar gener som styr apoptos (programmerad celldöd)

– Progesteron kan både uppreglera och nedreglera östrogenreceptorer (det kan därför användas för att reglera menscykeln på olika sätt)

– Progesteron fungerar vätskedrivande

– Progesteron påverkar sexlust positivt

– Progesteron påverkar benbildning

Progesteron är ett steroidhormon som förekommer hos både kvinnor och män. Det kallas ofta för gulkroppshormon eftersom det bildas i gulkroppen i äggstocken.

Hos män bildas progesteron i testiklar, binjurar och nervsystem. Hos kvinnor bildas progesteron i äggstockar, binjurar, nervsystem och hos den gravida kvinnan – i moderkakan. Progesteron bildas i sin tur ur kolesterol.

Nivån av progesteron i en kvinnas kropp stiger och sjunker kraftigt under menscykeln. Efter ägglossning stiger nivån av progesteron snabbt från ca 2-3 mg per dag till ca 22 mg per dag. En vecka efter ägglossning nås den högsta nivån på ca 30 mg per dag.

Ägglossning är bokstavligen vad det låter som. Ett ägg lossnar från äggstocken och släpps ut i äggledaren. Den lilla ”blåsa”, eller follikel, som ägget legat i förvandlar sig efter ägglossningen till ett helt nytt hormonproducerande organ – gulkroppen. Här bildas framförallt progesteron, därav namnet gulkroppshormon.

Om befruktning inte skett en vecka efter ägglossningen kommer gulkroppen att tillbakabildas och nivån av progesteron att sjunka. Det är denna sänkning av progesteron, tillsammans med en sänkning av östradiol, som utlöser mensen (dvs bortstötandet av livmoderslemhinnan) vilket leder till att hela menstruationscykeln börjar om igen.

Om kvinnan blir gravid kommer nivån av progesteron att stiga stadigt och bildas i mängder om ca 250-400mg per dag.

Gulkroppen står för bildandet av progesteron under de första åtta veckorna av graviditeten och efter vecka 12 ungefär har moderkakan helt tagit över produktionen av progesteron.

Progesteron krävs för en fullgången graviditet. Det ombildar livmoderns slemhinna (endometriet) till en sk sekretorisk slemhinna som tillåter implantation av det befruktade ägget. Den höga mängden progesteron ser dessutom till att slemhinnan stannar kvar i livmodern vilket naturligtvis är avgörande för en fullgången graviditet. Progesteron har fler funktioner relaterade till graviditet. Det verkar hämmande på immunförsvaret för att kvinnans kropp inte ska stöta bort fostret. Det stimulerar till bildandet av mjölkbildande celler i brösten. Det gör att muskulaturen i livmodern slappnar.

Menstruation är en konsekvens av progesteronsänkningen i slutet på cykeln. Sjunker progesteronet under graviditet får man missfall. För att framkalla abort används därför läkemedel som hämmar progesteronet.

Mitt tips till alla där ute med dessa jobbiga besvär. Gå och testa dig, kolla upp dina hormoner, var inte rädd eller orolig. Är det någon obalans så finns det något att göra åt det, istället för att du ska gå runt och må dåligt i år ut och år in och aldrig förstå varför. Våga öppna dig, våga prata om det, det är inte hela världen, det är bara en liten obalans som behöver justeras. Är du i ett förhållande kan det här vara räddningen både för dig och din partner, även prata med dina vänner om detta.

Något som oxå är viktigt vid hormonell obalans är kost, livsstil. Tyvärr räcker det inte med att bara ta lite olika rekommenderade produkter/tillskott.

Kort och gott…

Kost och livsstil är AoO, grunden till en bättre hälsa, sen kan man behöva hjälpa kroppen lite med olika tillskott.

Kram till alla där ute <3

 

Läs i bifogad länk om en kvinna som hade 33,65 i värde på progesteron när det bör ligga över 1000.

Källor:

https://ulrikadavidsson.se/tag/lagt-progesteron 

https://mialundin.se/kvinnans-hormonella-faser/

https://www.louiseedlund.se/en-obalanserad-oat-axel-del-3-progesteron/

https://hormoni.se